Macovei: Suntem o ţară de 18-20 de milioane de oameni. 6.300 de refugiaţi reprezintă o problemă?
alte articole
Parlamentul European a aprobat joi planul şefului Comisiei, Jean-Claude Juncker, de a impune statelor membre ale Uniunii cote obligatorii de refugiaţi. Printre europarlamentarii care au susţinut iniţiativa se numără şi Monica Macovei care a subliniat, ulterior, că apartenenţa noastră la UE înseamnă că avem şi obligaţii, şi drepturi.
"România va primi bani. Între 2014-2016, există prevăzut 1 miliard de euro pentru ţările care iau refugiaţi, tocmai pentru a nu fi ceva împovărător, mai ales că este criză economică încă în multe ţări. Deci, vom crea şi locuri de muncă. Vorbim de refugiaţi politici, de cei care fug din calea războaielor, a persecuţiilor şi a morţii. Ei vor sta în tabere de refugiaţi, nu vor fi liberi să circule.
Şi acolo trebuie să se facă trierea: între refugiaţii economici, între refugiaţii politici şi între acei agenţi care vin din Statul Islamic cu intenţia să comită acte teroriste. Trebuie să fim realişti: vor fi şi astfel de persoane infiltrate între refugiaţi. Serviciile de informaţii din toată Europa să-şi facă treaba. Suntem o ţară de 18-20 de milioane de oameni. 6.300 de refugiaţi reprezintă o problemă?", a precizat Monica Macovei.
Fostul ministru al Justiţiei consideră că este ruşinos şi dezonorant pentru noi să spunem că nu suntem capabili să-i primim pe cei 6.300 de refugiaţi propuşi de Comisia Europeană, în condiţiile în care primim şi bani pentru asta.
Cotele se vor stabili exact de către Consiliul European, adică de statele membre, pe 14 septembrie. Macovei şi-a exprimat speranţa că se va ajunge la un consens pe acest subiect, pentru că sunt şi alte ţări care se opun.
"În Rezoluţia votată de Parlamentul European mai este un lucru important – intenţia Uniunii Europene este ca mulţi dintre ei – după ce are grijă de ei, sunt duşi la doctor dacă au nevoie – să fie realocaţi în state (state arabe dacă vin din zona aceea), în care viaţa nu le este pusă în pericol.
Un principiu la care eu ţin foarte mult: cine vine să stea în Europa trebuie să respecte regulile europene. E firesc: noi îţi protejăm viaţa, te primim cu drag, dar respectă-ne regulile!", a mai declarat Macovei.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.