Premierul R. Moldova: Comerţul Duty Free pe teritoriul Transnistriei, implicat în contrabanda cu ţigări în UE

Consilierul premierului Vladislav Kulminski notează că în luna mai 2019 contrabanda s-a intensificat semnificativ, aproape un milliard de ţigări trecând prin schema Duty Free din Transnistria, creată şi controlată de fostele autorităţi PDM.
Duty Free din Transnistria (facebook.com/Duty Free Transnistria)
Ştefan Sârbu
11.07.2019

Prim-ministrul Maia Sandu constată că prin completarea în anul 2015 a Codului Vamal al Republicii Moldova cu câteva articole s-a legiferat comerţul Duty Free pe teritoriul regiunii transnistrene, iar analiza fluxului de mărfuri spre magazinele Duty Free situate pe segmentul transnistrean de frontieră moldo-ucraineană, relevă activităţi de contrabandă, prioritar cu produse de tutungerie.

Astfel, în perioada 2016 – 2019, agentul economic transnistrean SRL „Altai”, din 2439 tranzacţii de import în valoare de 1 miliard de lei, circa 460 tranzacţii sunt în sumă de 970 milioane lei şi constituie produse de tutungerie.

„Aceste volume depăşesc esenţial nivelul de consum al potenţialilor cumpărători la ieşirea din ţară pe segmentul transnistrean. Datele operative relevă că partea majoritară a ţigărilor se distribuia grupărilor specializate în contrabandă de ţigări către statele UE”, se arată într-o notă informativă (desecretizată) despre evaziunile fiscale prin intermediul unităţilor care funcţionează în regim Duty Free .

Premierul menţionează că pe parcursul anului 2015, structurile antifraudă europene au reţinut în ţările UE, loturi de ţigarete de contrabandă cu brandurile celor introduse în regim Duty Free pe teritoriul Transnistriei.

Maia Sandu a ţinut să precizeze că până la intrarea în vigoare a modificărilor la Codul Vamal, cu susţinerea Misiunii EUBAM, în anul 2014, organele naţionale ale R. Moldova şi ale Ucrainei au reuşit contracararea până la „nivelul zero” a contrabandei cu ţigări şi alcool pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene.

În context, consilierul prim-ministrului privind politica externă şi planificare strategică, Vladislav Kulminski a notat că în anul 2019 contrabanda s-a intensificat semnificativ.

„În luna mai, aproape un milliard de ţigări au trecut prin această schemă, creată şi controlată de autorităţile Republicii Moldova”, a scris Kulminski într-o postare pe Facebook cerând prelungirea mandatul Misiunii Europene de monitorizare EUBAM dar şi rechemarea ambasadorului R. Moldova în Austria şi OSCE, Victor Osipov, la iniţiativa căruia, în 2015, a fost legalizată activitatea Duty Free-urilor în Transnistria.

Victor Osipov a respins „cu fermitate insinuările aberante, fabricate” ca fiind „jocuri incompetente ale unor profitori de circumstanţă, epave de la Chişinău ale intereselor străine.”

„Am luat act de mesajul cvasi-oficial vizând Ambasada din Austria, acreditată şi în Slovacia, pe lângă OSCE, Oficiul ONU şi Organizaţiile Internaţionale de la Viena însă voi continua să-mi îndeplinesc obligaţiunile, să reprezint Republica Moldova în raport cu forurile menţionate. În continuare, ţine de decidenţi să aplice procedurile de rechemare corespunzătoare”, a conchis ambasadorul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor