Pentru tovarăşii de la Beijing Internetul înseamnă război
focus
alte articole
Într-un document făcut public miercuri, Armata de Eliberare a Poporului (AEP) a informat că, cel puţin pe Internet, China se află în război, conform Business Insider. Documentul este numit “Suveranitatea cibernetică simbolizează suveranitatea naţională.”
“Internetul a devenit principala linie de luptă în zona ideologică”, conform documentului. “Datorită existenţei reţelelor, frontul ideologic a fost deschis complet ... Securitatea naţională a devenit o componentă importantă pe ‘tabla de şah’ a securităţii generale a ţării. S-ar putea spune că fără securitate cibernetică nu există securitate naţională.”
Dar ce înseamnă mai exact acest lucru? Înseamnă că există duşmani peste tot şi aceştia se regăsesc în rândul occidentalilor care trec graniţele prin intermediul Internetului, poluând China cu idei ameninţătoare, conform autorităţilor chineze.
Documentul susţine: Forţele occidentale ostile şi un număr mic de “trădători ideologici” din ţara noastră folosesc reţelele şi se bazează pe calculatoare, telefoane mobile şi alte astfel de terminale informaţionale pentru a ataca Partidul, pentru a-i calomnia pe liderii care au fondat Noua Chină, pentru a-i denigra pe eroii noştri şi pentru a stimula curente eronate de gândire. Scopul lor este acela de a folosi “valorile universale” pentru a ne înşela, de a folosi “democraţia constituţională” pentru a provoca dezordine în mijlocul nostru, de a folosi “revoluţii colorate” pentru a ne răsturna de la putere, de a folosi opinia publică negativă şi zvonurile pentru a ni se opune şi de a folosi “departidizarea şi depolitizarea armatei” pentru a ne înfuria.
Aceste declaraţii au loc într-un moment în care guvernul chinez a promis că va face o “investiţie masivă pentru îmbunătăţirea serviciilor pe Internet”, conform presei de stat. Cifrele sunt impresionante: 70 de miliarde de dolari pentru Internet în 2015, peste 112 miliarde de dolari în 2016 şi 2017. Conform presei chineze, banii vor duce la o îmbunătăţire a vitezei de navigare şi vor extinde accesul la tehnologia 4G.
În ciuda acestui document care descrie regimul comunist ca pe o victimă a Occidentului, China a fost acuzată recent că hackerii săi ar fi fost în spatele mai multor atacuri cibernetice care au vizat atât companii americane cât şi din alte ţări ale lumii.
Departamentul american al Justiţiei a declarat marţi că trei profesori chinezi şi alţi trei cetăţeni chinezi au fost inculpaţi de un mare juriu federal pentru furt de tehnologie sensibilă în domeniul telefoniei mobile de la companiile Avago Technologies Ltd. şi Skyworks Solutions Inc.
Statele Unite afirmă că vor să preseze China să oprească spionajul său economic, încercare care a dus în 2014 la inculparea a cinci oficiali din armata chineză pentru acuzaţii legate de spionaj cibernetic.
În februarie 2015, directorul serviciilor americane de informaţii James Clapper a declarat că Rusia, China, Iranul şi Coreea de Nord reprezintă ameninţări majore pentru securitatea cibernetică a Statelor Unite, a relatat Agenţia rusă de ştiri Sputnik.
Într-un raport anual prezentat în 2014 Congresului american, Pentagonul a declarat: “China foloseşte serviciile sale secrete şi alte abordări ilegale care încalcă legile americane şi controalele pentru exporturi pentru a obţine tehnologii esenţiale pentru securitatea naţională şi care sunt restricţionate exportului, pentru a obţine echipamente sensibile şi alte materiale ce nu pot fi obţinute uşor prin mijloace comerciale.”
Mai mult, conform unei notificări confidenţiale de tip Flash a FBI-ului, trimisă în această lună companiilor americane, investigatorii au determinat cu certitudine că de la mijlocul lunii martie traficul de Internet către China a fost folosit pentru atacuri de tip “data-denial” împotriva a două website-uri implicate în combaterea cenzurii online din China. Traficul “a fost manipulat pentru a crea atacuri cibernetice direcţionate împotriva website-urilor din SUA”, conform notificării.
Determinarea Chinei de a cenzura cu orice preţ accesul populaţiei la informaţie pe internet este demonstrată cu prisosinţă de faptul că regimul comunist de la Beijing a implementat cel mai mare sistem de filtrare informatică din lume, cunoscut sub numele de Marele Firewall.
Chinezilor care încearcă să acceseze Facebook sau care caută termeni consideraţi o "ameninţare" de către Partidul Comunist, precum Tiananmen sau Falun Gong, obţin de obicei dovezi certe ale cenzurii - fie căutarea nu le întoarce nici un rezultat, fie primesc mesajul că nu le este permis să facă acest lucru.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.