Dumitru Alaiba: APEL către comunitatea internaţională privind impunerea sancţiunilor personale asupra lui Şor şi Plahotniuc

Guvernarea nu le poate permite şi altor hoţi să plece aşa cum au plecat precedenţii, pentru a nu transmite societăţii un mesaj bolnav, că poţi fura de la trei milioane de oameni săraci timp de zece ani, după care să mergi liniştit la pensie, a menţionat Alaiba.
Dumitru Alaiba, deputat în Parlamentul R. Moldova din partea blocului ACUM
Dumitru Alaiba, deputat în Parlamentul R. Moldova din partea blocului ACUM (facebook.com/Dumitru Alaiba)

Una din promisiunile Blocului ACUM în campania electorală a fost instituirea sancţiunilor pentru corupţi. În acest sens, deputatul Dumitru Alaiba a făcut un APEL către comunitatea internaţională cu privire la necesitatea impunerii sancţiunilor personale asupra lui Ilan Şor şi Vladimir Plahotniuc, deputaţi în Parlamentul Republicii Moldova, şi oferirea asistenţei în urmărirea şi recuperarea activelor dobândite ilegal.

Alaiba a amintit că înainte să devină deputaţi, membrii Blocului ACUM au promis că vor face tot posibilul să convingă comunitatea internaţională în vederea instituirii sancţiunilor personale asupra celor ce au distrus democraţia Republicii Moldova cu scopul de a-şi proteja schemele corupte.

„Ei au fugit. Dar promisiunile noastre trebuie îndeplinite. Curând vom înregistra un proiect de Apel al parlamentului către comunitatea internaţională. O să cerem comunităţii internaţionale să instituie sancţiuni personale lui Ilan Şor, Vladimir Plahotniuc şi asociaţilor săi. Să le aresteze averile, inclusiv să încurajăm instituţiile lor să se autosesizeze, să nu aştepte demersuri de la procuratura noastră, încă adânc capturată”, se arată într-o postare a lui Dumitru Alaiba pe blogul personal.

Deputatul a ţinut să puncteze că acest lucru se face nu din „răzbunare”, ci dintr-o profundă convingere că oamenii merită justiţie. Astfel, cei ce au comis crime trebuie să răspundă pentru ele şi nu e nimic personal, a subliniat Alaiba.

„Doar pedepsindu-i pe hoţii din trecut îi descurajăm pe cei din viitor. Dacă nu facem nimic şi îi lăsăm să plece aşa cum au plecat precedenţii, transmitem societăţii un mesaj bolnav, că poţi fura de la trei milioane de oameni săraci timp de zece ani de zile, după care să mergi liniştit la pensie. Nu le vom permite să fugă”, a adăugat parlamentarul.

Mai jos textul integral al apelului:

APEL către comunitatea internaţională

Cu privire la necesitatea impunerii sancţiunilor personale asupra lui Ilan Şor şi Vladimir Plahotniuc, deputaţi în Parlamentul Republicii Moldova, şi oferirea asistenţei în urmărirea şi recuperarea activelor dobândite ilegal.

Parlamentul Republicii Moldova, în calitate de organism legislativ suprem al poporului şi unică autoritate legislativă a ţării, potrivit art. 6 al Constituţiei Republicii Moldova, confirmat în această funcţie a sa în rezultatul alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019, face apel către comunitatea internaţională în a susţine în continuare democraţia din Republica Moldova şi lupta împotriva corupţiei de la cel mai înalt nivel.

Prin votarea declaraţiei cu privire la recunoaşterea caracterului captiv al statului Republica Moldova, Parlamentul Republicii Moldova a dat o apreciere clară a stării periculoase în care se află democraţia din ţară noastră infectată de corupţie.

Învestirea noului guvern al Republicii Moldova şi aruncarea partidelor oligarhice în opoziţie a pus începutul unui proces de eliminare a influenţei oligarhice din instituţiile de stat ale Republicii Moldova. Totuşi, acest proces nu este nici unul uşor, nici de scurtă durată. În acelaşi timp, pentru succesul anchetelor şi a exerciţiului de recuperare a banilor furaţi prin metode corupte de la cetăţenii Republicii Moldova, se impun acţiuni urgente.

Rezistenţa elementelor oligarhice din sistem este mare, iar multe instituţii rămân inerte în a acţiona hotărât pentru a proteja democraţia şi statul de drept, a investiga corupţia, a-i pedepsi pe cei responsabili şi a recupera activele fraudate.

Cei condamnaţi şi suspectaţi de delapidări de miliarde de lei, între timp, au reuşit să fugă din ţară. Ilan Şor, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, este un asemenea caz. Fiind principalul suspect în furtul unui miliard de Dolari SUA, lucru confirmat de rapoartele Kroll-1 şi Kroll 2, care îl identifică drept actorul central într-o operaţiune masivă de furt şi spălare de bani, Ilan Şor a fost condamnat la 21 iunie 2017 la 7 ani şi 6 luni în dosarul furtului bancar. Furtul unui miliard de dolari SUA, echivalent cu 14% din Produsul Intern Brut, a avut efecte devastatoare pentru economia Republicii Moldova. În timp ce autorităţile regimului precedent şi-au arătat complicitatea tăcită, această fraudă a fost pusă pe umerii cetăţenilor, care o vor compensa din impozitele proprii timp de un sfert de secol.

Este condamnabil şi simptomatic faptul că procuratura anticorupţie a cerut mandat de arest şi anunţarea în căutare a sus-numitului Ilan Şor abia după ce acesta a părăsit ţara. Acest fapt ilustrează, o dată în plus, inacţiunea complicitară a instituţiilor Republicii Moldova aflate în continuare sub influenţa fostului regim în a face justiţie adevărată.

Până recent, Republica Moldova era un exemplu clar cum corupţia poate ajunge să distrugă o democraţie până la ruine. Având o singură strategie de supravieţuire, să rămână la guvernare pentru totdeauna, regimul lui Vladimir Plahotniuc a recurs la multiple abuzuri, iar crimele acestui regim abia încep să fie cunoscute societăţii.

Vladimir Plahotniuc, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, se face direct responsabil de capturarea statului Republica Moldova. Utilizând şantajul, intimidările şi persecutările pentru a elimina oponenţii, Plahotniuc a promovat un stil de guvernare netransparent, nedemocratic, unde corupţia şi interesele personale erau superioare legii şi instituţiilor. Instituţiile subordonate politic erau utilizate pentru un singur scop – avansarea, protejarea şi menţinerea intereselor private ale lui Plahotniuc. Instituţiile capturate de Plahotniuc au fost utilizate brutal pentru facilitarea multiplelor acte de corupţie, printre care furtul unui miliard de Dolari SUA, spălări de bani, contrabandă, achiziţii publice şi multe altele. Aceste crime sunt mult mai mari decât hotarele Republicii Moldova, motiv din care implicarea deplină a comunităţii internaţionale este indispensabilă. Suntem obligaţi să pedepsim actele de corupţie şi abuzurile comise împotriva cetăţenilor uneia din cele mai sărace ţări din Europa şi să le întoarcem oamenilor banii furaţi.

Fiind conştienţi de faptul că principalul lucru pe care îl aşteaptă cetăţenii noştri este o luptă veritabilă cu corupţia şi de faptul că la moment instituţiile statului Republica Moldova, în special Procuratura Generală, sistemul judecătoresc, Centrul Naţional Anticorupţie, nu au dat încă dovadă de un nivel suficient de independenţă în a acţiona hotărât, noi, deputaţii Parlamentului Republicii Moldova, conştienţi de importanţă unor acţiuni urgente, facem acest apel către comunitatea internaţională.

Pornind de la dezideratul restabilirii unei justiţii corecte, de la angajamentul nostru faţă de cetăţeni de a ignore activele furate şi de a-i pedepsi pe cei responsabili, Parlamentul Republicii Moldova:

- Denunţă inacţiunea procurorilor şi judecătorilor implicaţi în investigarea cazului Ilan Şor şi califică activitatea lor drept obstrucţionare a efortului de a face justiţie;

- Condamnă inacţiunea de ani de zile în investigarea crimelor propagate de regimul Plahotniuc;

- Încurajează Procurorul General să solicite Parlamentului Republicii Moldova ridicarea imunităţii parlamentare a deputaţilor Ilan Şor şi Vladimir Plahotniuc;

- Aminteşte că o bună parte a lichidităţilor deturnate au fost investite într-o luptă electorală murdară şi netransparentă, rezultat al căreia Ilan Şor, Vladimir Plahotniuc şi câţiva asociaţi ai lor devin deputaţi în Parlamentul Republicii Moldova.

În acelaşi timp, recunoscând faptul că fără o contribuţie activă a comunităţii internaţionale, un exerciţiu de identificare şi recuperare a activelor furate va fi imposibil, Parlamentul Republicii Moldova:

- Face apel către Statele părţi la Convenţia Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei să acorde noului guvern al Republicii Moldova cea mai amplă cooperare şi asistenţă judiciară în recuperarea bunurilor furate în baza principiilor din Capitolul 5 al Convenţiei.

- Face apel către organismele specializate din diverse jurisdicţii indicate în rapoartele Kroll-1 şi Kroll-2 (Letonia, Lituania, Estonia, Marea Britanie, Germania, Italia, Elveţia, Austria, Cehia, Cipru, Grecia, Turcia, Suedia, România, Belgia, Olanda, Finlanda, Croaţia, Luxemburg, Portugalia, Hong Kong, Statele Unite ale Americii, Federaţia Rusă, Israel, Emiratele Arabe Unite, Republica Populară Chineză şi altele), să iniţieze anchete independente în afacerile şi activele deţinute de Ilan Şor, Vladimir Plahotniuc şi companiile afiliate acestora, urmând stabilirea legalităţii provenienţei şi rulajului banilor.

- Face apel către instituţiile financiare private din diferite jurisdicţii să coopereze cu autorităţile naţionale în scopul identificării rapide a intereselor ascunse ale lui Ilan Şor, Vladimir Plahotniuc şi asociaţilor lor.

- Face apel către comunitatea internaţională de a impune sancţiuni personale asupra deputaţilor Ilan Şor şi Vladimir Plahotniuc, în baza faptelor descrise mai sus.

Avem marea sarcină de a restabili încrederea cetăţenilor noştri în actul justiţiei, iar pentru ca justiţia să aibă loc, avem nevoie de implicarea maximă a comunităţii internaţionale, pentru că fostul regim mai controlează actori importanţi din sectorul judiciar şi instituţiile de forţă din Republica Moldova.

Cerem Procuraturii Generale şi Ministerului Justiţiei să solicite imediat asistenţa judiciară bilaterală statelor membre ale Convenţiei Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei în identificarea aflării locului condamnatului Ilan Şor, şi al lui Vladimir Plahotniuc precum şi cooperarea în recuperarea bunurilor însuşite ilegal de către aceştia.

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene să facă demersuri către statele partenere în vederea aplicării sancţiunilor personale împotriva condamnatului Ilan Şor, Vladimir Plahotniuc şi complicilor săi, inclusiv restricţii de călătorie şi îngheţarea de fonduri.

Ne asumăm să depunem toate eforturile în a corecta starea de lucruri din justiţie, în a arăta cetăţenilor noştri o luptă veritabilă împotriva corupţiei, în a ne construi instituţii independente şi a implementa legislaţia din domeniu, dar aportul imediat al partenerilor noştri internaţionali este indispensabil în aceste momente decisive pentru viitorul ţării noastre.