Preşedintele Estoniei, după o discuţie cu Trump la Roma: SUA nu va abandona procesul de pace din Ucraina

Alar Karis, Presedintele Estoniei (Epoch Times Romania)
Redacţia
27.04.2025

Preşedintele SUA, Donald Trump, a promis că nu se va retrage din rolul de mediator în războiul dintre Rusia şi Ucraina, a declarat preşedintele estonian Alar Karis, pentru mass-media regională ERR, sâmbătă, potrivit The Kyiv Independent.

Karis a afirmat că a vorbit cu Trump imediat după înmormântarea Papei Francisc. Diverşi lideri mondiali, printre care şi preşedintele Volodimir Zelenski, s-au întâlnit la Vatican, pentru a participa la ceremonie.

Preşedintele Estoniei, care a stat lângă Trump şi prima doamnă Melania Trump în timpul funeraliilor, a declarat că l-a întrebat direct pe omologul său american despre progresul negocierilor de pace. Potrivit lui Karis, Trump a promis că SUA va continua să lucreze pentru încetarea focului între Ucraina şi Rusia.

„L-am întrebat cum decurge procesul de pace şi i-am cerut să facă tot posibilul pentru ca procesul să continue, astfel încât SUA să nu se retragă (din procesul de pace). El a promis că va face acest lucru şi a spus că suntem destul de aproape de o soluţie, întrucât tocmai se întâlnise cu Zelenski", a declarat Karis pentru ERR.

El a declarat că nu l-a presat pe Trump să-i dea detalii despre întâlnirea sa cu Zelenski.

Trump şi Zelenski au avut o „întâlnire productivă” în Bazilica Sfântul Petru după ceremonia funerară – prima lor întâlnire faţă în faţă de la discuţia aprinsă de la Casa Albă, din februarie. Deşi ambele părţi au considerat întâlnirea din 26 aprilie ca fiind constructivă, niciuna dintre părţi nu a dezvăluit detaliile conversaţiei dintre cei doi lideri.

După întâlnirea de la Vatican, Trump a scris pe reţelele de socializare că preşedintele rus Vladimir Putin nu părea interesat de încheierea războiului şi a sugerat că SUA ar putea fi nevoită să impună sancţiuni suplimentare Moscovei.

Trump a declarat, în ultimele zile, că el crede că Ucraina şi Rusia vor ajunge la un acord de încetare a focului „foarte curând”, deşi acordul propus de SUA ar implica concesii semnificative din partea Ucrainei, inclusiv recunoaşterea potenţială a anexării Crimeei de către Rusia.

Declaraţiile optimiste ale lui Trump vin după ce acesta a ameninţat că se va retrage complet din procesul de pace, invocând nerăbdarea faţă de liderii ruşi şi ucraineni în declaraţiile făcute reporterilor pe 18 aprilie.

Karis a spus că, pe lângă promisiunea de a rămâne implicat în negocierile de pace, Trump a discutat despre relaţiile dintre SUA şi Europa şi a convenit că acestea sunt o prioritate.

„Am discutat şi despre relaţiile transatlantice, care sunt importante pentru ambele părţi, nu numai din punct de vedere european, ci şi din punct de vedere american. Preşedintele Trump este de acord cu acest lucru. Aşadar, trebuie să ne gândim cum să îmbunătăţim aceste relaţii”, a afirmat Karis, adăugând că l-a invitat pe Trump să viziteze Estonia şi, la rândul său, a fost invitat la Washington.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor