Malnutritia in copilarie cauzeaza pierderi economice semnificative in China

“Micul dejul: nimic; pranzul: orez sau mamaliga, boabe de soia inmuiate in apa cu sare; cina: orez sau mamaliga, boabe de soia inmuiate in apa cu sare”. Aceasta nu este o reteta pentru a slabi in greutate, ci meniul zilnic al copiilor din zonele lovite de saracie ale Chinei. Conform unui raport de stat, pierderile economice ale Chinei cauzate de malnutritia in randul copiilor reprezinta 4% din PIB-ul national.
(PETER PARKS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
08.11.2011

“Micul dejul: nimic; pranzul: orez sau mamaliga, boabe de soia inmuiate in apa cu sare; cina: orez sau mamaliga, boabe de soia inmuiate in apa cu sare”. Aceasta nu este o reteta pentru a slabi in greutate, ci meniul zilnic al copiilor din zonele lovite de saracie ale Chinei. Conform unui raport de stat, pierderile economice ale Chinei cauzate de malnutritia in randul copiilor reprezinta 4% din PIB-ul national.

Intr-un raport publicat in editia din 10 octombrie 2011 a ziarului China Economic Weekly, Ma Guansheng de la Institutul National pentru Nutritie si Siguranta Alimentara (NINFS) a declarat: “China are acum aproximativ 290 de milioane de copii cu varste intre 0 si 14 ani, in randul carora 15 milioane traiesc sub nivelul saraciei; 12 pana la 36% dintre acesti copii au o greutate sub cea normala comparativ cu standardul stabilit de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). Rata cresterii lor este de 6 ori mai redusa decat cea a copiilor din zona metropolitana. Deficitul de vitamina A este 4 ori mai ridicat de al copiilor din zona metropolitana.”

Ma Guansheng a declarat pentru China Economic Weekly ca malnutritia rezulta intr-o crestere lenta, deficienta de iod si anemie in randul copiilor, ceea ce duce la o pierdere a productivitatii. In 2001, pierderea productivitatii provocata de cresterea si dezvoltarea lenta a copiilor a fost estimata a fi de 16,6 miliarde de yuani, cea provocata de deficienta de iod a fost de 19,8 miliarde de yuani, cea provocata de anemia la adulti a fost de 65,8 miliarde de yuani si cea provocata de anemia la copii de 259,9 miliarde de yuani. Pierderea totala combinata pentru economie a fost de 362,1 miliarde de yuani (56,7 miliarde de dolari) sau 4,01% din PIB.

Ma a estimat ca in 2010 PIB-ul Chinei a fost de 6315 miliarde de dolari si pierderea provocata de malnutritie a cumulat 252 miliarde de dolari.

Liu Wenkui, secretar general adjunct al Fundatiei Chineze pentru Reducerea Saraciei, a spus la postul de radio Sound of Hope pe 16 octombrie ca o mare parte din copiii de varsta scolii elementare din vestul Chinei sufera de malnutritie. Ei consuma doar cartofi, mamaliga, orez sau boabe de soia.

Conform unui articol al Xinhua din 22 iunie, copiii de la Scoala Elementara Tanglangqing din districtul Luquan al provinciei Yunnan isi pot permite doar 2 mese pe zi. Tot ceea ce consuma ei la masa sunt cartofi, lucru care cauzeaza o malnutritie severa. Unii copii nu au vazut niciodata lapte, in timp ce altii spun ca cea mai mare dorinta a lor este aceea de a gusta un pepene verde.

Pe 24 aprilie, un reporter de la ziarul Southern Daily a descoperit ca 53 de copii de la Scoala Elementara “Fericirea” din comuna Yangcheng, provincia chineza Guangdong, primeau de acasa doar mamaliga din porumb rece presarata cu putina sare si cateva picaturi de ulei. Sosul de soia, hrana de baza in China, este un lux pentru ei.

Liu Wenkui a declarat ca Fundatia Chineza pentru Reducerea Saraciei a inceput o campanie de strangere de fonduri pentru a ajuta copiii din vestul Chinei sa manance un aperitiv intre clase.

El a declarat ca rata participarii este in continua crestere dar organizatia lor este presata de a deveni mai transparenta si profesionala. Aproximativ 30 pana la 40% dintre donatii provin de la public si restul de la diverse companii si intreprinderi.

Cercetarile arata ca o dieta deficitara in carne, oua si legume va rezulta in malnutritie. Persoana va fi cu 3 pana la 4 cm mai scunda; IQ-ul sau va fi de 10 pana la 15 puncte mai redus, iar pierderea rezultanta a productivitatii va fi de 2 pana la 9 la suta.

Unii analisti si observatori straini sustin ca regimul comunist chinez are o vina uriasa in mentinerea acestei situatii, eforturile sale financiare fiind concentrate in mare parte in sectorul politic, militar, politienesc, tehnologic si cel al controlarii populatiei. Foarte putini bani sunt investiti in domeniul sanatatii si cel al ajutatorarii populatiei infometate.

Mai mult, cei care ajung la Beijing pentru a-si prezenta si rezolva problemele (care includ si lipsa oricarui venit pentru a procura alimente pentru copiii lor) sunt deseori batuti, hartuiti si intorsi acasa de aceleasi autoritati al caror scop, chipurile, este acela de a proteja natiunea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor