Maia Sandu, de Ziua Autonomiei Locale: R. Moldova va fi cu adevărat prosperă când schimbarea în bine va fi simţită în fiecare sat şi oraş
alte articole
O guvernare locală puternică şi independentă poate fi un pilon important al democraţiei, iar Republica Moldova va fi cu adevărat prosperă doar atunci când schimbarea în bine va fi simţită în fiecare sat şi oraş, a declarat preşedintele Maia Sandu la Adunarea Generală a Autorităţilor Publice Locale, organizată în contextul Zilei Autonomiei Locale şi a Lucrătorului din Administraţia Publică, marcată la 1 februarie.
În cadrul evenimentului, care s-a ţinut în format online şi la care au fost prezenţi premierul Natalia Gavriliţa, speakerul Parlamentului, Igor Grosu şi peste 700 de primari din toată ţara, şefa statului a menţionat că oamenii, în toate satele şi oraşele ţării, aşteaptă rezultate concrete de la cei pe care i-au ales să le conducă localitatea. „Cele mai importante lucruri de care au azi nevoie cetăţenii sunt locurile de muncă bine plătite şi servicii publice de calitate.”
În discursul său, Natalia Gavriliţa a declarat că Guvernul a întreprins mai multe măsuri pentru susţinerea dezvoltării la nivel local. Astfel, a fost creat „Fondul de dezvoltare regională şi locală”, care pentru anul 2022 are o sumă de 770 milioane de lei inclusă în buget.
Mai mult, în prima lună a acestui an, Cabinetul de miniştri a adoptat „Documentul Unic de Program 2022-2024”, care conţine 46 de proiecte de dezvoltare regională, finanţate din Fondul naţional pentru dezvoltare regională, cu un cost estimativ de 1,5 miliarde lei.
„Începând cu acest an, încasările din taxa pentru folosirea drumurilor, peste 800 de milioane de lei, vor rămâne în bugetele locale. Tinerii şi femeile antreprenoare beneficiază, în anul 2022, de subvenţii în agricultură în mărime totală de 75 de milioane de lei, pentru a iniţia proiecte agricole în mediul rural.
În plus, 7 primării vor beneficia de granturi, în valoare totală de 2.915.533,00 euro, prin Iniţiativa „Primarii pentru Creştere Economică. Şi din cele 100 milioane de euro, ajutor nerambursabil din partea României, planificăm să alocăm resurse importante pentru dezvoltarea localităţilor”, a menţionat prim-ministrul.
Igor Grosu a felicitat toţi primarii şi lucrătorii Administraţiei publice locale. Acesta le-a mulţumit pentru dedicaţie şi i-a asigurat că au toată deschiderea sa în calitate de preşedinte al Parlamentului, deschiderea colegilor deputaţi, pentru a pune umărul la îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor R. Moldova.
În cadrul evenimentului, au mai fost abordate problemele autorităţilor publice locale, fiind înaintate soluţii pentru gestionarea acestora. Potrivit primarilor, printre cele mai mari impedimente din activitatea autorităţilor publice locale se numără: lipsa profesioniştilor în cadrul primăriilor şi salariile personalului, lipsa unui mecanism de comunicare eficient, permanent şi constructiv între toate structurile statului şi autorităţile publice locale.