Luptele pentru putere din jurul viitorului preşedinte al Comisiei Europene

Cancelarul german, Angela Merkel şi primul ministru britanic, David Cameron.
Cancelarul german, Angela Merkel şi primul ministru britanic, David Cameron. (FABRICE COFFRINI / AFP / Getty Images)

Cancelarul Angela Merkel ar fi catalogat eforturile Parlamentului European de a-l plasa la preşedinţia Comisiei Europene pe fostul premier luxemburghez Jean-Claude Juncker drept o "declaraţie de război" împotriva guvernelor Uniunii Europene, scrie luni publicaţia Irish Times.

La o săptămână după alegerile despre care liderii UE au spus că vor promova democraţia şi transparenţa europeană, blocul este devastat de dezbinare şi de o campanie cu miză mare, condusă de premierul Marii Britanii, David Cameron, care are ca obiectiv blocarea ambiţiilor lui Juncker, candidatul Partidului Popular European (PPE), care a câştigat alegerile.

Tratatul de la Lisabona susţine că liderii UE ar trebui "să ia notă" de alegerile parlamentare europene în completarea posturilor de conducere din cadrul UE. Parlamentul consideră practic că se află pe picior de egalitate cu Consiliul European, unde se reunesc liderii. Marţea trecută, David Cameron le-a cerut membrilor Consiliului să nu adopte propunerea Parlamentului şi a avertizat, potrivit relatărilor, că numirea lui Juncker ar destabiliza guvernul său şi viitorul Marii Britanii în UE.

"Un reprezentant al anilor 1980 nu poate rezolva problemele următorilor cinci ani", le-ar fi precizat Cameron confidenţilor săi, potrivit Der Spiegel.

Publicaţia germană a relatat că premierul britanic îl vede pe Juncker ca fiind prea federalist şi de natură să prejudicieze speranţele sale de reformare a legăturilor dintre Marea Britanie şi UE.

Revista germană a raportat cu privire la modul în care lunea trecută, după alegeri, Juncker i-ar fi oferit rivalului său socialist, Martin Schulz, postul de adjunct al preşedintelui Comisiei Europene. Cei doi ar fi căzut de acord ca taberele lor să lucreze într-o "mare coaliţie" în următorul Parlament European.

Cu toate acestea, la reuniunea din Bruxelles de marţi seară mulţi lideri europeni şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la o potenţiala acaparare a puterii parlamentare de către Juncker şi Schulz.

Potrivit relatărilor, Merkel ar fi promis să-l ajute pe Cameron şi pe Fredrick Reinfeldt al Suediei în blocarea ambiţiilor lui Juncker. Potrivit participanţilor la întâlnirea PPE, aceasta a catalogat drept "scandaloase" eforturile Parlamentului de a împiedica şefii de stat şi de guvern să aleagă un preşedinte al Comisiei pe care îl consideră cel mai potrivit pentru a desfăşura genul de politică de care are nevoie UE.

Publicaţia Bild am Sonntag a citat surse care susţin că preşedintele francez Francois Hollande a încercat să împiedice alegerea lui Juncker dorind în schimb un candidat francez. Ziarul a declarat că Hollande a avut săptămâna aceasta o discuţie cu Merkel în care i-ar fi transmis că are nevoie urgent de un semnal pentru guvernul său, având în vedere reprezentarea puternică a Frontului Naţional de extremă dreapta la alegerile europene. El l-a sugerat pe fostul ministru de finanţe Pierre Moscovici pentru post.

Într-o discuţie tensionată de la reuniunea PPE, potrivit relatărilor, Juncker i-ar fi avertizat pe liderii politici prezenţi că liderii UE nu "au nicio treabă" să încerce să decidă agenda următoarei Comisii.

O astfel de ingerinţă politică, a avertizat posibilul preşedintele al Comisiei, va avea loc "peste cadavrul său".

Atitudine rece a lui Merkel în ceea ce-l priveşte pe Juncker a fost reflectată în conferinţa ei de presă de după întâlnirea de marţi seara, în care ea a declarat că liderii vor lua în considerare o "gamă largă" de candidaţi pentru posturile de vârf ale UE - fostul premier al Luxemburgului nefiind ca şi ales în funcţie.

După zile de protest, în care a fost acuzată că nu ţine seama de rezultatul alegerilor europarlamentare, Angela Merkel a precizat în public, vineri, că susţine candidatura lui Juncker. Potrivit unui sondaj de opinie din Der Spiegel, aproximativ 78% dintre germani îl doresc pe câştigătorul cursei Schulz - Juncker pe postul de viitor preşedinte al Comisiei.

Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al Angela Merkel, a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că aceasta îi încurajează în mod activ pe liderii europeni să-l sprijine pe Juncker.

"În toate discuţiile ei, aceasta lucrează pentru a se asigura că Jean-Claude Juncker obţine majoritea necesară în Consiliul European şi că va deveni următorul preşedinte al Comisiei Europene", a precizat Steffen Seibert.

"Europa nu trebuie să se lase şantajată", a declarat Juncker, adăugând că "în cadrul Consiliului European, o majoritate importantă de şefi de stat şi de guvern creştin-democraţi şi socialişti mă sprijină".

Junker susţine că este "încrezător că va fi ales următorul preşedinte al Comisiei la mijlocul lunii iulie", adăugând că este pe cale să-i coopteze de partea lui şi pe ceilalţi şefi de guvern în următoarele 3-4 săptămâni.