Ambasadorul României la Chişinău: Acordul în educaţie dovada sprijinului constant acordat R. Moldova
alte articole
Ministerul Educaţiei din Republica Moldova şi Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice din România reprezentat de către ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă au semnat la 22 decembrie un Protocol de colaborare pentru anii de învăţământ 2016-2019, în vederea acordării susţinerii în procesul de reformare a sistemului de educaţie din Moldova.
Documentul stipulează ca tinerii din R. Moldova să poată beneficia de burse de masterat în universităţile din România, organizarea a câte 200 de stagii de formare continuă a cadrelor didactice din învăţământul universitar şi preuniversitar din Moldova, organizarea odihnei pentru 500 elevi moldoveni în taberele de vară din România, creşterea numărului de burse pentru unele specialităţi etc..
Ministrul Educaţiei al R. Moldova, Corina Fusu, a menţionat în cadrul conferinţei de presă, potrivit privesc.eu, că protocolul semnat creează un cadru legal pentru susţinerea de către România a procesului de reformă a sistemului de învăţământ din Republica Moldova. Pentru a avea un schimb permanent de experţi pe diferite domenii în ceea ce priveşte armonizarea legislaţiei naţionale din domeniul educaţiei la standardele europene.
„Experienţa ne demonstrează că formarea continuă a profesorilor din Moldova în centre de formare din România dau un rezultat extraordinar de bun. Mediul este un factor extrem de important pentru cunoaşterea aprofundată a oricărei limbi. Profesorii noştri când revin din România vin cu o altă percepere, atitudine, abordare şi bineînţeles cu o limbă română mult îmbunătăţită”, a adăugat Corina Fusu.
Ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă, a declarat că acordul încheiat între cele două state reprezintă încă o dovadă a sprijinului constant acordat de România Republicii Moldova pe calea sa spre racordarea la spaţiul educaţional european. România este extrem de prezentă în sfera de educaţie din RM, iar colaborarea dintre cele două state este foarte dinamică la toate nivelurile.
„Universităţile din România sunt interesate să colaboreze direct cu instituţiile academice din R. Moldova. Drept exemplu pot aduce deschiderea recentă a Centrului român de Informare de la universitatea „Alecu Russo” din Bălţi şi extensia universităţii Dunării de Jos din Galaţi la universitatea din Cahul. Obiectivul final este ca tinerii care studiază în România să revină acasă, să aplice în practică cunoştinţele obţinute şi să contribuie la dezvoltarea R. Moldova”, a notat ambasadorul.
Daniel Ioniţă a specificat că un articol important al protocolului reprezintă şi colaborarea dintre cele două ministere din Moldova şi România pentru a invita elevii şi studenţii dintr-un stat să participe la olimpiadele şi concursurile organizate pe teritoriul celuilalt stat. Acest lucru va fi benefic ambelor ţări, iar cei care vor avea de câştigat de pe urma acestui protocol sunt cetăţenii.
Potrivit acordului semnat vor fi atribuite anual 950 de locuri de studii pentru învăţământul preuniversitar şi 1.100 de locuri pentru învăţământul universitar ciclul unu, studii universitare de licenţă. 100 de locuri pentru studii universitare de masterat, 50 de locuri pentru studii de rezidenţiat, 50 de locuri pentru studii de doctorat, 200 de luni/bursă pentru cadrele didactice şi personal de conducere din învăţământul preuniversitar precum şi pentru inspectori şcolari. 200 luni/bursă stagiu de formare pentru cadrele didactice din învăţământul universitar. De asemenea vor fi acordate 25 de burse pentru participarea la cursurile de vară de limbă, cultură şi civilizaţie română organizate de universităţile din România. Se vor mai acorda, prin intermediul programului ARC, 1.000 de locuri în taberele de odihnă pentru elevi şi studenţi.
Menţionăm că Preşedintele ales al R. Moldova, Igor Dodon, se arată tot mai nemulţumit de relaţiile dintre Basarabia şi România. Recent acesta a declarat că cele peste 5.000 de burse acordate de România studenţilor basarabeni sunt oferite cu scopul de a româniza cât mai mulţi moldoveni, întrucât în perioada studiilor, tinerii îşi redobândesc şi cetăţenia română. În acest context Dodon a cerut indirect Rusiei să se implice mai mult în Moldova.