România refuză cota de refugiaţi propusă de Comisia Europeană. "Deja am acceptat să primim un număr mare pentru noi"

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

România nu este dispusă să accepte cote obligatorii de refugiaţi. În spiritul solidarităţii europene, ţara noastră şi-a declarat deja intenţia să găzduiască un număr mare pentru noi de refugiaţi, a declarat, joi, preşedintele Klaus Iohannis, adăugând că ministrul de Interne, Gabriel Oprea, are mandat să transmită acest mesaj la şedinţa extraordinară a Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) de luni.

"Referitor la cotele care au fost prezentate ieri de preşedintele Comisiei Europene vreau să fac doar câteva remarci. Nu este încă cazul să fac o declaraţie exhaustivă în legătură cu acest subiect, dar pot să vă spun că am luat act cu oarece nemulţumire de acest proiect prezentat în Parlamentul European. Faptul că din partea Comisiei s-a lucrat pe un proiect destul de birocratic care a fost prezentat, după părere mea, nu va duce spre o soluţionare.

Oricum avem de-a face cu un proiect care prevede sigur şi în detalii care poate nu ar fi fost necesare în această fază, a numărului de imigranţi care vor putea fi repartizaţi în diferite state membre. Luni se va întruni în şedinţă extraordinară Consiliul JAI unde se va lua în discuţie această chestiune. Din partea României va participa ministrul de Interne cu care am avut o discuţie în această dimineaţă, iar mandatul ministrului la conferinţa JAI este să nu declare adeziunea noastră pentru cotele obligatorii", a declarat Iohannis.

Întrebat dacă sub nicio formă România nu ar putea accepta un număr mai mare de refugiaţi decât acea cifră la care a făcut referire anterior, de 1.785 de refugiaţi, preşedintele a replicat:

"Aici nu vorbim de cifre, în primul rând este vorba de oameni şi nu de piese care trebuie numărate, vorbesc de imigranţii care vin în Europa. În al doilea rând, este vorba despre de solidaritatea europeană şi România şi-a declarat-o şi nu doar prin vorbe ci şi prin oferta de a primi un număr mare pentru noi de refugiaţi, ceea ce nu considerăm că nu este soluţie şi nu considerăm că este oportun să vorbim despre cote obligatorii calculate într-un mod foarte birocratic, contabiliceşte aş putea spune, fără a consulta statele membre."

După ce în luna mai Comisia Europeană a propus ţării noastră să preia un număr de 1.705 migranţi din Grecia şi Italia, acum vine cu o nouă propunere - să găzduiască alţi 4.646 de migranţi, ceea ce ridică numărul total al 6.351.

Această relocare se face pe baza unei chei de distribuţie pe următorul algoritm: 40% mărimea populaţiei, 40% PIB, 10% numărul mediu de cereri de azil din trecut, 10% rata şomajului.

Potrivit hotnews.ro, mecanismul de relocare de urgenţă trebuie adoptat de Consiliu, prin majoritate calificată, în consultare cu Parlamentul European, în timp ce Mecanismul permanent de solidaritate trebuie să fie adoptat de Parlamentul European şi de Consiliu, potrivit publicaţiei citate.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne