Lumea înoată în bani murdari: 11 dezvăluiri ale scandalului FinCEN

Spălare de bani (EPP Grup)
A.P.
22.09.2020

Mii de documente scurse jurnaliştilor arată modul în care unele dintre cele mai mari bănci din lume au facilitat tranzacţionarea banilor murdari între reţele de terorişti şi crimă organizată.

Documentele, care fac parte dintr-o colecţie de dosare aparţinând Reţelei de investigare a infracţiunilor financiare (FinCEN), au fost publicate duminică de BuzzFeed News - o publicaţie de stânga din SUA, aflată deseori în prima linie a războiului împotriva administraţiei Trump - şi Consorţiul internaţional al jurnaliştilor de investigaţie (CIJI).

FinCEN se ocupă de alcătuirea „rapoartelor de activitate suspectă” (SAR) trimise de băncile care bănuiesc că există încălcări financiare ale clienţilor lor. SAR-urile nu constituie dovezi ale faptelor greşite, ci sunt o modalitate de a alerta autorităţile de reglementare şi forţele de ordine. Documentele sunt transmise structurilor de aplicare a legii şi agenţiilor de informaţii financiare din întreaga lume. FinCEN nu solicită băncilor să rupă legăturile cu clienţii suspecţi.

BuzzFeed News şi CIJI au declarat că documentele arată că bănci majore, inclusiv JP Morgan Chase, HSBC şi Deutsche Bank s-au angajat şi au facilitat circulaţia banilor murdari chiar şi după ce au ajuns pe lista tranzacţiilor suspecte.

Fişierele detaliază mişcările şi tranzacţiile pe parcursul a aproape două decenii, din 1999 până în 2017.

Multe dintre băncile menţionate în raport au răspuns în declaraţii pentru BuzzFeed News.

Iată câteva dintre cele mai mari dezvăluiri care vor ieşi din raportul bombă, potivit Business Insider:

1. 5 bănci au procesat mai mulţi bani suspecţi decât oricine altcineva prin scurgeri

Numele a cinci mari bănci apar extrem de frecvent. Din cele 2 trilioane USD în tranzacţii suspecte, 1,2 miliarde USD au fost tranzacţionate prin Deutsche Bank.

Aproape tot restul banilor au fost procesaţi de JP Morgan, Standard Chartered, Bank of New York Mellon şi Barclays.

Multe alte bănci, inclusiv Societe Generale, HSBC, State Street Corporation, Commerzbank AG şi China Investment Corporation au procesat, de asemenea, miliarde de dolari.

Acţiunile băncilor europene - aflate deja sub presiunea unui iminent val doi al virusului Wuhan - au căzut de la publicarea raportului.

Documentele publicate reprezintă doar 0,02% din totalul cazurilor suspecte cu care FinCEN a avut de a face. Reporterii au văzut peste 2.100 de SAR-uri scurse, dar acesta este doar vârful aisbergului.

Potrivit CIJI, peste 12 milioane de cazuri de tranzacţii suspecte (sau SAR-uri) au fost depuse la FinCEN din 2011 până în 2017, ceea ce înseamnă că cele din scurgeri au reprezentat aproximativ 0,02% din total.

2. HSBC a tranzacţionat bani pentru schema piramidală WCM777, care a făcut mii de victime.

Dosarele au arătat că HSBC le-a permis fraudatorilor schemei WCM777 - un sistem piramidal de 80 de milioane USD - să circule bani în întreaga lume, a raportat BBC.

În 2013 şi 2014, banca a mutat banii celor care fraudau clienţii din SUA în Hong Kong, în ciuda faptului că a promis că va contracara spălarea banilor, a informat presa.

În 2012, după o investigaţie a Senatului SUA, banca a fost amendată cu o sumă record de 1,9 miliarde USD, pentru rolul său în mişcarea numerarului pentru ceea ce anchetatorii au numit „stăpânii drogurilor şi naţiuni necinstite”, a raportat atunci BBC.

Dar în anul următor, fraudatorii care lucrau la WCM777 au reuşit să mute peste 15 milioane USD prin HSBC, în ciuda avertismentelor că banca avea de a face cu o înşelătorie, arată documentele divulgate.

La momentul notificării, organizaţia WCM777 nu avea dreptul să desfăşoare activităţi în trei state.

Schema piramidală a vizat comunităţile sărace din diferite naţiuni şi a victimizat mii de imigranţi asiatici şi latini, potrivit BBC şi BuzzFeed News.

HSBC a declarat pentru BBC că şi-a respectat întotdeauna datoria legală în raportarea unor astfel de activităţi.

3. Băncile au procesat milioane pentru familia unui politician kazah căutat de Interpol

Documente au arătat că JP Morgan Chase, împreună cu Bank of America, Citibank, American Express şi alţii au procesat milioane de tranzacţii legate de un politician kazah căutat de Interpol, a informat BuzzFeed News.

Familia lui Viktor Khrapunov, fost primar din Almaty, Kazahstan, a folosit JP Morgan Chase pentru a tranzacţiona milioane de dolari chiar şi după ce Interpolul a emis un aviz roşu, a declarat presa.

La momentul tranzacţiilor, Khrapunov şi soţia sa erau acuzaţi de spălare de bani, fraudă şi crearea unui grup infracţional organizat, potrivit Newsweek.

Au fost condamnaţi în lipsă, după ce au fugit în Elveţia. Ei au descris acuzaţiile ca fiind motivate politic, a raportat BuzzFeed News.

5. Este posibil ca Arkady Rotenberg, un asociat al lui Putin, să fi folosit Barclays pentru a spăla bani şi a eluda sancţiunile împotriva sa

Documentele sugerează că un asociat apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin ar fi putut folosi Barclays Bank din Marea Britanie pentru a evita sancţiunile şi pentru a spăla bani, a raportat BBC.

Arkady Rotenberg, un prieten din copilărie al lui Putin, se numără printre mai mulţi asociaţi care au fost supuşi sancţiunilor Uniunii Europene şi SUA ca urmare a anexării Crimeii de către Rusia în 2014, a raportat BBC.

Sancţiunile au fost menite să îl împiedice pe Rotenberg să desfăşoare afaceri cu băncile occidentale.

Companiile controlate de Rotenberg au apărut în numeroase SAR-uri în scurgeri, potrivit BBC.

Din 2012 până în 2016, o companie numită Advantage Alliance a mutat aproximativ 77 milioane USD prin HSBC. Senatul SUA a declarat că există dovezi semnificative că această companie este deţinută de Rotenberg.

O anchetă a Senatului a constatat că firma făcea achiziţii secrete de opere de artă folosind contul său Barclays pentru a se sustrage sancţiunilor, a raportat BBC.

Barclays a închis contul Advantage Alliance în 2016, dar scurgerile documentelor SAR arată că banca a continuat să se ocupe de numeroase alte companii considerate sub controlul lui Rotenberg până în 2017, a raportat BBC.

Barclays a negat orice acţiune necorespunzătoare.

6. 142 milioane USD din banii iranieni suspectaţi au fost spălaţi prin EAU

Procurorii americani au susţinut că Gunes General Trading, cu sediul în Dubai, a fost folosit pentru a canaliza banii statului iranian prin Emiratele Arabe Unite şi pentru a se sustrage sancţiunilor internaţionale, potrivit BBC.

În 2011 şi 2012, au arătat documentele, sistemul bancar central al EAU a procesat 142 milioane USD în tranzacţii pentru companie, în ciuda faptului că acestea au fost marcate ca suspecte, a spus BBC.

O sucursală din New York a Standard Chartered Bank a notat sute de tranzacţii suspecte din partea companiei şi le-a semnalat către banca centrală a EAU, dar nu a menţionat o conexiune cu Iranul, a raportat BBC.

În timp ce banca centrală din Emiratele Arabe Unite a declarat că a alertat forţele de ordine şi a închis conturile, Gunes General Trading a folosit alte bănci de stat pentru a canaliza alte 108 milioane USD în tranzacţii până în septembrie 2012, a raportat BBC.

În 2016, SUA au declarat că firma a fost implicată într-un sistem major de evaziune a sancţiunilor. S-a încheiat în ultimii doi ani, a raportat BBC.

Banca Centrală din Emiratele Arabe Unite nu a răspuns cererii de comentarii a BBC.

7. Un important donator al Partidului Conservator din Regatul Unit a fost legat de Kremlin

Soţul unui donator important al Partidului Conservator al prim-ministrului britanic Boris Johnson a primit bani de la un milionar legat de Putin care se află sub sancţiuni SUA, arată documentele scurse.

Dosarele arătau că Vladimir Cernuhin, soţul lui Liubov Cernuhina - care a contribuit cu aproape 2,2 milioane USD în campania Partidului Conservator - a primit 7,8 milioane USD de la o companie offshore care ar putea fi legată de un politician şi oligarh rus numit Suleyman Kerimov.

Kerimov a fost unul dintre oligarhii menţionaţi într-un raport din 2018 al Departamentului Trezoreriei SUA care se referea la activitatea rusă „malignă”. Raportul Trezoreriei îl acuza de spălare de bani şi impozite neplătite în Europa.

Liubov Cernuhina era apropiată de trei prim-miniştri, şi a plătit odată 205.000 USD pentru a juca tenis cu Johnson, potrivit BBC.

8. Coreea de Nord a spălat bani folosind un şir de companii vitrină şi bănci americane

Documentele divulgate sugerează că, în ciuda sancţiunilor internaţionale care blochează accesul Coreei de Nord la sistemul financiar global, aceasta a spălat peste 174,8 milioane USD, a raportat NBC News.

Documentele arată că tranzacţiile semnalate ca suspecte între 2008 şi 2017 au fost derulate prin bănci americane, inclusiv JP Morgan Chase şi Bank of New York Mellon, a spus NBC News.

Transferurile bancare nord-coreene semnalate în incidentele suspecte au fost adesea facilitate de companiile chineze, a raportat NBC News.

Experţii au declarat pentru NBC News că tranzacţiile au arătat toate semnele distinctive ale spălării de bani.

9. Băncile au semnalat activitatea lui Paul Manafort ca fiind suspectă cu ani înainte să fie arestat

Tranzacţiile bancare legate de Paul Manafort, fostul strateg al preşedintelui Donald Trump care a fost condamnat pentru fraudă în 2018, au fost semnalate ca suspecte cu şase ani mai devreme, în 2012, a raportat CIJI.

Peste 50 de milioane USD în plăţi către Manafort procesate de JP Morgan Chase în decurs de 10 ani au atras SAR, potrivit CIJI.

Raportul a menţionat că banca a procesat 6,9 milioane USD în tranzacţii după ce Manafort a demisionat din echipa de campanie a lui Trump.

Manafort execută o pedeapsă de şapte ani pentru fraudă fiscală, fraudă bancară şi nerespectarea legislaţiei legate de conturi bancare străine.

10. Managerii Deutsche Bank ştiau mai multe decât susţineau despre un scandal comercial masiv

Scandalul tranzacţiilor în oglindă din 2017 - un sistem de spălare a banilor de 10 miliarde USD care implica şefi ai reţelelor de crimă organizată, carteluri de droguri şi reţele teroriste - a indus aplicarea unei amenzi băncii Deutsche Bank şi acuzaţii adresate managerilor intermediari ai birourilor sale din Moscova.

Dar SAR-urile difuzate au arătat că gradul de conştientizare a problemelor de către personalul de conducere era mult mai mare decât s-a crezut iniţial, a notat BuzzFeed News.

Potrivit BuzzFeed News, avertismentele cu privire la deficienţe grave ale companiei au fost trimise preşedintelui băncii şi Consiliului de Administraţie.

Bank of America a fost atât de îngrijorată încât a trimis un SAR despre tranzacţiile Deutsche Bank iar apoi managerii săi au fost rugaţi să părăsească clădirea Deutsche Bank atunci când au încercat să discute problema la Londra, a raportat BuzzFeed News.

Christian Sewing, acum CEO al Deutsche Bank, a condus biroul de audit care supraveghea tranzacţiile băncii de la Moscova, fiind unul dintre cei care a aprobat continuarea tranzacţiilor, potivit BuzzFeed News.

Deutsche Bank a declarat pentru BuzzFeed News că Sewing nu a fost implicat personal în auditul de la Moscova.

11. Autorităţile de reglementare financiară captează doar o mică parte din tranzacţiile cu bani murdari

Scurgerea FinCEN include 2.100 de incidente suspecte, o fracţiune din cele pe care le-a primit de-a lungul anilor.

Băncile de multe ori nu ştiu sau nu dau curs anchetelor cu privire la proprietarii finali ai conturilor pe care le gestionează, a raportat CIJI.

David Lewis, secretarul executiv al unui grup de combatere a spălării banilor - Financial Action Task Force -, a declarat pentru CIJI că deseori, instituţiile financiare iau doar măsuri de formă, nu şi reale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor