Maia Sandu anunţă termene limită pentru crearea CSM şi Curţii Anticorupţie. „Justiţia a putrezit şi nu se poate vindeca”

CSM urmează să fie funcţional în cel mult 30 de zile, a solicitat Maia Sandu.
Maia Sandu, preşedintele R. Moldova
Maia Sandu, preşedintele R. Moldova (presedinte.md)

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat luni, 20 martie, Consiliul Suprem de Securitate (CSS) după ce Adunarea Generală a Judecătorilor, convocată vineri, a amânat, până pe 28 aprilie, alegerea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

În discursul ţinut după întrunirea CSS, şefa statului a criticat dur felul în care s-a desfăşurat Adunarea Judecătorilor din 17 martie, menţionând că şedinţa a fost întreruptă, deşi regulamentul nu o permite. Mai mult, adunarea a fost prezidată de persoane aflate în conflict de interese şi care nu autrecut pre-vetting-ul. „Justiţia a putrezit şi nu se poate vindeca”, a acuzat şefa statului.

„E timpul să aducem în sistemul judecătoresc tineri care au învăţat bine, educaţi, oneşti, şi nu rude ale judecătorilor corupţi, promovate nu pe merite, dar pe interese personale şi corupte”, a adăugat Maia Sandu.

Preşedinţia de la Chişinău informează că CSS a examinat situaţia excepţională din justiţia moldovenească şi anume „blocajele pe care judecătorii corupţi din sistem le pun în calea curăţării şi funcţionării justiţiei” şi au venit cu următoarele decizii şi recomandări:

- Accelerarea creării Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). CSM urmează să fie funcţional în cel mult 30 de zile. Parlamentul va numi membri non-judecători, care au promovat verificarea Comisiei de evaluare externă.

- Parlamentul va pregăti cadrul legal pentru crearea Curţii Anticorupţie, care să fie funcţională în cel mult 3 luni. Curtea Anticorupţie va examina dosarele de mare corupţie şi dosarele de corupţie din justiţie.

- Ministerul Justiţiei, Institutul Naţional al Justiţiei şi noul CSM vor lucra împreună pentru a pregăti şi a aduce tineri judecători în sistem.

Preşedinta Maia Sandu a mai transmis în declaraţiile sale că judecătorii au de ales - să continue să fie parte a problemei sau să devină parte a soluţiei.

„Fie priviţi dintr-o parte restaurarea dreptăţii, fie alegeţi să faceţi parte din procesele de curăţare a justiţiei, de redare a prestigiului profesiei de judecător, de construire a unui sistem judecătoresc puternic şi independent”, a punctat şefa statului.

Maia Sandu a mai subliniat că există şi judecători care aleg să-şi facă meseria cu demnitate, a căror voce şi implicare sunt acum decisive. Ei trebuie să demonstreze că puterea judecătorului vine din integritatea sa.

„Avem nevoie de o justiţie independentă de corupţie, care să facă dreptate, pentru a reuşi să construim o Moldovă europeană şi să refacem încrederea oamenilor în justiţie şi în propria lor ţară”, a conchis şefa statului.

Adunarea Generală a Judecătorilor convocată pentru prima dată după aproape 4 ani urma să aleagă patru membri ai CSM din rândul judecătorilor instanţelor de fond. Şedinţa la care au participat 330 din totalul de 425 de magistraţi a fost însă întreruptă până pe 28 aprilie.

Magistraţii au decis să amâne alegerea membrilor CSM pentru a le oferi timp judecătorilor care nu au promovat pre-vetting-ul să dispună de o decizie definitivă a Curţii Supreme de Justiţie pe contestaţiile depuse, examinarea cărora a fost amânată de mai multe ori în baza propriilor cereri.

Aceştia doresc să li se ofere şi lor şansa să candideze, alături de cei cinci magistraţi acceptaţi în concurs: Livia Mitrofan, Maria Frunze, Ioana Chironeţ, Vasile Şchiopu şi Sergiu Caraman care activează în instanţele de fond şi au trecut pre-vetting-ul.

Potrivit legii, CSM - organul de autoadministrare al judecătorilor – urmează să fie compus din şase magistraţi, aleşi la Adunarea Generală a Judecătorilor, şi şase reprezentanţi ai societăţii civile, numiţi de Parlament. Din cei şase judecători, patru trebuie să fie din primele instanţe, unul – din cadrul Curţilor de Apel şi unul de la Curtea Supremă de Justiţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe