Liberalii acuză: Activitatea termocentralelor de la Mintia şi Paroşeni a fost sistată la comanda PSD

Andrei Gerea
Andrei Gerea (Epoch Times România)

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, şi încă prim-ministrul României, Victor Ponta, trebuie să-şi prezinte demisiile pentru sistarea activităţii termocentralelor de la Mintia şi Paroşeni, a declarat joi, în cadrul unui comunicat de presă, deputatul Bogdan Ţîmpău, co-preşedintele PNL Hunedoara.

"Recent, în urma unui control, Garda de Mediu Hunedoara a dispus sistarea activităţii termocentralelor de la Mintia şi Paroşeni, până când cele două unităţi vor reuşi să se conformeze normelor de mediu. Aceste ultime dispoziţii ale Gărzii de Mediu nu au acoperire legală, iar decizia luată este una arbitrară. De ce spun acest lucru?

Pentru că autorizaţia de mediu pentru termocentrala de la Paroşeni, deşi a expirat la data de 01.01.2010, iar pentru Mintia în data de 01.01.2013, în fiecare an, deşi au existat cel puţin două controale din partea Gărzii de Mediu, ultimul având loc în luna mai, în urma lor nu au fost dispuse măsuri de sistare a activităţii celor două termocentrale. Mai mult, de fiecare dată, la aceste controale a fost constatată lipsa autorizaţiei integrate de mediu, fără consecinţe asupra funcţionării celor două unităţi", a precizat deputatul PNL.

Neexistând presiuni legale pentru sistarea activităţii, nu poate fi vorba decât despre o presiune politică, este de părere politicianul, care afirma că, în aceste condiţii, "este evident că o instituţie a statului, Garda de Mediu, răspunde la comenzile politice ale PSD-ului şi aliaţilor săi, luând măsura sistării activităţii termocentralelor Mintia şi Paroşeni, şi asta pentru că liderii politici ai acestor partide nu îşi asumă responsabilitatea unei astfel de decizii".

În opinia co-preşedintelui PNL Hunedoara, consecinţele unei astfel de decizii sunt grave şi îi vor afecta direct pe cei 1.219 angajaţi de la Mintia şi pe cei 508 de la Paroşeni, parte din cei 6.445 de angajaţi ai Complexului Energetic Hunedoara.

"Peste 6.000 de familii din Deva vor avea de suferit pentru că vor rămâne fără apă caldă şi căldură furnizate de către Termocentrala de la Mintia, iar situaţia se complică şi mai mult pentru aceste familii, în condiţiile în care procesul verbal de constatare a fost atacat de către conducerea CEH, iar decizia va fi mult amânată pentru că se intră în vacanţă judecătorească. În condiţiile în care va dura cel puţin 5 luni pentru aflarea deciziei instanţei, există riscul ca cele 6000 de familii din Deva să rămână în plină iarnă fără utilităţi, în timp ce marii oameni de stat ai PSD-ului fug de răspundere", a subliniat Bogdan Ţîmpău.

Liderul PNL i-a somat pe Andrei Gerea şi pe Victor Ponta să-şi asume o soluţie pentru toţi aceşti oameni şi pentru soarta acestor "unităţi economice vitale" pentru judeţul Hunedoara, iar dacă nu sunt capabili să identifice soluţii viabile pentru salvarea acestor unităţi economice să-şi prezinte de urgenţă demisiile.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne