Maia Sandu, la întâlnirea cu Vladimir Zelenski: Promitem că Moldova va deveni un partener şi un vecin de încredere

Vladimir Zelenski a dat asigurări că Ucraina va participa activ în procesul de reglementare a conflictului transnistrean oferind susţinere pentru ca teritoriile Moldovei şi Ucrainei să nu fie ocupate de forţele armate ruse.
Maia Sandu la intrevedere cu Vladimir Zelenski, 11.07.2019
Maia Sandu la intrevedere cu Vladimir Zelenski, 11.07.2019 (gov.md)

Aflată joi, 11 iulie, în vizită la Kiev prim-ministrul Maia Sandu a discutat cu preşedintele Vladimir Zelenski despre securitatea regională şi integrarea europeană ca scop comun al Republicii Moldova şi Ucraina, agenda bilaterală a ţărilor şi eforturile comune de a construi instituţii funcţionale pentru cetăţeni.

În cadrul unei conferinţe de presă susţinute după întrevedere, chiar la începutul discursului adresat preşedintelui Ucrainei, Maia Sandu a ţinut să sublinieze că susţine cu tărie integritatea teritorială a Ucrainei exprimând cel mai profund respect pentru ucrainenii care şi-au dat viaţa pentru a-şi apăra ţara, suveranitatea şi viitorul european.

Premierul moldovean a menţionat că Plahotniuc a transformat Moldova într-o zonă gri, infectată de corupţie, spălare de bani, periculoasă pentru securitatea economică şi a frontierelor cu Moldova şi Ucraina, însă noua guvernare va pune capăt regimului opresiv, care a fost dispreţuit de majoritatea cetăţenilor Moldovei.

„Vă promitem că Moldova va deveni un partener şi un vecin de încredere. Ne dorim o colaborare mai strânsă cu Ucraina în sectorul economic şi cel energetic. Avem nevoie de un parteneriat puternic pentru a îmbunătăţi situaţia ecologică a râului Nistru”, a adăugat Maia Sandu.

În scopul îmbunătăţirii relaţiilor bilaterale cu Ucraina, premierul a propus stabilirea unui control comun al graniţelor, permanent şi sută la sută funcţional, pentru a pune capăt crimelor şi traficului ilegal.

„Poporul ucrainean a ţinut piept mereu celor care au încercat să-l asuprească. Moldova crede în aceleaşi valori. Suntem liberi. Avem demnitate. Credem în oameni şi în drepturile lor. Şi vom face tot ce ne stă în puteri ca să le apărăm”, a conchis prim-ministrul moldovean.

Vladimir Zelenski a dat asigurări că Ucraina va participa, în continuare, activ în procesul de reglementare a conflictului transnistrean oferind o susţinere enormă pentru ca teritoriile Moldovei şi Ucrainei să nu fie ocupate de forţele armate ruse.

Nu vom permite să ne impună planul de aşa-numita federalizare. Autorităţile de la Chişinău şi cele de la Kiev au poziţii comune privind suveranitatea şi securitatea. Întâlnirea noastră bilaterală a fost una productivă. Ucraina este alături de Republica Moldova, nu doar pe hartă”, a specificat preşedintele Ucrainei, Vladimir Zelenski.

Revenită de la Kiev, în cadrul unui live pe Facebook, Maia Sandu a anunţat că una dintre problemele pe care le-a semnalat autorităţilor ucrainene a fost deja rezolvată. „Este vorba despre eliminarea restricţiei de 90 de zile pentru transportatorii de pasageri şi mărfuri. Nu mai există această restricţie de aflare doar 90 de zile pe teritoriul Ucrainei.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe