Macovei vs PSD & Co. Lupta anti-Justiţie din România, în vizorul Parlamentului European

Monica Macovei
Monica Macovei (Epoch Times România)

Majoritatea parlamentară, în frunte cu premierul urmărit penal al României, Victor Ponta, atacă instituţiile cheie din justiţie şi încearcă să schimbe Codul penal şi Codul de procedură penală astfel încât să împiedice desfăşurarea anchetelor, a declarat joi, în cadrul Comisiei LIBE a Parlamentului European, fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei.

"Toate rapoartele MCV spun acelaşi lucru de când Guvernul Ponta este la putere: că nu există voinţă politică pentru a combate corupţia. România suferă deja - ca imagine şi încredere – din cauza acţiunilor prim-ministrului Ponta şi ale majorităţii parlamentare. România şi românii nu au nicio vină că au un prim-ministru acuzat de infracţiuni, de fapte penale, inclusiv de corupţie, care nu demisionează, care a plecat în Turcia să se opereze la genunchi şi s-a declarat "în incapacitate" de a conduce Guvernul.

România şi românii nu au nicio vină că au un prim-ministru care dispreţuieşte Justiţia şi care se ascunde în spatele imunităţii parlamentare. Am ajuns astăzi să discutăm despre România în Comisia LIBE, pentru că prim-ministrul Ponta şi majoritatea sa parlamentară atacă justiţia, atacă instituţiile statului din justiţie şi vor să schimbe Codul penal şi Codul de procedură penală, aşa, dintr-o dată, rapid, numai prin modificări care împiedică desfăşurarea anchetelor", a declarat Monica Macovei.

În toate rapoartele Comisiei Europene, din toţi anii aceştia, se spune foarte clar acelaşi lucru: instituţiile îşi fac treaba, judecătorii şi procurorii, dar partea a doua – cu voinţa politică de a lupta împotriva corupţiei – este o mare problemă.

"Nu există voinţă politică a majorităţii parlamentare. Şi asta din vara lui 2012, aceste rapoarte, dacă le citiţi – 2012, 2013, 2014, să vedem ce ne aduce 2015 -, spun acelaşi lucru, de când Guvernul Ponta şi ceilalţi, coaliţia lui, sunt la putere: că nu există voinţă politică. Deci, aici este problema de ireversibilitate. Altfel, din punctul de vedere al instituţiilor este ireversibilitate", a subliniat Monica Macovei.

Europarlamentarul a mai punctat că, pe lângă atitudinea Parlamentului de a refuza ridicarea imunităţii parlamentare şi în cazul prim-ministrului şi în alte cazuri ale unor prieteni ai prim-ministrului sau ale unor deputaţi din PSD, mai este problema acestor proiecte de lege.

Revenind la ridicarea imunităţii, despre care s-a spus în cadrul discuţiilor că este o problemă naţională, Monica Macovei a ţinut să reamintească un alt citat din MCV, în care Comisia Europeană spune că din Guvern trebuie să facă parte oamenii cei mai integri şi că este inacceptabil să existe oameni trimişi în judecată sau cu probleme penale.

"Şi aşa este: într-un Guvern trebuie să fie cei mai integri. Atunci, din acest punct de vedere avem o problemă cu faptul că nu se ridică imunitatea", a atras atenţia

Modificarea codurilor, un asalt împotriva Justiţiei

"Aş vrea să mă refer la criteriile de la Copenhaga şi să trec la aceste proiecte de lege, pe care aţi spus că le-aţi oprit pentru a nu fi adoptate. Sunt 23 de proiecte, ieri (miercuri -n.r.) erau 23 de proiecte care modificau Codul penal şi Codul de procedură penală. Dintr-o dată. Ele sunt Coduri noi, în mod normal, după câţiva ani de zile de aplicare, vezi ce probleme au şi dacă trebuie sau nu să sufere modificări. Dintr-o dată însă, parlamentarii – pentru că sunt iniţiative parlamentare, toate venite din partea puterii, adică a PSD şi a celorlaţi care formează coaliţia, toate încearcă să oprească investigaţiile.

Sunt 23 de proiecte, prin care, de exemplu, se reduce dramatic posibilitatea de a organiza flagranturi, se stabileşte un termen de 6 luni pentru denunţuri, pentru cel care a dat mită – nu ştiu de ce nu 8 luni sau 9 luni –, de fapt, se încearcă să se reducă prescripţia, se reduce şi prescripţia. Se atacă puterea judecătorească prin faptul că se consideră că, de exemplu, dacă un procuror nu termină un dosar în 2 ani, este abuz de putere al organelor judiciare şi este o infracţiune. Deci, independenţa justiţiei este în pericol şi, repet, sunt 23 de proiecte. Nu sunt oprite, au dat termen în vară, în mijlocul lui iulie.", a precizat fostul ministru al Justiţiei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne