Maia Sandu la Forumul „Reformarea justiţiei şi combaterea corupţiei”: Unicul stăpân al procurorilor şi judecătorilor trebuie să fie legea
alte articole
Ultimii ani au arătat tuturor că Republica Moldova a ajuns un stat capturat nu pentru că i-ar lipsi un cadru legal bun, ci pentru că au existat oameni care au fost mai presus de lege, a menţionat prim-ministrul Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul Forumului „Reformarea justiţiei şi combaterea corupţiei”.
În context, Sandu a ţinut să explice că acest lucru s-a întâmplat deoarece în sistemul justiţiei au fost promovaţi oameni corupţi şi vulnerabili, multe persoane din instituţiile statului au permis şi au închis ochii la fărădelegi, cei care trebuiau să respecte legea o încălcau fără consecinţe şi tot sistemul de justiţie a fost pus în slujba unui grup restrâns de criminali şi nu în slujba oamenilor.
„Am venit anterior cu o adresare către procurori. Vreau sa reiterez acest mesaj către judecători şi către procurori – cei care au slujit un regim corupt şi au admis decizii ilegale, abuzive, imorale trebuie să plece. Nu aşteptaţi un alt stăpân. Unicul stăpân trebuie să fie legea.
Îmi doresc, împreună cu toţi cetăţenii, ca ASTĂZI justiţia să fie liberă şi echitabilă. Îmi doresc ca de ASTĂZI toţi procurorii şi judecătorii să fie cinstiţi şi să lucreze pentru oameni. Nu mai avem răbdare şi vrem cu toţii ca odată şi pentru totdeauna Moldova să fie slujită de o justiţie dreaptă”, a declarat liderul PAS în cadrul Forumului.
Totodată, premierul a ţinut să accentueze pentru toţi că actuala guvernare nu va încălca legea nici pentru o cauză dreaptă.
Sandu a mai punctat că pentru oameni justiţia înseamnă DREPTATE, iar dreptatea înseamnă că toţi sunt egali în faţa legii, că drepturile tuturor sunt respectate, iar încălcările se pedepsesc după aceleaşi reguli, indiferent despre cine este vorba, din ce partid politic face parte, câţi bani are sau cât de aproape este de putere. „Trebuie să recunoaştem că în ţara noastră, în ultima perioadă, a lipsit cu desăvârşire dreptatea”.
„Dacă vrem să construim un sistem corect, atunci trebuie să acţionăm corect. Nu putem reforma justiţia prin acţiuni injuste. Nu putem aduce legea în capul mesei prin acţiuni la limita legii. Obiectivul nostru este de a reforma sistemul de justiţie în mod ireversibil şi de a asigura independenţa instituţiilor statului”, a adăugat Maia Sandu.
Procesul de creare a unei justiţii echitabile durează şi implică mult efort şi participare din partea tuturor, a subliniat prim-ministrul. Totuşi, aceasta a menţionat că actuala guvernare va face tot posibilul ca, în cel mai scurt timp, dreptatea să redevină prioritatea sistemului de justiţie, aşa cum democraţia, transparenţa şi interesul naţional au redevenit acum principii de bază ale guvernării.
În încheiere, Maia Sandu a accentuat, în special pentru toţi judecătorii, procurorii şi inspectorii de integritate, sugerându-le să nu aştepte şi să nu accepte indicaţii de undeva, să nu-şi trateze funcţiile ca pe un privilegiu personal, ci ca pe un serviciu public în folosul cetăţeanului.