Maia Sandu, despre uciderea lui Serghei Bejenari: Inacţiunea poliţiei se datorează legăturii inculpaţilor cu PD

Abia pe 25 mai, după decesul lui Bejenari şi mediatizarea cazului de către soţia decedatului şi de presă, a fost iniţiată o cauză penală, chiar dacă poliţia a sosit la faţa locului imediat după bătaie, afirmă liderul PAS.
Maia Sandu, preşedinta formaţiunii politice PAS din R. Moldova
Maia Sandu, preşedinta formaţiunii politice PAS din R. Moldova (facebook.com/pas)

Preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, solicită ministrului de Interne de la Chişinău să ofere explicaţii privind lipsa de reacţie promptă a poliţiei şi sancţionarea celor vinovaţi de bătaia cruntă soldată cu decesul unui tânăr. În opinia Maiei Sandu, astfel de decese au loc tot mai des în Republica Moldova, fie prin implicarea directă a organelor de forţă, ca în cazul tânărului Brăguţa, fie prin inacţiunea şi disfuncţionalitatea instituţiilor statului.

Cerinţa liderului PAS vine după înmormântarea recentă a lui Serghei Bejenari, tânăr bătut cu bestialitate în noaptea de 18 spre 19 mai 2018 şi decedat pe 25 mai, fără a ieşi din comă.

”Abia pe 25 mai, după decesul lui Serghei Bejenari şi mediatizarea cazului de către soţia decedatului şi de presă, a fost iniţiată o cauză penală, chiar dacă poliţia a sosit la faţa locului imediat după bătaie. Poliţiştii nu au iniţiat procedurile legale de cercetare a cauzei, nu au reţinut vinovaţii imediat, nu au reacţionat nicidecum după comunicarea cu medicii care l-au operat pe tânăr”, a atenţionat Maia Sandu, precizând, că potrivit presei şi martorilor, responsabili de deces ar fi sportivii Mihai Pârgău şi Aurel Ignat, prieteni ai deputatului Constantin Ţuţu şi Dorin Damir, cu care sunt văzuţi împreună într-o serie de fotografii comune.

Preşedinta PAS susţine că tergiversarea iniţierii procedurilor legale ar duce spre supoziţia că s-ar încerca muşamalizarea cazului datorită legăturii inculpaţilor cu Partidul Democrat şi prieteniei sportivilor cu Constantin Ţuţu. ”Şi Constantin Ţuţu, şi Dorin Damir au fost implicaţi şi în alte cazuri răsunătoare: împuşcarea cetăţeanului Alexei Veretco şi a omului de afaceri Sorin Paciu în Pădurea Domnească. Procesul de condamnare a lui Constantin Ţuţu este tergiversat deja de 6 ani!”

În concluzie, Maia Sandu subliniază că modul în care acţionează oamenii legii în situaţii similare ridică întrebări serioase cu privire la credibilitatea unor anchete obiective, de aceea cere ca societatea să fie informată cu regularitate despre mersul anchetei în cazul omorului lui Serghei Bejenari.

În context, istoricul şi fostul boxer de performanţă Octavian Ţâcu a ţinut să puncteze că în spatele regimului criminal de la Chişinău stă o armată de ”pârgari” şi ”ignaţi”, antrenaţi şi susţinuţi de ”ţuţi” şi ”damiri”, care la rândul lor sunt protejaţi de Plahotniuc, iar aceşti tineri sunt deja potenţiali killeri în slujba regimului, pentru că ei vor putea fi folosiţi oricând, împotriva oricui: să intimideze oameni de afaceri, să închidă gura concurenţilor, să sperie oamenii incomozi, inclusiv deputaţi-femei, să apere ambrazura guvernării, pentru că altfel îi aşteaptă puşcăria. ”Aud în fiecare lună cazuri de oameni intimidaţi de regim, speriaţi, şantajaţi, bătuţi, falimentaţi, care ajung până la urmă ori să cedeze, ori să plece."