Abuzul în serviciu, pe masa CCR. Şefa DNA prevesteşte dezastrul: 865 de dosare ar putea fi dinamitate
Românii ar trebui să fie îngrijoraţi dacă infracţiunea de abuz în serviciu - care cauzează prejudicii de milioane de euro - va fi dezincriminată sau scoasă din legislaţie pentru că vinovaţii nu vor mai putea fi pedepsiţi şi prejudiciile nu vor mai fi recuperate, a avertizat marţi, la Europa FM, procurorul-şef Laura Codruţa Kovesi.
"Astăzi, noi avem în lucru 865 de dosare care au ca obiect fraudă în achiziţii publice şi, în general, în aceste dosare sunt infracţiuni de abuz în serviciu. (...) Vom vedea dacă această infracţiune va fi dezincriminată sau va fi scoasă din legislaţie. Noi nu o să putem face investigaţii, vom face investigaţii pe alte tipuri de infracţiuni care rămân în competenţa DNA.
Dar nu procurorii trebuie să fie îngrijoraţi aici, noi investigăm faptele care ne sunt date în competenţă de legiuitor, care rămân în competenţă după decizii ale Curţii Constituţionale. Cetăţenii trebuie să se întrebe şi să fie îngrijoraţi dacă în România în acest moment (...) ne permitem ca stat, ca astfel de infracţiuni care cauzează prejudicii de milioane de euro să le investigăm sau nu", a declarat Kovesi, citată de Agerpres.
Potrivit procurorului-şef al agenţiei anticorupţie, din 2004 şi până în prezent mii de persoane au fost investigate, trimise în judecată sau condamnate pentru abuz în serviciu. Numai anul trecut au fost reţinute aproximativ 600 de astfel de fapte.
"Ce este abuz? Înseamnă încălcarea flagrantă a legii, înseamnă să nu-ţi îndeplineşti atribuţiile de serviciu în conformitate cu legea, (...) înseamnă să încalci legea în mod intenţionat. (...) Anul trecut au fost peste 600 de infracţiuni reţinute în dosarele DNA. Dacă această infracţiune de abuz în serviciu este anulată din competenţa de investigare a procurorilor şi este transformată în contravenţie, (...) dacă infracţiunea de abuz în serviciu dispare, trebuie să ne gândim cu toţi din societate dacă suntem pregătiţi în acest moment ca fiecare funcţionar să acţioneze aşa cum doreşte, fără să avem posibilitatea de a-l investiga şi de a avea o infracţiune care să incrimineze încălcarea cu bună-ştiinţă a atribuţiunilor de serviciu şi care cauzează prejudicii", a subliniat Kovesi.
O eventuală abrogare a infracţiunii de abuz în serviciu va duce implicit, conform şefei DNA, la dezincriminarea complicităţii sau instigării la această faptă.
În România, abuzul în serviciu este reglementat atât în Codul Penal, cât şi în Legea 78/2000. O serie de sesizări privind posibila neconstituţionalitate a prevederilor referitoare la această infracţiune se află în acest moment pe masa judecătorilor Curţii Constituţionale.
Dacă prevederile legislative care vizează abuzul în serviciu sunt declarate neconstituţionale o serie de dosare cu greutate aflate în circuitul judiciar vor fi practic aruncate în aer. Inculpaţi celebri precum Elena Udrea, Gabriel Oprea, Cristian Popescu Piedone, Alina Bica etc. ar scăpa definitiv de problemele lor penale.