Traian Băsescu: România ”a ratat” Consiliul European de la Bruxelles

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Fostul preşedinte al ţării, Traian Băsescu a lansat sâmbătă noi critici la adresa lui Klaus Iohannis afirmând că România ”a ratat” Consiliul European de la Bruxelles, în privinţa Uniunii Energetice, pentru că a lăsat să meargă dezbaterea fără a cere şi interconectarea ţărilor din aparatul estic, relatează stiripesurse.ro.

Prezent sâmbătă, la Conferinţa Regională a PMP de la Timişoara, Băsescu a acuzat că România, reprezentată de Klaus Iohannis, a lăsat dezbaterile pe tema Uniunii Energetice "să meargă" fără a susţine interesele României şi Moldovei:

"În ceea ce priveşte Uniunea energetică, aici s-au făcut abordări generale care vizează crearea pieţei unice energetice şi dimensiunile acestei pieţe sunt securitatea energetică şi solidaritate şi încredere între membrii UE. Un alt pilon important este că nicio ţară să nu fie fără gaze sau energie. Sunt ţări izolate, cum ar fi Portugalia sau Spania sau, de ce nu, Republica Moldova, care nici măcar nu a fost pomenită. Eficienţa energetică este un alt pilon al politicii energetice a UE, precum şi reducerea emisiilor de carbon. Unde cred eu că România a ratat la acest Consiliu? A lăsat să meargă dezbaterea fără a cere şi interconectarea ţărilor din aparatul estic. Era de importanţă majoră ca Republica Moldova să aibă perspectivă la piaţa unică energetică, cu atât mai mult cu cât noi am început acest proces. Odată introdus în concluziile Consiliului European, ar fi existat şi beneficii. Ce am făcut până acum a fost pe bani româneşti. România trebuia să se gândească şi la fraţii de peste Prut", a declarat Traian Băsescu.

Băsescu a mai adăugat că, dacă ar fi fost prezent la Consiliul European de la Bruxelles, o astfel de menţiune ar fi existat cu siguranţă în capitolul "concluzii.

"Vă garantez că, dacă aş fi fost la această şedinţă, o astfel de menţiune exista în concluzii. Vreau să spun de ce este riscantă aceasta: pentru că este vorba de preţ, iar cei care au introdus această formulare sunt cei care beneficiază de preţuri mai mici din partea Federaţiei Ruse. Sunt ţări care cumpără mia de metri cubi cu 300 de dolari şi ţări care cumpără mia de metri cubi cu 400 de dolari, în UE. Cei care cumpără cu 300 de dolari fac un joc median în raport cu Federaţia Rusă. Asta ne demonstrează încă o dată că, din punct de vedere politic, Gazpromul e mai puternic decât Armata Roşie. Iată că acum s-a demonstrat, prin includerea în Consiliu a acestui factor perturbator. E un element care ne va face să negociem pe sub masă cu Federaţia Rusă pentru gaze mai ieftine. Cu ce tupeu ne cere cineva astăzi să liberalizăm preţul la gaze?", a spus fostul şef al statului.

Fostul preşedinte a Traian Băsescu a mai adăugat că România are obligaţia să facă în aşa fel încât să se revină asupra acestui subiect, soluţia corectă fiind ca fie Comisia Europeană să negocieze un singur preţ pentru Uniunea Europeană, fie fiecare stat să prezinte contractul de achiziţie de gaze de la Gazprom la Comisia Europeană, care să fie singura care să poată sancţiona eventualele incorectitudini în negociere.

"Vă asigur că acolo unde preţurile sunt mici există şi concesii făcute Federaţiei Ruse, iar pentru România concesiile sunt la fel de dăunătoare ca ameninţările militare care sunt în Transnistria sau Ucraina", a susţinut Băsescu.

Reamintim că la reuniunea de primăvară a Consiliului European, cei 28 de şefi de stat şi de guvern din UE prezenţi la Bruxelles au adoptat o declaraţie politică esenţială pentru realizarea uniunii energetice.

Printre principalele prevederi ale acordului atins la summit se numără şi accelerarea proiectelor de infrastructură energetică (în special interconectările în ce priveşte transportul gazelor naturale şi al energiei electrice).

În ceea ce priveşte problema preţurilor, ridicată de fostul preşedinte Băsescu, în această privinţă, dorinţa iniţiatorului proiectului Uniunii Energetice, Polonia, care cerea că toate contractele comerciale încheiate de state sau companii europene cu furnizori externi să fie transparente, a avut un opozant în Germania, care şi-a dorit confidenţialitatea preţurilor negociate. A câştigat parţial Germania, în declaraţia finală a Consiliului European precizându-se ca "în ceea ce priveşte contractele comerciale de furnizare a gazului, trebuie garantată confidenţialitatea informaţiilor sensibile din punct de vedere comercial", arată Hotnews.

Liderii ţărilor membre UE au mai agreat la Bruxelles posibilitatea ca mai multe state membre UE să negocieze împreună contractele cu furnizori externi (Gazprom, de pildă). Reamintim că în aprilie 2014, Donald Tusk semnala precedentul uraniului pe care ţările UE îl cumpără în comun şi propunea să se procedeze la fel şi cu gazul, pentru a opune Rusiei un singur client, şi nu mai mulţi pe care Kremlinul i-ar putea manevra şi diviza după interesele sale. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi citi aici.

Dacă v-a plăcut acest articol, va invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne