Maia Sandu: Reformele democraţilor se reduc la umplerea instituţiilor cu oameni loiali partidului

În Consiliul de Integritate al ANI au fost selectaţi 2 reprezentanţi ai societăţii civile, foşti angajaţi ai holdingului media al lui Plahotniuc. Unele voci susţin că autorităţile nu au dorit niciodată o instituţie de integritate cu adevărat independentă.
Ştefan Sârbu
28.12.2016

alte articole

Maia Sandu, liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate (Epoch Times România)
Ştefan Sârbu
28.12.2016

Membrii Comisiei de selectare a reprezentanţilor societăţii civile în Consiliul de Integritate al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) Viorica Zaharia şi Alexei Buzu, şi-au exprimat dezamăgirea în legătură cu rezultatul final al concursului, ce a avut loc la 26-27 decembrie şi câştigat de Dumitru Ţîra şi Tatiana Paşcovschi. Într-o declaraţie emisă la scurt timp după alegerea acestora, Alexei Buzu şi Viorica Zaharia au solicitat Ministerului Justiţiei să publice CV-urile tuturor candidaţilor şi punctajul oferit de către fiecare membru al Comisiei.

“Deşi in procesul de selecţie au fost respectate procedurile legale, regretăm faptul că reprezentanţii în Comisie ai Ministerului Justiţiei au subapreciat experienţa, motivaţia şi intenţiile unor candidaţi. În consecinţă, au fost selectate două persoane a căror experienţă şi aptitudini în domeniul integrităţii publice nu reflectă întru totul aşteptările societăţii civile. Din acest motiv, solicităm Ministerului Justiţiei să publice CV-urile tuturor candidaţilor şi punctajul oferit de către fiecare membru al Comisiei.”

Preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu a scris pe pagina sa de facebook că marţi, în Consiliul ANI, din partea societăţii civile, au fost “selectaţi” doi foşti angajaţi ai holdingului lui Plahotniuc. În Consiliu mai intră Victor Micu, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mircea Roşioru, preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Sergiu Ostaf, ales de Parlament, în cadrul unui concurs la care a participat un singur candidat... Mai rămâne Guvernul să-şi desemneze candidatul şi putem fi siguri că niciun demnitar corupt nu va reuşi să-şi ascundă averile…

“Cea mai mare problemă a Republicii Moldova este faptul că, în cei 25 de ani de existenţă, noi nu am reuşit să construim instituţii care să protejeze cetăţenii şi să promoveze interesele acestora. Reformele PD nu sunt altceva decât umplerea instituţiilor, vechi şi noi, cu oameni loiali partidului, slăbindu-le şi mai mult şi discreditând în totalitate iniţiativele de reformă”, a concluzionat liderul PAS.

Dezamăgit de rezultatele concursului privind desemnarea reprezentanţilor societăţii civile în Consiliul Naţional al ANI s-a arătat şi Vladislav Gribincea care a remarcat că membrii Comisiei de concurs nu şi-au motivat punctajul acordat, iar reprezentanţii Ministerului Justiţiei au votat identic, punctând la maxim unii candidaţi şi depunctându-i pe alţii. Preşedintele Uniunii Avocaţilor, Nina Lozan a votat la unison cu cei 2 reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei.

Expertul Vladislav Gribincea, participant şi el la concurs, a concluzionat că deşi în vara anului 2016 sub presiunea societăţii civile şi a partenerilor de dezvoltare a fost votat un bun pachet de legi privind integritatea, acum se încearcă reducerea impactului acestei legislaţii prin instituirea unui control asupra organului care va verifica averile funcţionarilor publici.

Autorităţile nu au dorit niciodată un ANI independent şi fac totul să nu admită aceasta. Din acest motiv, a fost modificat modul de constituire a Consiliului ANI în Parlament, dând control asupra selectării reprezentanţilor societăţii civile în mâinile Ministerului Justiţiei, iar Uniunea Avocaţilor nu este o entitate independentă. Cel puţin asta o confirmă faptele. Conducerea ei face demonstrativ şi fără vreo ezitare ceea ce cere Ministerul Justiţiei.

“Nu cred în teoria conspiraţiei, însă am o presimţire puternică că numirea Procurorului General, a conducerii Justiţiei, proiectul de liberalizare a capitalului, formarea consiliului ANI etc. fac parte din acelaşi scenariu.

Vreau să cred că votul de astăzi al Ministerului Justiţiei nu a fost un vot pentru cei 2 membri selectaţi ai societăţii civile, ci un vot împotriva unor “pericole” mai mari pentru funcţionarii corupţi. Oricum, alegerea Preşedintelui ANI va clarifica acest lucru”, a notat Vladislav Gribincea, considerat de către specialişti ca fiind unul din cei mai buni jurişti din ţară, reprezentant activ al societăţii civile cu specializare în reforma justiţiei şi a sistemului de integritate, şi un expert marcant al comunităţii think-tank din RM.

În acelaşi context, vicepreşedintele PP Demnitate şi Adevăr, Alexandr Slusari s-a adresat partenerilor de dezvoltare cu mesajul că în R. Moldova reformele continuă să fie mimate. “Ce folos că a fost aprobată legea nouă cu privire la procuratură sau pachetul de legi anticorupţie? Avem un procuror de la GBC. Am avut un CNI impotent, vom avea un ANI docil. Dar pe hârtie totul este bine. Foaia de parcurs cu UE cred că formal deja este indeplinită la 120 %. Dar statul cum a fost capturat, aşa şi rămâne. Şi cei care ne-au cotropit cu nerăbdare aşteaptă următoarele tranşe de bani de la donatorii externi.”

Menţionăm că Dumitru Ţîra şi Tatiana Paşcovschi au lucrat anterior în holdingul General Media Group al omului de afaceri Vlad Plahotniuc. Dumitru Ţîra a fost director general al postului Publika TV, în timp ce Tatiana Paşcovschi a prezentat talk-show-ul „Tema zilei” la Canal 2.

Reprezentanţii societăţii civile în Consiliul de Integritate al ANI au fost aleşi de membrii comisiei de selectare: Anatolie Munteanu, viceministrul Justiţiei, Cristina Melnic, şefa Direcţiei generale legislaţie a Ministerului Justiţiei, Viorica Zaharia redactor-şef al portalului Moldova Curată, delegată de către Asociaţia Presei Independente, Nina Lozan, preşedinta Uniunii Avocaţilor şi Alexei Buzu, directorul executiv al Centrului „Parteneriat pentru Dezvoltare” delegat de către Consiliul Naţional al ONG-urilor.

Toţi membrii în Consiliul de Integritate al ANI sunt desemnaţi pentru un mandat de 5 ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor