Preţul ţiţeiului explodează, Brent 20% creştere, cea mai mare înregistrată
alte articole
Atacurile asupra combinatelor companiei saudite Aramco au aruncat piaţa ţiţeiului în haos, indicele Brent redeschizându-se cu o creştere de 20%, la un maxim de 71,95 USD faţă de închiderea de vineri, de 60,22 USD, cea mai mare scădere de la începutul tranzacţionării în 1988.
După cum remarcă Bloomberg, „pentru pieţele petroliere, este cea mai gravă perturbare bruscă înregistrată vreodată, depăşind tulburarea aprovizionării cu petrol din Kuweit şi Irak în august 1990, când Saddam Hussein a invadat ţara vecină. De asemenea, depăşeşte pierderea producţiei de petrol iranian în 1979 în timpul revoluţiei islamice, potrivit datelor Departamentului de Energie al SUA".
Mai mult, având în vedere posibilitatea că întreruperea producţiei în Arabia Saudită ar putea dura luni întregi, acesta ar putea fi doar începutul.
Potrivit publicaţiei Morningstar citată de Zerohedge, „Brent ar putea ajunge la 80 USD mâine, în timp ce WTI ar putea atinge 75 USD ... Dar asta ar depinde de actualizarea de 48 de ore a prognozei privind reparaţiile, care va fi publicată de către compania Aramco. Aprovizionarea nu va fi impactată imediat, deoarece saudiţii încă pot livra din stocuri".
Desigur, ar trebui ca Aramco să confirme că întreruperea - de aproximativ 5,7 milioane de barili /zi după ce 10 drone au lovit cea mai mare instalaţie de prelucrare a ţiţeiului din Abqaiq şi al doilea cel mai mare câmp petrolier al regatului din Khurais - va dura săptămâni întregi, este de aşteptat ca preţul ţiţeiului brut să continue să facă salturi până când preţul atinge 80 USD.
Potrivit Goldman - Sachs, o întrerupere foarte scurtă - de exemplu, o săptămână - ar conduce probabil la creşterea preţurilor pe termen lung pentru a reflecta o penalitate de risc în creştere, deşi va fi probabil mai mică decât cea înregistrată toamna trecută, de 3-5 USD per baril.
O întrerupere la nivelurile actuale de două până la şase săptămâni, în plus faţă de această evoluţie ar putea trimite preţul cu 2 până la 9 USD per baril. În total, evoluţia preconizată a preţurilor ar fi cuprinsă între 5 USD şi 14 USD per baril, proporţională cu durata întreruperii (o întrerupere de şase luni de 1 milion de barili pe zi ar fi similară cu cea de şase săptămâni la nivelurile actuale).
În cazul în care nivelul actual de întrerupere va dura mai mult de şase săptămâni, este posibil ca preţul Brent să se ridice rapid la peste 75 USD, nivel la care Goldman consideră că SUA va elibera ţiţei din rezervele strategice pentru a echilibra deficitul.
O întrerupere netă extremă de 4 milioane de barili pe zi pe o perioadă mai mare de trei luni ar duce probabil la preţuri peste 75 USD şi va declanşa creşteri importante ale producţiei pe şist.
Potrivit lui Ole Hansen, şeful strategiei de mărfuri la Saxo Bank din Copenhaga, „economia globală îşi poate permite preţurile mai mari ale petrolului într-o perioadă de încetinire economică”. Însă, ideea publicată pe Twitter de Peter Boockvar de la Boockvar Report este interesantă "Mă gândesc că bancherii sunt destul de fericiţi cu iranienii, pentru că până la urmă vor putea obţine inflaţia pe care o doresc".