Maia Sandu: Situaţia la frontiera dintre Ucraina şi Rusia, îngrijorătoare. Noi ştim cât de mare e preţul războiului

Maria Maevschi
14.02.2022

alte articole

Maia Sandu (presedinte.md)
Maria Maevschi
14.02.2022

În contextul crizei regionale de securitate de la graniţa dintre Federaţia Rusă şi Ucraina, preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a adresat un mesaj, punctând că împreună cu Guvernul şi Parlamentul, examinează scenariile de dezvoltare a crizei şi evaluează riscurile pe care le prezintă acestea, deoarece prioritatea este viaţa şi siguranţa cetăţenilor.

„Pentru Republica Moldova, pacea şi stabilitatea în regiune sunt foarte importante. Ele ne permit să ne concentrăm pe soluţionarea problemelor ţării şi ale cetăţenilor. În aceste zile însă, suntem cu ochii pe Ucraina. Tensionarea situaţiei la frontiera ţării vecine prietene ne îngrijorează profund”, a subliniat preşedinta Maia Sandu.

Potrivit unui comunicat de presă al Preşedinţiei, şefa statului îndeamnă cetăţenii să rămână solidari şi uniţi, „să nu ne lăsăm manipulaţi de propaganda care cultivă dezbinarea, să nu permitem urii să prindă rădăcini în societatea noastră, deoarece indiferent de limba pe care o vorbim, de preferinţele noastre politice, suntem cu toţii cetăţenii Republicii Moldova”.

Mai mult decât atât, Maia Sandu şi-a exprimat speranţa că tensiunile din regiune vor fi gestionate prin dialog şi negocieri diplomatice pentru că „noi ştim cât de mare e preţul războiului. E un preţ pe care nicio ţară nu trebuie să-l plătească. Pacea e garanţia viitorului regiunii şi a ţării noastre”.

Precizăm că Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chişinău se află în contact permanent în ceea ce priveşte acest subiect cu autorităţile de la Kiev. Astfel, Ambasada Republicii Moldova la Kiev monitorizează cu atenţie evoluţiile din Ucraina. La această etapă, Ambasada şi Consulatul de la Odesa îşi desfăşoară activitatea în regim obişnuit.

„În cazul evoluţiilor îngrijorătoare, misiunea noastră diplomatică dispune de planuri necesare de acţiuni. De asemenea, se menţine legătura permanentă cu cetăţenii moldoveni participanţi la Misiune specială de monitorizare a OSCE în Ucraina şi conaţionalii care contactează ambasada pentru suport informaţional”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor