Escaladare în Marea Chinei de Sud: Beijingul confiscă un recif strategic lângă o bază militară filipineză

Garda de Coastă filipineză şi o navă a Gărzii de Coastă chineze (PHILIPPINE COAST GUARD)
Redacţia
28.04.2025

China a preluat în tăcere reciful disputat Sandy Cay, aflat la doar câţiva kilometri de cel mai important avanpost militar al Filipinelor din Marea Chinei de Sud, într-o escaladare bruscă a unei dispute regionale, crescând riscul unei noi confruntări militare între Beijing şi Manila.

Potrivit Financial Times, Garda de Coastă chineză „a implementat controlul maritim şi şi-a exercitat jurisdicţia suverană” asupra recifului Sandy Cay în această lună, a raportat sâmbătă canalul militar al postului public CCTV. Acesta a difuzat imagini cu patru ofiţeri, îmbrăcaţi în negru şi ţinând steagul chinez, care declarau suveranitatea asupra recifului din Insulele Spratly.

Sandy Cay, un banc de nisip de circa 200 de metri pătraţi, are o importanţă strategică, deoarece, conform dreptului internaţional, conferă drepturi asupra apelor teritoriale din jur, zonă care se suprapune cu Insula Thitu, unde Filipinele deţin un avanpost militar folosit pentru monitorizarea activităţilor Chinei.

Este prima dată în ultimii ani când Beijingul, care revendică aproape întreaga Mare a Chinei de Sud, îşi ridică oficial steagul pe un teritoriu anterior neocupat.

Acest lucru are loc în contextul în care Filipinele şi aliatul lor, Statele Unite, desfăşoară cel mai amplu exerciţiu militar anual al lor - Balikatan - care va include exerciţii de apărare de coastă şi de capturare a insulelor. Acestea vor avea loc începând de săptămâna viitoare pe teritoriul filipinez cel mai apropiat de Spratlys.

Guvernul filipinez nu a răspuns încă în mod oficial. De-a lungul vremii, atât China, cât şi Filipine şi-au revendicat drepturile asupra diverselor insule şi zone. Disputa dintre cele două ţări s-a intensificat, ducând la confruntări frecvente, inclusiv coliziuni între nave şi altercaţii.

Casa Albă a declarat că informaţiile privind ocuparea insulei Sandy Cay de către China sunt „extrem de îngrijorătoare, dacă sunt adevărate”.

„Acţiuni de acest gen ameninţă stabilitatea regională şi încalcă dreptul internaţional. Consultăm îndeaproape partenerii noştri şi rămânem angajaţi în favoarea unui Indo-Pacific liber şi deschis”, a declarat James Hewitt, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate.

Declaraţia oficială a Beijingului privind suveranitatea asupra insulei Sandy Cay va alimenta temerile că Beijingul intenţionează să construiască structuri în zonă. În ultimii doi ani, Manila a intensificat numărul patrulelor gărzii de coastă şi a trimis echipe ştiinţifice pentru a investiga rapoartele privind activităţi de recuperare a terenurilor de către China în Sandy Cay şi în alte trei recife situate mai la sud.

Până în prezent, nu există semne ale unei ocupaţii permanente a insulei Sandy Cay de către China sau ale unor lucrări de construcţie pe aceasta. Un oficial filipinez din domeniul securităţii maritime a declarat, sâmbătă, că paza de coastă chineză a plecat după ce a arborat steagul.

Cu toate acestea, declaraţia oficială de suveranitate indică faptul că China ar putea „intensifica hărţuirea împotriva noastră la Pag-Asa”, a adăugat el, folosind numele filipinez pentru Thitu.

Paza de coastă filipineză operează o bază de monitorizare pe Thitu de la sfârşitul anului 2023, dar Manila modernizează acum o pistă de aterizare şi alte infrastructuri de pe insulă. Construcţia face parte din eforturile de a face recifele din Marea Chinei de Sud mai locuibile şi de a respinge activitatea din ce în ce mai agresivă a Chinei.

Lyle Morris, fost expert al Pentagonului pentru China, actualmente la Asia Society Policy Institute, a declarat că Sandy Cay a fost de mai mulţi ani o sursă de tensiune între China şi Filipine.

„China a stabilit o prezenţă aproape constantă în jurul insulei Sandy Cay de mulţi ani, folosind în principal navele miliţiei maritime pentru a înconjura apele din apropiere. Au intensificat prezenţa de când Filipine au început să fortifice insula Pagasa [Thitu] şi pista de aterizare", a spus Morris.

El a afirmat că acţiunea Chinei nu reprezintă un test pentru SUA, menţionând că este mai degrabă o "mişcare tactică" ce vizează Filipine.

„Acest lucru exercită o presiune mai mare asupra Filipinelor pentru a răspunde într-un fel sau altul. Dacă China ar ocupa fizic insula, Filipinele s-ar simţi probabil obligate să răspundă. Nu este clar ce fel de răspuns ar fi acesta”, a adăugat Morris.

Acţiunea Chinei survine într-un moment în care Washingtonul şi Beijingul sunt angajate într-un război comercial tot mai intens. Aliaţii SUA urmăresc cu atenţie modul în care administraţia Trump va reacţiona la acţiunile Chinei în Marea Chinei de Sud.

„Republica Populară Chineză exercită de ani de zile o presiune tot mai mare asupra avanposturilor filipineze. Dar este de remarcat faptul că această acţiune survine în contextul escaladării războiului comercial dintre SUA şi China şi este exact genul de acţiune la care SUA are dificultăţi în a răspunde, în timp ce îşi sperie aliatul filipinez”, a declarat Mira Rapp-Hooper, fost director senior al Consiliului Naţional de Securitate pentru Asia de Est în administraţia Biden.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor