Predoiu: Xenofobia, sectarismul şi euroscepticismul, calea spre eşecul european

Catalin Predoiu
Catalin Predoiu (Epoch Times România)

Adevărata provocare pe care ne-o adresează de fapt fundamentalismul şi ISIS este păstrarea propriilor valori europene, a declarat joi, în cadrul unui comunicat de presă, prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu.

"Greşeala fatală pe care europenii ar putea să o facă în criza valului de refugiaţi este abandonarea propriilor valori europene, care au stat şi vor sta la baza construcţiei europene: umanitate, solidaritate, legalitate. Ceea ce îşi doresc cu ardoare fundamentaliştii şi ISIS este să intrăm în paradigma lor de gândire şi de joc al urii: ei vs noi, creştini vs musulmani. Aceasta ar fi o eroare fatală", a subliniat Predoiu.

Din perspectiva lui, soluţia inteligentă este cea a încadrării problematicii în paradigma noastră de valori europene. "He who frames the issue wins the debate", spune o regulă a dezbaterilor, iar Comisia Juncker a ales această soluţie, a aşezării politicilor europene pe valorile europene.

"Nu întâmplător atât popularii europeni, cât şi socialiştii europeni sprijină poziţia Comisiei. 0,11% din populaţia europeană, cât reprezintă valul de refugiaţi (cf Juncker), nu pot doborî Europa - şi nici nu sunt prezenţi pentru acest lucru in Europa. Dar abandonarea de către europeni a propriilor valori ar putea duce în timp la subminarea proiectului European, care este unul de succes, un proiect al păcii, prosperităţii şi stabilităţii (Juncker, ieri la Bruxelles).

Iată de ce nu avem altă soluţie decât să ne păstrăm în paradigma valorilor noastre, pentru a câştiga jocul de şah care se desfăşoară acum pe un plan mai puţin vizibil. Suntem obligaţi să câştigăm bătălia valorilor. Aceasta este adevărata bătălie. Iar această bătălie nu se câştigă întinzând garduri de sârmă ghimpată sau desfăşurând recruţi pe graniţe. Această bătălie nu se câştigă cu abordări rigide, ci prin supleţe politică, asumarea valorilor, rigoare administrativă şi viziune pe termen lung", a precizat Predoiu.

Concret, liderul PNL susţine că este necesar ca, la nivel european, să integrăm acest prim val de refugiaţi din cauze umanitare ceea ce ar trebui să fie floare la ureche pentru 28 de state care îndeplinesc criteriile de la Copenhaga, să ajustăm politica de migraţie şi de control al frontierelor, să reformăm Frontex şi sistemul Dublin, să consolidăm Schengen, toate pe baza valorilor noastre europene.

În plus, prim-vicepreşedintele PNL susţine că trebuie să ne implicăm mai activ ca softpower şi dealmaker în rezolvarea crizelor din Orientul Mijlociu şi Africa, acolo unde sunt focarele migraţiei.

"Dimpotrivă, angajarea pe calea xenofobiei, a sectarismului şi a euroscepticismului, doar pentru că ne e greu să organizăm spaţii de primire şi să aplicăm legea (rule of law) în toate comunităţile în Europa, ar fi calea spre eşecul European. Abia atunci, abia în ziua în care ne-am abandona valorile europene şi construcţia europeană ar veni adevăratele probleme pentru europeni.

Dar sunt convins că acest lucru nu se va întâmpla. Europa va trece şi de această criză, pentru că noi, statele europene, nu avem altă soluţie de a conta în lumea globală decât împreună în proiectul European. Adevăratul curaj politic înseamnă concretizarea unor politici în sfera noastră de valori europene", a concluzionat Predoiu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne