Malta a vândut paşapoarte unor cetăţeni ruşi aflaţi pe lista persoanelor sancţionate de SUA şi UE

Un număr de cetăţeni ruşi care au fost incluşi pe listele de sancţiuni ale UE şi SUA în urma invaziei ruse pe scară largă împotriva Ucrainei au obţinut paşapoarte malteze în cadrul programului „viza de aur”, potrivit The Financial Times.
Printre persoanele identificate se află omul de afaceri Albert Avdolian, sancţionat de UE în legătură cu războiul Rusiei împotriva Ucrainei.
Deţinerea unui paşaport maltez îi permite lui Avdolian şi altor persoane să ocolească parţial interdicţia de intrare în UE.
Printre alte persoane care ar fi obţinut cetăţenia malteză se numără trei persoane sancţionate ulterior de Statele Unite şi trei sancţionate de Ucraina.
Una dintre acestea este Evghenia Vladimirovna Bernova, acuzată de SUA de „achiziţionarea în mod fraudulos de echipamente cu dublă utilizare” care ar putea fi folosite în scopuri militare.
Bernova a susţinut că „a obţinut cetăţenia malteză în urma unui proces riguros de verificare prealabilă, pe mai multe niveluri” şi că are „legături autentice cu Malta”, inclusiv o afacere despre care a afirmat că este „o investiţie reală în Malta şi nimic ilegal sau ascuns”.
Bernova a declarat că includerea sa pe lista sancţiunilor ar fi fost „o neînţelegere din partea autorităţilor americane”.
Titularii paşapoartelor fac parte dintr-un grup mai larg de 16 persoane care au obţinut cetăţenia malteză în schimbul unei sume de bani, în ciuda faptului că ulterior au fost sancţionaţi sau condamnaţi pentru infracţiuni.
Cel puţin unul dintre paşapoartele malteze a fost anulat între timp.
Documentele divulgate arată, de asemenea, că milionarul rus Pavel Melnikov a obţinut un paşaport maltez în 2015 şi un paşaport din Saint Kitts şi Nevis în 2012, ambele facilitate de Henley & Partners, firma privată care a contribuit la conceperea sistemului de "paşapoarte de aur" în Malta în 2013.
În 2018, autorităţile finlandeze au percheziţionat proprietatea lui Melnikov din arhipelagul Turku, iar în februarie, acesta a fost condamnat pentru fraudă fiscală şi contabilă în Finlanda. Cetăţenia sa malteză a fost revocată între timp.
Melnikov a contestat verdictul şi a declarat că va contesta şi revocarea paşaportului său maltez.
Financial Times a menţionat că Malta este ultima ţară din UE care oferă încă cetăţenia sa contra cost. În acest sens, Comisia Europeană a introdus o acţiune la Curtea de Justiţie a UE pentru a pune capăt acestui sistem.
Comisia susţine că sistemul în cauză „subminează atât esenţa, cât şi integritatea cetăţeniei UE”. Curtea se va pronunţa marţi.
Malta impune solicitanţilor de cetăţenie să facă o investiţie unică de cel puţin 600.000 EUR, să achiziţioneze sau să închirieze un imobil, să doneze 10.000 EUR în scopuri caritabile şi să locuiască trei ani în ţară. Cerinţa de rezidenţă poate fi redusă la un an pentru cei care investesc 750.000 EUR.