Discursul Preşedintelui Igor Dodon: Promisiuni, priorităţi şi avertizări

În discursul de învestitură în funcţia de Preşedinte al RM, Dodon a promis toleranţă zero faţă de corupţie, transparenţă maximă în luarea deciziilor şi prioritate în relaţiile externe cu SUA şi China. Funcţionarii au fost avertizaţi să respecte votul cetăţenilor.
Igor Dodon depune jurământul în calitate de preşedinte al RM
Igor Dodon depune jurământul în calitate de preşedinte al RM (captură foto / privesc.eu)

Potrivit discursului ţinut la 23 decembrie, după ceremonia oficială de învestire în funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon a anunţat intenţia de colaborare cu ţările vecine cu prioritate pe relaţiile cu Statele Unite ale Americii (SUA) şi China. A promis susţinere în protejarea valorilor bisericii considerându-se un creştin smerit, apoi a avertizat exponenţii clasei politice din Moldova, funcţionarii publici şi angajaţii structurilor de stat să trateze serios „alegerea adevăratului suveran al statului”.

„La 13 noiembrie 2016 cetăţenii Moldovei ne-au transmis prin votul lor un mesaj clar, hotărât şi irevocabil – poporul este suveranul acestei ţări, iar instituţiile statului, începând cu parlamentul şi guvernul, trebuie să fie în slujba cetăţenilor. Vă rog şi vă avertizez - trataţi foarte serios acest mesaj al poporului! Nu uitaţi cine este suveranul adevărat al ţării şi cui aţi jurat credinţă. În eventualitatea ignorării de către clasa politică a voinţei poporului de a scoate instituţiile statului de sub influenţa grupurilor de interese, voi acţiona în numele poporului, voi lupta alături de popor, voi readuce statul în slujba cetăţeanului.”

Igor Dodon a promis cetăţenilor că Moldova va promova o politică externă bazată pe parteneriat şi prietenie cu toate statele lumii. Va intensifica relaţiile cu România şi Ucraina. Va dezvolta colaborarea multidimensională cu UE, iar colaborarea cu SUA şi Republica Populară Chineză va constitui o prioritate.

În acelaşi context, Dodon a menţionat că recent a acceptat cu plăcere invitaţia de a efectua o vizită în calitate de şef al statului la Bruxelles şi speră că aceasta să aibă loc în primele luni ale anului 2017.

„Religia creştin-ortodoxă este liantul nostru naţional, ea oferă o temelie solidă pentru principiile noastre morale, ea este impregnată în tradiţiile şi normele noastre de viaţă. Iată de ce, în calitatea mea de preşedinte al ţării şi smerit creştin, voi fi un susţinător al Bisericii şi voi sprijini acele activităţi care vor asigura protejarea valorilor creştine în societatea moldovenească”, a adăugat noul şef al statului, potrivit discursului publicat integral de către zgd.md.

Dodon a mai notat că va dispune crearea unui consiliu pe lângă preşedintele R. Moldova format din reprezentanţii societăţii civile, mediului academic, experţi cu care să discute pe larg, transparent şi democratic deciziile, iniţiativele care vor veni la Preşedinţie. Totodată, acesta a declarat că nu se va împăca niciodată cu furtul din sistemul bancar şi că va dedica „toată energia pentru a elucida faptele şi a restitui poporului patrimoniul public prădat”, dar nu a amintit despre promisiunea din campania electorală precum că primul decret pe care îl va semna după învestirea în funcţie va fi anularea legii care pune „miliardul furat” pe spatele cetăţenilor.

„Sistemul bancar devalizat şi rezerve valutare de miliarde furate, patrimoniu public prădat şi resurse bugetare tocate - sunt dovezi elocvente ale slăbiciunii şi complicităţii structurilor de drept şi justiţie. Graba cu care restituirea miliardelor furate a fost plasată pe umerii cetăţenilor este nu doar un act de umilire naţională, dar şi o faptă condamnabilă cu toată severitatea. Nu mă voi împăca niciodată cu cele petrecute în sistemul bancar al ţării şi-mi voi dedica toată energia pentru a elucida faptele şi a restitui poporului patrimoniul public prădat.”

Menţionăm că Igor Dodon a venit şi cu o adresare în limba rusă pentru conaţionalii vorbitori de limbă rusă, dar şi pentru oaspeţii veniţi din Rusia şi ţările CSI.