Macovei cade pradă versiunii oficiale
alte articole
UPDATE: am primit miercuri 11 februarie o replică din partea Monicăi Macovei, care clarifică unele dintre aspectele discutate în acest articol al meu de opinie. În toată cinstea, pentru a face o bună judecată asupra chestiunii auzind şi argumentele Monicăi Macovei (care, de exemplu, a revenit asupra părerii că asemenea legi ar putut fi votate şi prin ordonanţă de urgenţă), vă invit să citiţi replica sa aici.
După cum am menţionat şi în răspunsul meu la către biroul Monicăi Macovei, ţin să precizez că am fost şi rămân un suporter al dânsei (cu rezerva expusă mai jos), pe care o consider unul dintre cei mai oneşti şi muncitori politicieni români (din ultimii 25 de ani).
************
Într-un interviu marca Gândul, proaspăt întoarsă de la Consiliul Justiţie Afaceri Interne, Monica Macovei se hazardează să afirme, printre altele, că Legile Big Brother ar trebui votate. Mai halucinant, afirmă că dacă nu trec altfel, se poate folosi ordonanţa de urgenţă.
Monica Macovei susţine că responsabilitatea pentru respingerea legilor Big Brother, care au fost respinse de CCR ar fi, de fapt, a Parlamentului, care este plătit “să facă legi bune” şi că SRI-ul n-ar avea nici o vină. Iar Parlamentul n-ar trebui “să se spele pe mâini”.
Realitatea, însă, o învinge pe Macovei. În cazul ultimului asalt al băieţilor în costum asupra societăţii civile, Parlamentul a votat dormind în bocanci. Camera Deputaţilor l-a aprobat tacit, Senatul în unanimitate, fără să ştie ce votează, existând voci care susţin chiar că legea ar fi fost introdusă pe blat în ordinea de zi.
În ceea ce priveşte legea cartelelor prepay Monica Macovei pledează afirmând că în ţările occidentale trebuie să te înregistrezi cu buletinul dacă vrei acces la wifi într-un loc public. FALS. Există numeroase ţări (exemplu SUA, unul dintre cele mai poliţieneşti state ale planetei, după 9/11) în care poţi să te legi oriunde, fără probleme.
Din persoana care încerca din răsputeri să reformeze Justiţia în România, Macovei a ajuns să sprijine legi deja considerate neconstituţionale, inclusiv de Curtea Europeană de Justiţie. Dacă recomandă şi folosirea ordonanţelor de urgenţă, un resort pe care l-a condamnat de cel puţin 10 ani, începi totuşi să te întrebi care este mecanismul prin care au reuşit să o determine pe Macovei să devină portavocea SRI?
Să îi fi scăpat Monicăi Macovei faptul că serviciile cer întotdeauna mai multă putere? Motivul lor oficial este mai întotdeauna combaterea criminalităţii, cu care băieţii încearcă să sperie factorul de decizie - parlamentarii, şefi de stat etc. Însă, în orice ţară, serviciile dau foarte putină socoteală, ajungând deseori să funcţioneze ca un stat în stat. Având putere, informaţii, dosare, acţionând în umbră, de multe ori cu bugete mult mai mari decât cele oficiale (pe care dacă nu le au şi le rotunjesc inclusiv prin trafic de droguri, aşa cum s-a întâmplat cu CIA de exemplu). Serviciile o iau de multe ori razna. Sunt formate tot din oameni, cu aceleaşi înclinaţii criminale ca toţi ceilalţi, obsedaţi de lăcomie şi control ca toţi ceilalţi.
Cu alte cuvinte cine nu înţelege că băieţii în costum sunt şi ei potenţiali criminali, având în plus marele privilegiu de a fi la butoanele din umbră, nu va putea să asigure acel checks and balances de care are nevoie o societatea liberă. Checks and balances pe care Macovei îl calcă acum, în picioare, chiar dacă o face inconştient.
Problema Monicăi Macovei (sper) sunt noţiunile, şi munca pe care a depus-o în toţi aceşti ani, care, după cum se vede, a deformat-o profesional. A ajuns să se închine la un sistem legal, uitând că acesta este totuşi implementat de oameni şi nu poate fi absolutizat - pentru că efectul advers va fi că se va da unor oameni controlul absolut.
Societatea este imperfectă nu pentru că nu există suficiente legi, ci pentru că este alcătuită din oameni – imperfecţi. Cu cât aceştia devin mai obsedaţi de profit şi de sine, uitând responsabilitatea pe care o au pentru celălalt, cu atât societatea va deveni mai coruptă. De fapt cu cât legile sunt mai complexe, cu atât decăderea socială este mai masivă, şi aparatul poliţienesc-justiţiar este mai greoi. Aparat care, ca şi sistemul medical în cazul bolilor, nu va putea niciodată face faţă provocărilor.
Soluţia pentru fiecare problemă socială NU este un sistem de legi draconice, şi nici camere de luat vederi în fiecare încăpere, prin care să fim supravegheaţi de băieţii în costum. De ce? Pentru ca atât judecătorii cât şi băieţii în costum sunt coruptibili, la fel, sau poate chiar mai mult, decât toţi ceilalţi.
Monica Macovei a ajuns să propună soluţii false pentru probleme false – doar de dragul soluţionării, construind mai departe sistemul de legi la care lucrează de atâţia ani. Care, însă nu ar trebui absolutizat şi nici subminat prin recursul la ordonanţe guvernamentale, iar Macovei nu pare să înţeleagă asta.
Sistemul legal a trecut deja linia, începând să ne spună ce preferinţe ar trebui să avem, sau să nu avem, emiţând judecâţi morale, etc. De aici şi până la societatea descrisă în Portocala Mecanică a lui Stanley Kubrick nu mai este decât un pas.
Cu părere de rău o spun, am ajuns să mă bucur că Macovei nu a ajuns preşedintele României. Păcatul mare este că proaspăt-lansata asociaţie M10 o să fie principala beneficiară a pierderii credibilităţii pe care asemenea declaraţii o vor aduce, fără nici o îndoială.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.