Promo-LEX: ONG-urile din Transnistria, care protejează drepturile omului, riscă să fie lichidate

Administraţia de la Tiraspol a ”oficializat” controlul asupra societăţii civile, operând un şir de modificări în legislaţie ce atentează la libertatea de asociere, la dreptul la viaţa privată etc., constată Promo-LEX.
Transnistria, or.Tiraspol (media-azi.md)
Ştefan Sârbu
24.05.2018

În regiunea transnistreană au intrat în vigoare noi reglementări privind activitatea societăţii civile. Potrivit modificărilor operate în legislaţie, organizaţiile necomerciale locale care primesc fonduri din străinătate nu vor putea desfăşura o serie de activităţi, inclusiv cele ce se referă la promovarea şi protecţia drepturilor omului.

Astfel, ONG-urile din regiunea transnistreană, cu finanţare din străinătate, vor fi obligate în termen de un an să se conformeze noilor modificări, în caz contrar, riscă să fie lichidate, iar membrii organizaţiilor ar putea fi sancţionaţi penal.

Potrivit Asociaţiei Promo-LEX, administraţia de facto de la Tiraspol permite sau chiar încurajează activităţile cu caracter umanitar şi social în privinţa unor grupuri de persoane, dar în acelaşi timp persecută şi intimidează organizaţiile care desfăşoară activităţi de promovare şi protecţie a drepturilor omului. Mai mult, noile reglementări juridice instituie un control mai riguros şi deja oficializat (recunoscut şi asumat) al administraţiei transnistrene, atentând la libertatea de asociere, de exprimare, dar şi la dreptul la viaţa privată.

În context, asociaţia de drepturile omului atenţionează că administraţia de la Tiraspol nu oferă fonduri pentru ONG-urile locale, iar sectorul neguvernamental din regiune este apreciat inclusiv de către comunitatea internaţională ca fiind unul rudimentar, de aceea noile prevederi legale reprezintă un obstacol suplimentar în dezvoltarea sectorului asociativ din stânga Nistrului.

”Modificările adoptate, nu fac decât să oficializeze controlul şi presiunea regimului de la Tiraspol asupra societăţii civile, care în final va determina controlul absolut asupra activităţii ONG-urilor din regiune”, a adăugat Promo-LEX, precizând că autorităţile constituţionale ale RM şi societatea civilă de pe ambele maluri ale Nistrului ar trebui să insiste asupra unui set minim de garanţii pentru libertatea şi activitatea independentă a organizaţiilor societăţii civile în Transnistria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor