Tăriceanu, în aplauzele pesediştilor: "Schimbarea clasei politice nu se face cu zgomot de cătuşe"

Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu (Epoch Times România)

Prezent sâmbătă la Consiliul Naţional al PSD în calitate de "partener loial" al acestui partid, şeful PLR, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că o nouă clasă politică mai curată şi mai competentă nu se poate face cu "zgomot de cătuşe", iar parlamentarii nu pot fi obligaţi să voteze cererile procurorilor pe bandă rulantă pentru că, potrivit principiului separaţiei puterilor în stat, aceştia trebuie să voteze conform propriilor convingeri.

"Românii se aşteaptă la o nouă clasă politică, o clasă politică mai bună, mai curată şi mai competentă. Această schimbare nu se face nici cu zgomot cu cătuşe, nici prin rotirea cadrelor. O schimbare reală se poate face prin modificarea unor legi care au generat corupţie şi apoi prin respectarea strictă a regulilor din Constituţie care spune că nimeni nu este mai presus de lege" a precizat Tăriceanu, citat de gândul.info.

În faţa colegilor de la PSD, Tăriceanu a amintit că împreună, sub forma USL, au câştigat bătălii importante împotriva lui Traian Băsescu şi a rivalilor de la PDL, însă România a pierdut prea mult timp în războaiele iniţiate şi perpetuate de fostul preşedinte, iar odată cu plecarea acestuia "este nevoie de o revenire la un echilibru al puterilor în stat".

"Trebuie spuse câteva cuvinte despre independenţa Parlamentului. În ultima perioadă am câştigat un bun de preţ şi anume independenţa justiţiei, dar nu voi admite, ca liberal, ca parlamentar şi preşedinte al Senatului României, ca acest lucru lăudabil să fie contrapus de o manieră neconstituţională cu diminuarea atribuţiilor Parlamentului. Parlamentul este independent în raport cu celelalte puteri ale statului. Parlamentarii votează conform propriilor convingeri", a subliniat Tăriceanu, adăugând că niciuna dintre cele trei puteri ale statului nu trebuie să se bucure de o putere disproporţionată.

De altfel, potrivit gândul.info, unii dintre aleşi locali PSD s-au plâns mai marilor partidului de abuzurile şi teroarea procurorilor, în timp ce senatorul PSD, Georgică Severin, le-a explicat colegilor de partid că trebuie să modifice "fără jenă" Codul Penal şi că nu trebuie să le mai fie frică de ambasadele străine.

Primăriţa Craiovei, Olguţa Vasilescu, a susţinut, în aplauzele sălii, că actualul Cod Penal este foarte prost, în contextul în care "orice decizie ai lua, te duce la abuz în serviciu".

Declaraţiile acestora au loc într-o perioadă în care DNA este pe val, corupţii din toate partidele trăind cu spaima că le vine şi lor rândul să fie săltaţi de procurori. Spre exemplu, de când au ajuns la Palatul Victoria, pesediştii au avut în Guvern 13 miniştri acuzaţi de corupţie.

Astfel că, potrivit analiştilor politici, este de aşteptat declanşarea unei ofensive legislative care să slăbească puterea instituţiei conduse de Laura Codruţa Kovesi, lucru care nu va fi însă uşor de realizat în contexul în care DNA se bucură de un grad mare de încredere a românilor.

Dacă v-a plăcut acest articol, va invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne