Forţele de ordine au intervenit cu violenţă la Pungeşti - Raport APADOR-CH
alte articole
Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki (APADOR - CH) publică pe site-ul său un raport despre gravele abuzuri comise de autorităţi la Pungeşti, comuna ţinută sub asediu de jandarmi, unde localnicii au fost bătuţi, amendaţi, terorizaţi pentru că s-au opus exploatărilor Chevron.
Ca urmare a cercetărilor întreprinse la Pungeşti de echipa APADOR-CH, organizaţia a ajuns la concluzia că forţele de ordine au intervenit cu violenţă împotriva protestatarilor din comuna Pungeşti în mai multe rânduri.
APADOR-CH arată în raportul său că sătenii vasluieni sunt prea speriaţi pentru a depune plângere şi cere şi îi solicită Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui să se autosesizeze şi să investigheze abuzurile forţelor de ordine asupra sătenilor (din informaţii publice reiese că Parchetul are în lucru zeci de dosare deschise protestatarilor şi câteva plângeri împotriva jandarmilor depuse de protestatari activişti ecologişti).
Concluziile raportului APADOR-CH sunt rezultate în urma discuţiilor pe care reprezentantele APADOR-CH, ajunse la Pungeşti în data de 17 decembrie, le-au avut cu aproximativ 30 de săteni, cu doi activişti ecologişti prezenţi în comună de aproximativ două luni, dar şi cu reprezentanţi ai autorităţilor relevante şi pe constatările făcute la faţa locului. Localnicii nu au dorit ca numele lor să fie amintite în raport, informează organizaţia.
Ajunşi la Pungeşti, reprezentantele APADOR-CH au găsit o comună aflată sub controlul forţelor de ordine: filtre de control pe drumul judeţean care leagă satele comunei şi maşini ale MAI urmărind fiecare autoturism care pătrunde pe drumul judeţean şi însoţindu-l cel puţin până când depăşeşte zona Chevron. Staţionarea pe drum era şi este în continuare interzisă, iar sătenii trăiesc într-o teroare continuă.
Oamenii din satul Pungeşti s-au plâns că sunt terorizaţi, sunt legitimaţi şi când ies cu vaca la păscut, sau când ies să ia apă la fântână şi sunt amendaţi pentru motive ridicole, precum faptul că nu poartă veste reflectorizante sau nu au număr la căruţă. Unii săteni au reclamat că au fost agresaţi şi "că au văzut cu ochii lor oameni (şi bărbaţi şi femei, mai tineri sau mai vârstnici) însângeraţi în urma intervenţiilor jandarmilor.
La rândul lor, sătenii din Siliştea s-au plâns că nu li se mai permite să iasă din casă sau din curţi după ora 18.00, unii spunând că au fost şi bătuţi de jandarmi dacă au încălcat această interdicţie verbală. De asemenea au afirmat că nu li se permite să circule prin sat în grupuri mai mari de trei persoane.
Sătenii care au fost victime ale violenţelor forţelor de ordine se tem să facă plângere. Cei care nu au fost în mod direct agresaţi se tem că vor deveni victime. Comuna Pungeşti pare sub asediu.
Făcând o trecere în revista a evenimentelor ce au dus la transformarea comunei Pungeşti în zona de siguranţă specială, ţinută sub asediu de poliţie şi jandarmi, APADOR-CH concluzionează că forţele de ordine au intervenit cu violenţă împotriva protestatarilor din comuna Pungeşti în mai multe rânduri şi, sub pretextul menţinerii ordinii publice, drepturile fundamentale ale localnicilor din Pungeşti sunt încălcate grav:
Drepturi fundamentale, prevăzute în Constituţie, ale localnicilor comunei Pungeşti (fie ei protestatari sau nu) sunt încălcate. Localnicilor li s-au restrâns dreptul la liberă circulaţie (Art. 25), dreptul la libertatea de exprimare (Art. 30), dreptul la informaţie (Art. 31), dreptul la liberă întrunire (Art.39). Sub pretextul menţinerii ordinii publice şi fără vreo informare publică oficială, sătenii trăiesc zi de zi ca sub asediu. APADOR-CH consideră că decizia autorităţilor de instituire a zonei speciale de siguranţă publică este excesivă şi solicită anularea ei. Amintim că restrângerea unor drepturi şi libertăţi fundamentale este acceptabilă, conform CEDO, numai dacă sunt îndeplinite simultan trei condiţii: să fie prevăzută de lege, să urmărească un scop legitim şi să fie necesară într-o societate democratică. Ultima dintre cele trei condiţii presupune, printre altele şi nevoia ca măsurile restrictive să fie proporţionale cu scopul legitim urmărit."
APADOR-CH mai arată în raportul său că jandarmii prezenţi pe raza comunei Pungeşti au refuzat să comunice cu reprezentantele APADOR-CH iar purtătorul de cuvânt al jandarmeriei nu a putut fi contactat prin intermediul numărului de telefon disponibil pe pagina de internet al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Vaslui.
Viceprimarul a declarat că primăria nu a fost anunţată în mod oficial, printr-un act, despre instituirea vreunei măsuri speciale în zonă iar Poliţia Locală a refuzat să răspundă la întrebările APADOR- CH, motivând că informaţiile solicitate sunt clasificate ca secrete. Comisarul-şef Cătălin Popa a comunicat doar că există o decizie privind instituirea unei zone speciale de siguranţă publică, luată la nivelul conducerii Poliţiei Municipale Vaslui şi că această măsură este luată pe un termen nelimitat.
Raportul APADOR-CH, cuprinzând toate abuzurile constatate la Pungeşti, poate fi citit pe site-ul instituţiei, la linkul http://www.apador.org/show_report_nf.php?id=338
Reamintim că locuitorii din Siliştea-Pungeşti, localitate unde Chevron a obţinut aviz pentru explorarea gazelor de şist, sonda urmând a fi amplasată la doar câteva sute de metri de casele sătenilor, sunt păziţi zi şi noapte de forţele de ordine, intimidaţi, amendaţi, terorizaţi, pentru a nu "deranja" lucrările companiei gazifere Chevron.
Reamintim că la jumătatea lui octombrie, sătenii din Siliştea au format un lanţ uman pentru a opri instalarea utilajelor companiei Chevron, care dorea să instaleze primă sondă de exploatare a gazelor de şist din România. Jandarmii au spulberat în forţă lanţul uman, acţiune sancţionată de români, care s-au solidarizat cu protestatarii din Vaslui. Ecourile la nivel naţional şi internaţional pe care le-a avut protestul pungeştenilor a determinat Chevron să amâne operaţiunile.
La o zi după protestele din Siliştea, Consiliul Local din Pungeşti a hotărât interzicerea exploatării gazelor de şist în comună iar consilierii locali au decis, tot atunci, organizarea unui referendum pe această temă.
Decizia Consiliului Local a fost trimisă pentru validare la Prefectura Vaslui, dar instituţia a trimis-o înapoi consilierilor locali spre revocare. Consilierii au refuzat, fapt pentru care Prefectura Vaslui a atacat în instanţă hotărârea de interzicere a explorării şi exploatării gazelor de şist în comună.
În 2 decembrie, Chevron şi-a trimis din nou utilajele în sat, însoţite de jandarmi. Sătenii au fost loviţi, bătuţi, amendaţi, agresaţi iar satul a fost ocupat de forţe de ordine care au patrulat zi şi noapte prin sat. Reporterii noştri s-au deplasat la Pungeşti şi au găsit o localitate asediată, ţinută sub teroare de jandarmi. Femei ajunse la vârsta senectuţii le-au povestit reporterilor noştri că au fost lovite în piept cu scutul şi călcate pe mâini cu bocancii de jandarmi. Oamenii au fost bătuţi şi dacă ieşeau la fântână să ia apă sau mergeau cu treabă pe drum. Unul dintre săteni a fost lovit fiindcă ducea o cruce în spate, pentru un mormânt.
Pe 7 decembrie, la Pungeşti s-au strâns protestatari din toată ţara. Pe fundalul nemulţumirii, protestatarii, printre care este posibil să se fi aflat şi agenţi provocatori, au pătruns în perimetrul Chevronului, rupând gardurile împrejmuitoare, conform jandarmilor, şi aruncând cu pietre în camioanele şi utilajele de pe câmp.
Au urmat arestări, dosare penale şi amenzi. Intervenţia efectivelor de jandarmi a fost larg mediatizată, drept urmare, Chevron a dat un comunicat prin care anunţa că lucrările se suspendă. Le-a reluat o zi mai târziu, iar poliţia din Vaslui a venit în sprijinul companiei gazifere, constituind "zonă specială de siguranţă" în localităţile vasluiene Siliştea şi Pungeşti, numărul forţelor de ordine cantonate în zonă fiind suplimentat considerabil, situaţie constatată pe 17 decembrie şi de reprezentantele APADOR-CH.