Macron cere prudenţă în atribuirea vinovăţiei pentru atacurile din Arabia Saudită. Trump spune că nu se va întâlni cu iranienii

Preşedintele francez Emmanuel Macron
Preşedintele francez Emmanuel Macron (Thierry Monasse/Getty Images)

Deşi tensiunile dintre Washington şi Teheran au crescut după două atacuri care au vizat instalaţiile petroliere din Arabia Saudită, liderii lumii sunt deja la New York, unde are loc Adunarea Generală a ONU.

Cu toate că şi aliaţii săi suspecteză că în spatele incidentului s-ar afla Iranul, şi nu miliţiile Houthi care au revendicat atacul, preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut prudenţă în atribuirea vinovăţiei cu privire recentul atac, potrivit publicaţiei Le Monde.

Într-un interviu acordat publicaţiei franceze în timp ce zbura la Adunarea Generală a ONU de la New York, Macron a declarat că atacul cu dronă din 14 septembrie nu a ajutat la dinamizarea eforturilor diplomatice pentru organizarea discuţiilor între preşedintele american Donald Trump şi omologul său iranian Hassan Rouhani.

Interviul preşedintelui francez a fost publicat on-line, luni.

Macron a subliniat oportunitatea negocierilor dintre Washington şi Teheran, deoarece evenimentul diplomatic de talie internaţională l-a adus atât pe preşedintele american Donald Trump, cât şi pe preşedintele iranian Hassan Rouhani la New York, dar a recunoscut că „şansele unei întâlniri nu au crescut, cu siguranţă”.

Preşedintele iranian, Hassan Rouhani, a declarat anterior că va participa la Adunarea Generală a ONU de la New York cu un nou plan, denumit „Coaliţia Speranţei”, pentru asigurarea securităţii în Golful Persic şi Marea Oman.

„În acest an vom prezenta o propunere la ONU, conform căreia Republica Islamică Iran - în cooperare cu ţările din regiune - poate asigura securitatea în Golful Persic şi Marea Oman cu ajutorul ţărilor riverane”, a afirmat preşedintele, aflat la o paradă militară în Teheran.

Cea de-a 74-a sesiune a Adunării Generale a ONU a început la 17 septembrie la New York, cu secţiunea Dezbateri Generale, programată pentru 24-30 septembrie.

Preşedintele iranian Hassan Rouhani urmează să se întâlnească cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi cu premierul britanic Boris Johnson.

Preşedintele american Donald Trump le-a spus jurnaliştilor că nu are de gând să se întâlnească cu oficiali iranieni, inclusiv cu preşedintele Hassan Rouhani, la New York.

Anterior, oficiali ai Administraţiei americane au declarat în mod repetat că preşedinţii s-ar putea întâlni pentru a relaxa tensiunile, susţinând că Washingtonul este pregătit pentru convorbiri despre un nou acord nuclear fără nicio precondiţie.

Iranul este gata să discute cu Statele Unite un acord nuclear de durată, însă acest lucru ar trebui să se facă la masa de negocieri a semnatarilor pactului existent, a declarat duminică şi ministrul de Externe, Javad Zarif.

"Suntem gata să vorbim. Suntem gata să vorbim, dar să vorbim în termenii unui acord care nu va fi valabil doar pentru următorul an şi jumătate sau cinci ani şi jumătate. Trebuie să vorbim despre ceva permanent", a declarat el într-un interviu acordat CBS.

Săptămâna aceasta, Statele Unite au emis vize preşedintelui iranian, Hassan Rouhani, şi ministrului de Externe, Javad Zarif, pentru a participa la întrunirea la nivel înalt a Adunării Generale a ONU, dar au refuzat să elibereze vize unui număr de membri ai delegaţiei iraniene.

Adunarea Generală a ONU are loc într-un moment de tensiuni crescute şi un schimb de declaraţii între Washington şi Teheran, în urma a două atacuri - aparent efectuate cu drone - care au vizat instalaţiile petroliere ale companiei Aramco din Arabia Saudită, la 14 septembrie.

Responsabilitatea pentru incident, care a întrerupt parţial producţia de petrol, a fost revendicată de rebelii Houthi din Yemen. Cu toate acestea, Riadul şi Washingtonul au insistat că Iranul este vinovat de atacuri.

Prim-ministrul britanic Boris Johnson s-a alăturat vocilor care plasează responsabilitatea către Iran, afirmând că Marea Britanie a ajuns la concluzia că Teheran a fost "foarte probabil" responsabil de atacurile cu drone.

Răspunsul preşedintelui american Donald Trump la atacurile asupra Arabiei Saudite a inclus şi introducerea mai multor sancţiuni asupra Teheranului.

Teheranul a respins acuzaţiile aduse în acest sens, insistând că loviturile au fost lansate din Yemen de mişcarea rebelilor Houthi.

O escaladare a tensiunilor dintre Iran şi SUA a fost declanşată anul trecut, după ce preşedintele SUA, Donald Trump, şi-a retras ţara din acordul nuclear din 2015 cu Iranul şi a început să reimpună sancţiuni.

SUA a anunţat că va trimite forţe adiţionale precum şi echipament defensiv în Arabia Saudită şi emiratele Arabe Unite, conform Pentagonului.

Măsura a fost anunţată pe 20, după ce Donald Trump a oprit orice lovituri imediate asupra Iranului, ca răspuns la atacurile recente asupra combinatelor Aramco.

Prezenţa sporită a militarilor americani este menită să crească securitatea, a declarat reporterilor secretarul apărării, Mark Esper.

Spencer nu a eliminat posibilitatea aplicării unor măsuri suplimentare pe parcursul evoluţiei situaţiei.

Potrivit şefului Marelui Stat Major al armatei americane, gen. Dunford, mărimea operaţiunii va fi definitivată în următoarele zile, dar nu va implica mii de soldaţi, ci mai degrabă câteva sute, iar echipamentul defensiv constă în sisteme de rachete Patriot şi, eventual, sisteme radar sofisticate.

Dunford a afirmat că noile echipamente vor da saudiţilor şanse mai mari de a de se apăra împotriva atacurilor aeriene neconvenţionale.

Donald Trump a cerut pe 18 septembrie înăsprirea sancţiunilor, deja masive, împotriva Iranului, ca urmare a atacurilor împotriva Aramco din 14 septembrie.