Mai puţin zornăit de cătuşe? CSM analizează modul în care apar în spaţiul public persoanele cu cătuşe

"Telejustiţia" nu este văzută cu ochii buni de membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), astfel că aceştia au decis să facă o analiză a modului în care inculpaţii din diverse dosare penale sunt scoşi cu cătuşe la mâni din sediile parchetelor şi urcaţi în dube pentru a fi duşi în arest, în contextul în care în alte state se pare că nu există astfel de "spectacole".
Andrei Pricopie
22.03.2015

alte articole

Marius Tudose (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
22.03.2015

"Telejustiţia" nu este văzută cu ochii buni de membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), astfel că aceştia au decis să facă o analiză a modului în care inculpaţii din diverse dosare penale sunt scoşi cu cătuşe la mâni din sediile parchetelor şi urcaţi în dube pentru a fi duşi în arest, în contextul în care în alte state se pare că nu există astfel de "spectacole".

"Spectacolul nu îl fac procurorii. (...) Trebuie să facem un examen de legislaţie comparată, în aşa fel încât să găsim cele mai bune pârghii ca să mai estompăm fenomenul. Dacă este nevoie de un articol legislativ, o să propunem ministrului Justiţiei să facă un demers în acest sens", a declarat preşedintele CSM, judecătorul Marius Badea Tudose, citat de Mediafax.

Dacă CSM ia o decizie în acest sens, este posibil să vedem cât de curând adoptarea unei prevederi care să reglementeze modul în care sunt scoase persoanele reţinute sau arestate din structurile Ministerului Public.

"Eu m-am preocupat şi am avut deja discuţii. Trebuie să vedem dacă poate să fie un spectacol ceea ce se întâmplă zi de zi şi trebuie să vedem dacă în alte ţări lucrurile stau aşa. După semnalele pe care le primim, inclusiv de la ambasade, nu se fac astfel de spectacole. Prin urmare, trebuie să vedem care este legislaţia, să facem un examen de legislaţie comparată şi să ne punem problema şi noi, chiar dacă putem găsi răspunsuri şi în Legea audiovizualului, dar trebuie oarecum să impunem o regulă pentru ceea ce se întâmplă zi de zi", a declarat, la rândul său, membrul CSM Mircea Aron.

Codul de reglementare a conţinutului audiovizual prevede clar că "este interzisă difuzarea de imagini sau de înregistrări cu persoane aflate în stare de reţinere sau arest, fără acordul acestora". Mai mult, acelaşi act normativ prevede că "imaginile şi/sau înregistrările cu persoane aflate în stare de reţinere, arest sau care execută o pedeapsă privativă de libertate nu trebuie prezentate într-un mod excesiv şi nerezonabil".

Un alt membru CSM, judecătorul Horatius Dumbravă, susţine chiar că această practică a organelor judiciare încalcă practicile Consiliului Europei.

"În ultima perioadă - şi aici există multe discuţii -, vedem că diverse persoane sunt arestate sau sunt reţinute de către procurori, le vedem cu cătuşe, ceea ce mie mi se pare că încalcă practicile pe care le-a adoptat chiar Consiliul Europei. Au cătuşe ba în faţa, ba în spate şi sunt duşi de la parchet la instanţe. Alte parchete nu fac acest lucru. În momentul în care vin inculpaţii pentru a fi audiaţi, au cel puţin această minimă protecţie pentru inculpaţi şi le asigură un acces şi la venire, şi la plecare din sediul Parchetului. S-ar putea ca pe viitor să avem şi achitări faţă de aceste persoane şi atunci eu îmi pun problema dacă nu cumva la acel moment va trebui să avem o reacţie", a afirmat Horatius Dumbravă.

Potrivit Mediafax, discuţiile cu privire la modul în care apar în spaţiul public persoanele cu cătuşe au fost purtate inclusiv în plenul CSM, membrii instituţiei urmând să analizeze această problemă în Comisia numărul 1 a Consiliului.

În timp ce mai mulţi politicieni s-au plâns de escaladarea fenomenului "telejustiţiei" care produce un efect negativ asupra societăţii, alţii sunt de părere că, din contră, acest fenomen are un efect terapeutic.

"Eu aplaud telejustiţia şi vreau să continue. Are valoare terapeutică şi pedagogică. Ani de zile şi femeile uşoare ne-au sfidat pe ecrane. Ani de zile ei au fost isteţii, iar ceilalţi fraierii. E cazul ca tinerii studioşi şi cumsecade să înţeleagă că nu ei sunt fraierii, ci ceilalţi. Că munca lor onestă şi prost plătită, sau prosperitatea lor greu obţinută sunt mai de preţ decât luxul şi puterea celor corupţi. Că investiţia lor e mai profitabilă, că pariul lor e câştigător", a declarat Adrian Papahagi.

În opinia acestuia, a venit momentul ca tinerii care muncesc ani de zile pentru un rezidenţiat, un doctorat sau o afacere să vadă că drumul lor e cel corect. "Da, e nevoie de telejustiţie. Ea este educativă pentru tineri şi terapeutică pentru popor", a mai subliniat Papahagi, care ocupă un post de profesor universitar în Cluj.

Dacă v-a plăcut acest articol, va invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor