Maia Sandu către Angela Merkel: R. Moldova luptă pentru a ieşi din bezna trecutului şi a păşi pe calea europeană

Maia Sandu susţine că declinul total al ţării a fost oprit, iar în prezent Moldova trebuie curăţată de corupţie şi schemele de spălare de bani pentru ca instituţiile statului să funcţioneze în interesul oamenilor, devenind astfel un stat cu adevărat european.
Maia Sandu la întâlnire cu Angela Merkel, 16.07.2019 (gov.md)
Ştefan Sârbu
16.07.2019

În cadrul conferinţei de presă cu cancelarul german, Angela Merkel, susţinute marţi, 16 iulie, prim-ministrul Maia Sandu a mulţumit Germaniei pentru sprijinul acordat Republicii Moldova, care în prezent „luptă pentru a ieşi din bezna trecutului său ca să înceapă o nouă cale, europeană”.

„Sprijinul dumneavoastră nu a fost niciodată despre interese. Din nefericire, în Moldova, guvernul precedent a dovedit că este interesat mai mult de beneficii personale decât de construcţia unor instituţii funcţionale. Din povestea de succes a Europei am devenit zona gri a Europei, condusă din umbră de un oligarh, unde s-au generalizat încălcarea drepturilor omului, furturile din instituţiile statului, schemele de spălare a banilor şi corupţia”, a declarat şefa executivului.

Aceasta a menţionat că puţine companii serioase erau dispuse să investească în R. Moldova. Încrederea în instituţiile statului s-a prăbuşit. Oamenii au pierdut speranţa şi au părăsit ţara fiind ratate oportunităţile de a crea o ţară mai bună, europeană.

„Ştiu că sunteţi dezamăgită de mulţi politicieni din Moldova. Mă aflu astăzi aici pentru a vă ruga să credeţi în perspectiva ţării mele de a deveni un stat european funcţional. Avem o sarcină dificilă înainte. Am luptat împotriva unui stat opresiv şi am oprit declinul total al R.Moldova.

Acum trebuie să reconstruim statul şi să restabilim încrederea cetăţenilor noştri şi a partenerilor strategici ai ţării noastre. Trebuie să curăţăm Moldova de corupţie şi de schemele de spălare de bani şi să ne asigurăm că instituţiile statului funcţionează în interesul oamenilor”, a adăugat premierul.

Maia Sandu a ţinut să sublinieze în discursul său că va insista pe numirea unor profesionişti neafiliaţi politic în poziţiile-cheie, precum cea de procuror general, judecător la Curtea Constituţională şi în funcţiile de conducere din instituţiile anticorupţie.

„Aceşti oameni vor fi independenţi şi nu vor accepta ordine din partea nimănui, aşa cum s-a întâmplat în trecut. Acesta este un principiu fundamental pe care îl vom respecta necondiţionat. Ne propunem să schimbăm Moldova din interior pentru a putea fi acceptaţi în Uniunea Europeană drept un membru de încredere, cu instituţii democratice funcţionale.

Mai mult decât oricând, ne bazăm pe sprijinul vostru pentru procesul de transformare a Moldovei într-un stat european care pune interesele cetăţenilor în capul listei de priorităţi”, a conchis prim-ministrul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor