CSM a amânat numirea judecătorilor constituţionali. Victor Micu demis din funcţia de preşedinte al Consiliului

Maia Sandu a solicitat CSM să selecteze persoane integre şi necompromise în calitate de judecători ai Curţii Constituţionale, în caz contrar va fi iniţiat procesul de curăţare externă a CSM şi a întregului sistem judecătoresc.
Victor Micu, peşedintele CSM din Moldova (facebook.com)
Ştefan Sârbu
16.07.2019

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Victor Micu a fost demis din funcţie în cadrul şedinţei consiliului de marţi, 16 iulie, cu nouă voturi pro şi unul împotrivă. Cererea privind demisia acestuia a fost înaintată de către membrul CSM, Petru Moraru, motivele revocării din funcţie fiind abordate în şedinţă închisă.

Tot marţi, CSM a decis să prelungească termenul de depunere a dosarelor pentru funcţia de judecător al Curţii Constituţionale (CCM) până la data de 23 iulie 2019 menţionând că în această perioadă vor fi elaborate criteriile de selecţie a candidaţilor. Interviul şi numirea judecătorilor constituţionali va avea loc în şedinţa CSM din 30 iulie 2019.

Astfel, CSM a acceptat cerinţele venite din partea societăţii civile, dar şi a candidaţilor Domnica Manole, Vladimir Grosu şi Tatiana Răducanu care au cerut amânarea numirii judecătorilor la CCM pentru a oferi timp cetăţenilor să-şi expună opinia în privinţa profesionalismului şi integrităţii pretendenţilor. Împotriva prelungirii termenului de selecţie a judecătorilor CCM s-a exprimat candidatul Teodor Cârnaţ.

Prim-ministrul Maia Sandu a solicitat CSM să selecteze exclusiv persoane integre şi necompromise în calitate de judecători ai Curţii Constituţionale.

Maia Sandu a ţinut să reitereze că instituţia Curţii Constituţionale, compromisă într-un mod fără precedent de personaje precum Poalelungi şi Gurin, are nevoie să se reabiliteze în faţa cetăţenilor, a societăţii şi a partenerilor externi.

„Persoanele care se fac vinovate de numeroase condamnări la CEDO, care au executat nestingherit comenzile politice ale fostului regim, care au emis acte ilegale sau care nu îşi pot justifica averile, nu pot nicidecum reface încrederea în CCM”, a adăugat premierul.

Dacă CSM nu va ţine cont de criteriile de integritate şi profesionalism în cazul selectării judecătorilor CCM, Maia Sandu subliniază că va trebui să fie iniţiat imediat procesul de curăţare externă a acestuia şi a sistemului judecătoresc. Într-o asemenea situaţie, va fi clar pentru toată lumea că CSM şi sistemul judecătoresc nu sunt în stare să se cureţe din interior.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor