Summitul 5+2 la Roma. Opinie: Reglementarea politică a conflictului transnistrean este blocată de Tiraspol şi Moscova
alte articole
O nouă reuniune a negocierilor pentru reglementarea transnistreană în formatul 5+2 are loc marţi, 29 mai şi miercuri la Roma, sub egida preşedinţiei Italiei la OSCE. Experţi de la Chişinău se declară a fi sceptici în privinţa unor decizii importante care ar putea fi luate la Roma, menţionând că până acum au fost făcuţi paşi mici, iar la principalele subiecte nu s-a ajuns.
Astfel, analistul politic, Anatol Ţăranu, citat de Radio Chişinău a declarat că părţile nu au reuşit să înceapă discuţiile pe subiecte ce ţin de reglementarea politică a conflictului, care sunt blocate de Tiraspol şi Moscova. ”Reglementarea politică bate pasul pe loc, chiar dacă sunt înregistrate anumite progrese nesemnificative.”
În opinia expertului Rosian Vasiloi, autorităţile de la Chişinău trebuie să fie mai ferme pe anumite subiecte, dar şi mai deschise cu societatea civilă fiind nevoie de elaborarea unor politici clare privind poziţia Chişinăului faţă de procesul de reglementare transnistreană. ”Autorităţile ar trebui să elaboreze un asemenea document pentru a nu cădea în capcana unor interese obscure ale unor elite politice fie de la Chişinău, fie de la Kiev, fie de la Moscova.”
Menţionăm că principalele subiecte pe agenda reuniunii de la Roma, prezidată de Reprezentantul Special al OSCE pentru reglementarea transnistreană, Franco Frattini, la care participă şi vicepremierul pentru Reintegrare de la Chişinău, Cristina Leşnic, ţin de implementarea angajamentelor stabilite anterior în aşa-numitul pachet ”Berlin +”.
Angajamentele principale sunt accesul fermierilor la terenurile lor situate în zona controlată de autorităţile de la Tiraspol, şcolile cu predare în limba română din regiune şi restabilirea comunicaţiilor între cele două maluri ale Nistrului. Agenţia italiană Nova transmite că Franco Frattini a declarat jurnaliştilor prezenţi la reuniunea de la Roma că se va discuta şi despre problema interconectării sistemelor bancare.