SUA ia în considerare desfăşurarea de rachete de croazieră în Europa

Statele Unite iau în considerare desfăşurarea de rachete de croazieră cu lansare terestră în Europa pentru a contracara măsurile Rusiei în Ucraina, conform unui nou raport.
Soldaţi americani păzesc un sistem de apărare antirachetă Patriot la un poligon de testare din Sochaczew, Polonia, ca parte a unui exerciţiu comun cu trupele poloneze. (Captură Foto)
Andrei Popescu
06.06.2015

Statele Unite iau în considerare desfăşurarea de rachete de croazieră cu lansare terestră în Europa pentru a contracara măsurile Rusiei în Ucraina, conform unui nou raport.

Decizia, a ralatat joi Associated Press, a fost luată după ce Rusia a fost acuzată de SUA de încălcarea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (FNI) din 1987. Moscova a negat acuzaţia şi a declarat că testarea unei rachete de croazieră cu lansare terestră în iulie 2014 s-a realizat în conformitate cu tratatul FNI.

Administraţia Obama a anunţat că are trei opţiuni în ceea ce priveşte prevederile tratatului şi încălcarea prevederilor acestuia de către partea rusă: - prima opţiune este că, în cazul în care Statele Unite şi aliaţii săi vor fi atacaţi de rachete de croazieră ruseşti de acţiune medie, atunci Washingtonul va recurge la o apărare activă; a doua opţiune vizează faptul că Statele Unite pot lua contra-măsuri pentru a preveni atacul cu astfel de arme, ceea ce înseamnă o confruntare militară deschisă. Pentagonul a adăugat că aceste contra-măsuri pot include şi desfăşurarea de rachete de croazieră cu lansare terestră în Europa; - şi ultima opţiune, este renunţarea la tratat.

Rusia susţine că planurile americane privind desfăşurarea de rachete de croazieră reprezintă o ameninţare reală nu doar pentru Rusia ci şi pentru întreaga lume, adăugând că sistemele de rachete afectează echilibrul strategic al forţelor de pe cuprinsul globului.

În ciuda sancţiunilor economice impuse asupra Rusiei datorită crizei din Ucraina, criticii din Washington susţin că politica administraţiei Obama este un eşec.

În mijlocul tensiunilor tot mai mari din regiune, SUA şi aliaţii săi din NATO au început vineri un important exerciţiu maritim în regiunea Baltică. Acest exerciţiu are loc în ciuda faptului că, în urmă cu o zi, alianţa militară vestică a anunţat că statele baltice nu sunt expuse unei ameninţări imediate din partea Rusiei.

Exerciţiul maritim multinaţional, numit BALTOPS 2015, se va desfăşura în perioada 5-20 iunie cu participarea a 5.600 de soldaţi, 49 de nave şi 61 de avioane (inclusiv bombardiere strategice B-52) din 17 ţări – adică, 14 state NATO plus Finlanda, Georgia şi Suedia.

În general, aplicaţiile includ trei faze: exerciţii terestre, manevre maritime în Marea Baltică şi faza finală la Koln, în Germania. Manevrele implică, de asemenea, debarcarea a 700 de soldaţi pe poligonul situat în apropiere de staţiunea poloneză Ustka, susţine Agerpres.

În acelaşi timp, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american, Marie Harf, a avertizat Rusia în această săptămână că va avea de suportat costuri suplimentare datorită noilor tensiuni din estul Ucrainei.

“Orice atac sau acţiune agresivă nouă din partea forţelor combinate ruso-separatiste este inacceptabilă şi reprezintă o încălcare a prevederilor acordului de pace de la Minsk. Rusia poartă o răspundere directă pentru împiedicarea acestor atacuri şi pentru implementarea unui regim de încetare a focului. Orice încercări de a captura noi părţi din teritoriul ucrainean vor atrage după sine costuri suplimentare”, a declarat Harf reporterilor.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor