Macovei, către Schulz: Să clarifice cu maximă urgenţă dacă a informat plenul despre cazul lui Silaghi
alte articole
Europarlamentarul Monica Macovei i-a cerut joi preşedintelui Parlamentului European Martin Schulz, în cadrul unei scrisori deschise, să explice opiniei publice cum anume a tratat chestiunea cererii de ridicare a imunităţii europarlamentarului român Ovidiu Silaghi, acuzat de fapte de corupţie.
„Stimate domnule Schulz, astăzi, în prima zi destinată alegerilor pentru Parlamentul European, vă solicit să clarificaţi pentru opinia publică europeană dacă din poziţia de preşedinte al Parlamentului European aţi informat Plenul despre cererea de ridicare a imunităţii domnului europarlamentar Ovidiu Silaghi şi dacă aţi trimis această cerere Comisiei de Afaceri Juridice pentru a-şi prezenta opinia privind ridicarea imunităţii europarlamentarului Ovidiu Silaghi, astfel încât anchetarea acestuia în România pentru fapte de corupţie să poată avea loc.”
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a solicitat, pe 11 decembrie 2013, opinia Parlamentului European şi, respectiv, ridicarea imunităţii europarlamentarului Ovidiu Silaghi din România pentru infracţiunea de trafic de influenţă în formă continuată. Pe 13 decembrie 2013, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din România i-a transmis lui Schulz cererea DNA prin care această instituţie solicita „transmiterea unei opinii şi formularea cererii de începere a urmăririi penale” împotriva lui Ovidiu Silaghi, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată. Domnul Ovidiu Silaghi a dobândit calitatea de membru al Parlamentului European pe data de 4 septembrie 2013.
Potrivit articolului 7 al Regulamentului Parlamentului European privind privilegiile şi imunităţile europene, „orice cerere adresată Preşedintelui de către o autoritate competentă a unui stat membru în vederea ridicării imunităţii unui deputat, sau de către un deputat sau un fost deputat în vederea apărării privilegiilor şi imunităţilor, se anunţă în Parlament şi se transmite comisiei competente”.
„Cetăţenii europeni au dreptul să afle chiar de la dumneavoastră dacă, din decembrie 2013, de când v-a fost transmisă cererea de ridicare a imunităţii europarlamentarului Ovidiu Silaghi, aţi informat plenul Parlamentului cu privire la primirea cererii procurorilor din România şi dacă aţi trimis această cerere Comisiei de Afaceri Juridice, potrivit obligaţiilor pe care le aveţi ca preşedinte al Parlamentului European. Cert este că până în acest moment imunitatea europarlamentarului Ovidiu Silaghi nu a fost ridicată, iar ancheta penală a acestuia pentru fapte de corupţie este blocată de 5 luni de zile. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din România nu a primit niciun răspuns la cererea pe care v-a transmis-o pe 13 decembrie 2013”, a atras atenţia Monica Macovei.
Europarlamentarul român i-a reamintit lui Schulz că în Raportul de descărcare de gestiune a Parlamentului European pentru anul 2012, în paragraful 47, „pe care l-aţi blocat, se menţiona că dumneavoastră, ca preşedinte al Parlamentului, nu aţi transmis mai bine de 2 luni „un raport al Comitetului de supraveghere a OLAF adresat Comisiei pentru control bugetar din cadrul Parlamentului” şi vă critica pentru „întârzierea de trei luni cu care administraţia Parlamentului a transmis o citaţie din partea unei instanţe belgiene celor trei deputaţi vizaţi”.
Monica Macovei a subliniat că cetăţenii Uniunii Europene au dreptul să fie corect informaţi despre activitatea lui Martin Schulz ca preşedinte al Parlamentului European, mai ales acum când acesta aspiră la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, începând din toamna acestui an.
„În acest context, clarificarea cu maximă urgenţă de către dumneavoastră a acestei situaţii este imperios necesară”, a concluzionat aceasta.