De ce a ales Ponta să stea sub aripa "atotputernicului sultan" Erdogan - scenariu marca Lăzăroiu

Sebastian Lăzăroiu
Sebastian Lăzăroiu (onlinestudent.ro)

Analistul politic Sebastian Lăzăroiu are o teorie cum că premierul Victor Ponta a ales să plece în Turcia pentru ca, sub protecţia atotputernicului "sultan" Recept Erdogan, să poată comunica prin intermediari cu ceilalţi inculpaţi din dosar, lucru care, în ţară, ar fi fost greu de realizat.

"Pentru mine un singur lucru a fost suspect la plecarea lui Ponta în Istanbul: felul în care a făcut-o. Adică pe şest. Să ne amintim cum s-a întâmplat. Ponta n-a plecat în Turcia să se opereze la genunchi. El a plecat la Baku la o ceremonie. Oricum şi plecarea la Baku a fost tot neanunţată. Dar să zicem că autorităţile ştiau că pleacă la o ceremonie de unde se va şi întoarce. Ei, bine, nu s-a mai întors.

De acolo a plecat în Turcia direct cu avionul lui Erdogan şi ne-a anunţat ulterior că se va supune unei intervenţii chirurgicale care presupunea şi o perioadă de recuperare. Ok. Să zicem că Ponta ar fi anunţat asta oficial. Plec în Turcia să mă operez. După părerea mea el n-ar fi putut ieşi din ţară. Ar fi fost pus imediat sub control judiciar. Or, el tocmai asta a vrut să nu se întâmple. E foarte posibil ca la prima audiere procurorii să fi intenţionat să-i comunice măsura restrictivă, dar asta nu s-a mai întâmplat.

De ce în Turcia şi de ce era importantă relaţia cu Erdogan? Ponta stă 28 de zile într-un spital care se presupune că este al familiei atotputernicului "sultan". E clar că nici pasărea cerului nu pătrunde la mai puţin de 1 km de spital fără ca serviciile turceşti să ştie asta. Aşadar, serviciile româneşti sunt relativ neputincioase să strângă orice fel de informaţie despre întâlnirile pe care le are Ponta acolo.

Cetăţeanul Vasile Ion, de care n-a auzit nimeni, decolează de pe Otopeni, ajunge la Istanbul, merge la spital, iese din spital şi se întoarce în ţară cu un braţ de răvaşe pentru diverşi oameni. Le distribuie conştiincios şi mut. Oamenii aceia, la rândul lor, pot trimite prin acelaşi cetăţean Vasile sau altul, Ion, răvaşe către Istanbul.

Bun. O să ziceţi că oamenii ăia sunt sub control judiciar şi atent monitorizaţi. De acord. Dar ei se pot întâlni într-o zi cu 10 John Doe. Unul le aduce pizza, altul le împrumută o carte, altul poate fi chiar Vasile venit de la Istanbul. Acul în carul cu fân. Mai mult, dacă Vasile a venit de la Istanbul prin Viena, e greu de făcut vreo conexiune.

E doar impresia mea. Genunchiul? Posibil să fie ceva. O operaţie de mult amânată. Posibil să nu fie nimic. Asta e greu de ştiut, dar şi oarecum irelevant pentru povestea de mai sus. De notat că nimic din ce am descris mai sus nu se poate desfăşura pe teritoriul României. Oricum de reţinut şi că Ponta nu face absolut nimic ilegal în tot ceea ce scrie mai sus", scrie Sebastian Lăzăroiu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne