Secretarul Trezoreriei americane cere front comun împotriva practicilor neloiale ale Chinei

Janet Yellen
Janet Yellen (Getty Images)

China a denunţat marţi un apel al secretarului Trezoreriei SUA, Janet Yellen, care cerea organizarea unui „front comun” american şi european împotriva „practicilor economice neloiale” şi a abuzurilor drepturilor omului din China.

"China deplânge şi respinge observaţiile secretarului Trezoreriei, Yellen", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, Zhao Lijian.

Yellen a lansat apelul marţi în cadrul unei întâlniri cu oficialii Uniunii Europene la Bruxelles.

„Împreună, trebuie să combatem ameninţările la adresa principiilor de deschidere, a concurenţei loiale, a transparenţei şi responsabilităţii”, a declarat Yellen, potrivit unui text publicat de departamentul său.

„Aceste provocări includ practicile economice neloiale ale Chinei, comportamentul malign şi abuzurile drepturilor omului”, a spus Yellen. „Cu cât vom confrunta aceste ameninţări cu un front unit, cu atât vom avea mai mult succes”.

Zhao a respins criticile, spunând că Beijingul „a sprijinit întotdeauna ferm” sistemul comercial multilateral în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Partidul Comunist aflat la putere în China neagă acuzaţiile că fură sau presează companiile americane, europene şi alte companii străine să "predea" tehnologi, încălcând angajamentele sale OMC. Cu toate acestea, conform legilor introduse de regim în ultimii ani, este obligatorie divulgarea oricăror mesaje şi materiale transmise pe mijloacele de comunicare din China, către aparatul de securitate al Partidului.

Guvernele europene sunt, de asemenea, frustrate de faptul că firmelor străine li se interzice achiziţionarea majorităţii activelor în China, în timp ce companiile chineze, finanţate uneori de băncile de stat ale Chinei, cheltuie miliarde de dolari pentru a achiziţiona tehnologii şi companii străine pe bursele occidentale.

Deşi China are o istorie de abuzuri masive împotriva minorităţilor uigure, tibetane sau a mişcării Falun Gong şi chiar a creştinilor, autorităţile comuniste neagă orice învinuiri li se aduc în acest sens.

"SUA este obsedată de joc şi de a produce minciuni legate de Xinjiang", a mai susţinut Zhao.