Kievul susţine că 42.500 de separatişti şi soldaţi ruşi se află în estul Ucrainei

Ministrul ucrainean al apărării, Stepan Poltorak.
Ministrul ucrainean al apărării, Stepan Poltorak. (Captură Foto)

Ministrul ucrainean al Apărării Stepan Poltorak a declarat că 42.500 de rebeli separatişti şi soldaţi ruşi sunt staţionaţi în estul Ucrainei, unde forţele guvernamentale se luptă cu rebelii pro-ruşi din aprilie 2014, conform RFE/RL.

“Ei [rebelii separatişti şi soldaţii ruşi] au 558 de tancuri, vehicule de luptă, sisteme de artilerie şi alte arme”, a declarat Poltorak în cadrul unei întâlniri a Consiliului Interparlamentar Ucraina-NATO desfăşurat în 8 iunie la Kiev.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat săptămâna trecută că peste 9.000 de soldaţi ruşi operează pe teritoriul ucrainean.

Kievul şi Occidentul acuză Rusia că susţine rebelii din estul Ucrainei, dar Moscova neagă aceste acuzaţii. În ciuda acestor negaţii, în 16 mai forţele ucrainene au capturat doi luptători ruşi în regiunea separatistă Lugansk care au confirmat ulterior că activau în trupele ruseşti şi că se aflau în misiune pe teritoriul ucrainean în momentul capturării lor.

Conform lui Poltorak, peste 100 de soldaţi ucraineni şi peste 50 de civili au fost ucişi de la semnarea acordului de pace în 12 februarie la Minsk.

În plus, el a declarat că aproximativ 24.000 de soldaţi ruşi sunt staţionaţi în peninsula ucraineană Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în martie 2014.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe