Puci la CNA. Laura Georgescu şi-a pierdut sprijinul instituţiei chiar în ziua ei de naştere

Laura Georgescu, CNA
Laura Georgescu, CNA (Epoch Times România)

Şase din cei 11 membri ai Consiliului Naţional al Audiovizualului s-au adresat joi Parlamentului cerând revocarea Laurei Georgescu din funcţia de preşedinte al Consiliului. Cei şase au votat astăzi retragerea sprijinului pentru preşedintele CNA, încercând să convingă Parlamentul că şefa instituţiei nu-i mai reprezintă, a dezvăluit Narcisa Iorga, fostă membră a instituţiei.

Cei şase membri sunt Monica Gubernat, Răsvan Popescu, Radu Călin Cristea – propuşi de PSD, Valentin Jucan – PDL, Florin Gabrea – Preşedinţie (Traian Băsescu) şi Dorina Rusu – Preşedinţie (Klaus Iohannis). Viorel Vasile Buda – PNL, Lorand Turos – UDMR şi Gabriel Tufeanu – PSD s-au eschivat, ţinând aproape de Laura Georgescu.

Membrii CNA au dezbătut în cadrul unei şedinţe secrete propunerea înaintată de Monica Gubernat de a trimite Parlamentului o solicitare referitoare la revocarea din funcţie a şefei CNA, Laura Georgescu.

"Având în vedere conflictul permanent din interiorul instituţiei, conflict care a ajuns în instanţă, conflictele de interese rezultate în urma acestei acţiuni — şi o să vă dau un singur exemplu, CNA, în calitate de pârât, trebuie să depună o interpelare, acea interpelare va suna în felul următor: 'CNA, reprezentat legal de doamna Laura Georgescu, dat în judecată de doamna Laura Georgescu'; de asemenea, având în vedere adrese asumate în numele CNA, cu caracter ascuns de recomandare, de care aflăm din păcate din presă; de asemenea, decizii luate de CNA, care nu sunt puse în practică, corespondenţe cu diverse instituţii ascunse de ochii CNA, nu mai vorbesc de credibilitatea şi de imaginea instituţiei, vă propun spre adoptare o decizie prin care solicităm Parlamentului revocarea din funcţia de preşedinte a doamnei Laura Georgescu", a precizat Monica Gubernat, potrivit agerpres.ro.

Gubernat a amintit că şefa CNA a dat în judecată instituţia pe 9 martie pentru că în septembrie 2014 şase dintre membri — Valentin Jucan, Monica Gubernat, Răsvan Popescu, Florin Gabrea, Radu Călin Cristea şi Viorel Vasile Buda — i-au redus atribuţiile la conducerea Consiliului, prin modificarea Regulamentului de Organizare şi Funcţionare al instituţiei.

"În legea noastră nu există instituţia revocării. E puţin probabil să găsim coerenţă sau legalitate în acest demers. Vine ca urmare a demersului meu din 9 martie de a chema 6 membri în instanţă să amânăm un act administrativ pentru că decădeam din dreptul legal de 6 luni de a cere anularea acelui act, în fond Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al instituţiei", a declarat ulterior Laura Georgescu, la postul B1 Tv.

"Legea audiovizualului nu permite revocarea din funcţie a niciunui membru, deci nici a preşedintelui CNA", a confirmat şi Narcisa Iorga care arată că legea prevede că "Membrii Consiliului pot fi demişi, la propunerea comisiilor de specialitate ale Parlamentului, în următoarele situaţii: a) în cazul incapacităţii de a-şi exercita funcţia pentru o perioadă mai mare de 6 luni; b) în cazul unei condamnări penale aplicate printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă. (2) În scopul aplicării prevederilor alin. (1) Consiliul sesizează Parlamentul".

"Aşadar, strict în baza Legii audiovizualului, Parlamentul nu va putea face nimic. Acesta a fost şi motivul invocat astă-vară de parlamentarii PSD, în timpul scandalului înregistrărilor cu Laura Georgescu, de a ridica neputincioşi din umeri. Totuşi, se pare că există o variantă: Parlamentul să apeleze la dreptul său de a revoca o hotărâre de numire în funcţie, pe baza pricipiului "cine numeşte, poate şi demite". Parlamentul va trebui să anuleze doar hotărârea de numire în funcţia de preşedinte CNA a Laurei Georgescu, nu şi pe cea de numire în calitatea de membru al Consiliului. Ridic, totuşi, o întrebare: dacă n-au putut astă-vară, cum de pot acum?", întreabă Narcisa Iorga.

Dacă v-a plăcut acest articol, va invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne