Maia Sandu propune Parlamentului un proiect de lege privind confiscarea extinsă a averilor acumulate prin acte de corupţie

Confiscarea extinsă este o iniţiativă care vizează corupţia politică, dar nu trebuie în niciun caz plasată ca prioritate secundară corupţia endemică, a punctat Dionis Cenuşă.
Maria Maevschi
01.02.2022

alte articole

Maia Sandu, preşedintele R. Moldova (presedinte.md)
Maria Maevschi
01.02.2022

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a propus marţi 1 februarie, modificarea legislaţiei pentru a face posibilă punerea în practică a mecanismului de confiscare extinsă a averilor acumulate prin acte de corupţie. Astfel, o iniţiativă legislativă ce are drept scop îmbunătăţirea cadrului legal în domeniu a fost expediată Parlamentului de la Chişinău.

Potrivit şefei statului, legea actuală conţine un obstacol ce îngreunează procedura de confiscare a bunurilor celor care s-au îmbogăţit ilicit şi le dă posibilitatea să-şi păstreze averile. Astfel, a punctat Maia Sandu, aceştia rămân în posesia averilor prin transferul lor către persoane terţe, iar proiectul de lege propus Parlamentului vine să elimine lacuna dată.

„Eforturile noastre de îmbunătăţire a normelor legislative pentru a combate corupţia vor continua. Vor continua şi eforturile de reformare a justiţiei pentru ca normele legale să fie aplicate pentru toţi, fără excepţie”, a declarat Maia Sandu, potrivit unui comunicat de presă al Preşedinţiei.

O opinie în acest sens a scris pe pagina sa de Telegram analistul politic Dionis Cenuşă, potrivit căruia asemenea proiect de lege ar fi trebuit să vină din interiorul Parlamentului, după dezbateri şi consultări publice.

„Discuţia în jurul acestei legi poate fi utilă pentru a stimula discuţii în societate despre intoleranţa faţă de orice tip de corupţie, dar mai ales cea politică. Altfel, riscăm să separăm dezbaterea între corupţia elitelor şi cea a corupţiei celorlalţi (corupţia endemică). În realitate, Moldova se confruntă cu o corupţie endemică, chiar dacă „peştele a fost şi încă este stricat de la cap (în unele porţiuni, deşi nu printre guvernanţii din prima linie)”.

Mai mult decât atât, Cenuşă consideră că această iniţiativă ar avea drept scop reînnoirea conexiunii dintre agenda anti-corupţie a guvernării cu profilul politic al Preşedintelui Sandu, astfel punându-se în continuare accentul pe imaginea „preşedintelui anti-corupţie”. „Nu e nici ceva bun, nici ceva rău, e o simplă constatare”.

„În mod cert, ʻconfiscarea extinsăʼ este o iniţiativă cu caracter politic puternic pentru că vizează corupţia politică. Este însă important ca legea să se aplice indiferent de criterii politice şi să vizeze actorii din spaţiul politic şi public, indiferent de partidele politice care i-au promovat (PCRM, PLDM, PD, PL, PSRM etc.).

De asemenea, prin combaterea corupţiei politice nu trebuie în niciun caz de înlocuit sau plasat ca prioritate secundară corupţia endemică. Ambele trebuie combătute concomitent şi ambele vor avea efecte pozitive asupra percepţiei publice vizavi de incidenţa corupţiei în viaţa cotidiană”, a conchis Dionis Cenuşă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor