Epoch Times are interdicţie la lansarea expoziţiei “Comorile Chinei”

Conducerea Muzeului Naţional de Istorie a României a interzis accesul jurnaliştilor de la Epoch Times la deschiderea expoziţiei “Comorile Chinei”, de la sfârşitul acestei luni. Deşi publicaţia noastră a relatat pe larg despre tradiţiile şi obiceiurile din China şi era interesată de prezentarea expoziţiei cu soldaţii din teracotă, reprezentanţii muzeului nu au ţinut seama de aceste detalii.
Soldaţi de teracotă, provincia Shaanxi, China. (China Photos / Getty Images)
Adrian Sturdza & Cristina Boiangiu
25.04.2013

Conducerea Muzeului Naţional de Istorie a României a interzis accesul jurnaliştilor de la Epoch Times la deschiderea expoziţiei “Comorile Chinei”, de la sfârşitul acestei luni. Deşi în mass media românească publicaţia noastră se remarcă având cele mai bogate şi numeroase articole privind cultura milenară a Chinei şi eram interesaţi de prezentarea expoziţiei cu soldaţii din teracotă, acest lucru nu a fost suficient pentru conducerea muzeului.

Răspunsul sec al conducerii muzeului la cererea noastră de acreditare a fost că îşi rezervă dreptul de a selecta reprezentanţii presei pe care îi acreditează pentru evenimentele pe care le organizează. Oficial, nu a fost prezentat niciun motiv pentru decizia luată, lucru ce pare straniu, având în vedere că până acum nu ni s-a mai interzis accesul la manifestări organizate de autorităţile române sau instituţii de stat.

“Pentru evenimentele prilejuite de deschiderea expoziţiei "Comorile Chinei", MNIR nu acordă acreditare jurnaliştilor ziarului Epoch Times. Vă mulţumim pentru înţelegere”, se arată în e-mailul primit de la Muzeul Naţional de Istorie a României.

Într-o societate democratică, e greu de manifestat înţelegere faţă de o astfel de decizie, mai ales ţinând cont de faptul că până în prezent nu au fost conflicte sau alte situaţii tensionate între Epoch Times şi muzeu. Putem spune că dreptul presei de a se informa a fost încălcat din moment ce nu ni s-a prezentat nicio explicaţie rezonabilă privind interdicţia impusă.

Cititorii noştri ar trebui să ştie că realizarea acreditărilor presei la diverse evenimente este mai mult o chestiune de procedură. Organizatorii doresc să ştie dinainte câte persoane vor fi prezente şi să asigure logistica necesară. Acreditările mai sunt necesare pentru a nu permite pătrunderea la evenimente a unor persoane fără nicio legătură cu presa, care sunt doar în trecere pe acolo sau doresc să-şi rezolve probleme personale cu invitaţii la eveniment.

Acreditările nu se acordă de obicei dacă există o situaţie tensionată între organizatorii evenimentului şi anumiţi jurnalişti sau dacă au fost încălcate anumite reguli sau înţelegeri. În rest, nu există în general motive pentru care să nu se acorde o acreditare, mai ales la un eveniment care este considerat foarte interesant pentru publicul larg.

În cazul României, jurnaliştii Epoch Times vor putea vizita expoziţia în calitate de "simpli cetăţeni", aşa că singura explicaţie posibilă pentru neacordarea acreditării ar fi teama de a nu deranja, prin întrebări, anumite persoane importante invitate la lansare.

Dacă există o altă explicaţie, o aşteptăm cu interes de la conducerea muzeului.

Ambasadele chineze de pretutindeni - îngrozite de prezenţa reporterilor Epoch Times la conferinţele de presă

O supoziţie pentru încălcarea libertăţii presei de către conducerea Muzeului ar fi că la conferinţa de presă de la lansarea expoziţiei "Comorile Chinei" se asteaptă prezenţa Ambasadorului Chinei la Bucureşti. Dat fiind faptul că Epoch Times, în rapoartele sale, este deseori critic faţă de comunism în general şi faţă de crimele regimului chinez de la Beijing în special, reprezentanţii Beijing-ului sunt de fiecare dată extrem de speriaţi şi evită să se afle cu noi în aceeaşi sală la conferinţe de presă.

Nu putem obliga Muzeul Naţional de Istorie să se poarte cu demnitatea pe care s-ar putea să nu o mai aibă după ani de politizare. Din acest motiv vom încerca să aducem cazul în faţa ogranizaţiilor care monitorizează libertatea presei în ţările "europene".

Cu toate acestea, Epoch Times nu a fost ţinută deoparte decât în ţările bananiere.

Ultima încercare notabilă de a refuza accesul ziarului Epoch Times la conferinţe de presă ţinute de reprezentanţi ai Chinei s-a petrecut în Ottawa în 2008, cu prilejul vizitei lui Hu Jintao, preşedintele Chinei la acel moment. Premierul canadian Stephen Harper a cerut organizaţiei National Press Gallery, la presiunea Chinei, să nu admită Epoch Times la conferinţa comună de presă.

Rezultatul a fost că National Press Gallery a refuzat să dea curs abuzului, a dat publicităţii toată povestea, iar Harper a anulat conferinţa de presă la cererea chinezilor - astfel încât o întrunire desfăşurată pe mai multe zile a rămas fără concluzie. A doua zi, Rick Fadden, şeful serviciilor secrete canadiene, a făcut o declaraţie prin care afirma că numeroşi politicieni canadieni se află pe ştatele de plată ale Chinei.

Nu putem obliga Muzeul Naţional de Istorie să se poarte cu demnitatea pe care s-ar putea să nu o mai aibă după ani de politizare. Din acest motiv vom încerca să aducem cazul în faţa organizaţiilor care monitorizează libertatea presei în ţările "europene".

***

Expoziţia “Comorile Chinei”, care va prezenta celebrii soldaţi din teracotă vechi de peste 1.700 de ani, va fi deschisă în perioada 30 aprilie - 1 august, la Muzeul Naţional de Istorie din Capitală. Este vorba despre un eveniment muzeal de referinţă, care îi are drept co-organizatori pe cei de la Muzeul Palatului, Muzeul din Shanghai şi Centrul pentru Promovarea Patrimoniului Cultural din Shaanxi.

"Comorile Chinei" este cea mai mare expoziţie organizată de statul chinez într-un muzeu din România şi prezintă artefacte de o valoare inestimabilă din 11 muzee şi instituţii culturale din Republica Populară Chineză. Vizitatorii vor putea aprecia bogăţia culturii şi tradiţiilor chineze.

Celebra armată a celor aproape 8.000 de soldaţi din teracotă, îngropaţi cu caii lor, a fost descoperită în 1974 de câţiva ţărani chinezi, în apropiere de necropola lui Qin Shi Huang, primul împărat al Chinei, fondatorul dinastiei Qin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor