Lucruri fascinante: să crezi incredibilul

Lumea înconjurătoare este uimitoare şi misterioasă, lucru de care ne aminteşte în fiecare zi. Se pare că ştim deja adevărul pur în privinţa unor lucruri simple. Totuşi, din când în când, ajungem să cunoaştem unele fapte ce par incredibile la prima vedere şi care nicidecum nu se încadrează în tiparul înţelegerilor noastre stabilite de-a lungul timpului.
Natalia Striga
31.03.2012

alte articole

Lumea înconjurătoare este uimitoare şi misterioasă, lucru de care ne aminteşte în fiecare zi. (Pixland/photos.com)
Natalia Striga
31.03.2012

Lumea înconjurătoare este uimitoare şi misterioasă, lucru de care ne aminteşte în fiecare zi. Se pare că ştim deja adevărul pur în privinţa unor lucruri simple. Totuşi, din când în când, ajungem să cunoaştem unele fapte ce par incredibile la prima vedere şi care nicidecum nu se încadrează în tiparul înţelegerilor noastre stabilite de-a lungul timpului.

Astăzi, spre exemplu, credem că panda - este un urs, iar următoarea zi, oamenii de ştiinţă încearcă să ne convingă că acest animal are mai multe trăsături comune cu ratonul. Şi niciodată nu ai fi crezut că banana – este de fapt o bacă, şi nu un fruct. Astfel de descoperiri te fac să pui la îndoială multe adevăruri stabilite de-a lungul istoriei.

Organismul uman – constituie unul dintre cele mai mari mistere ale lumii. Mecanismul lui de funcţionare a constituit subiectul cercetărilor marilor filosofi - Hipocrate, Aristotel, Leonardo da Vinci etc. Dintre cele mai uimitoare lucruri cunoscute despre corpul uman, dorim să evidenţiem următorul: neurologii francezi au descoperit că atunci când cineva se încruntă sau plânge, sunt activaţi 43 de muşchi ai feţei. Pentru a zâmbi, este necesară interacţiunea a 17 muşchi. De aici rezultă următoarea concluzie: zâmbiţi mai des – este mult mai avantajos, cel puţin din punct de vedere al consumului energiei organismului.

Până acum, se credea că în lume există doar patru tipuri de sânge. Însă, Societatea Internaţională de Transfuzie a Sângelui este de altă părere. Organizaţia recunoaşte existenţa a 29 de sisteme majore de grupe. În ceea ce priveşte clasificarea tradiţională, oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Vermont din SUA au descoperit recent un lucru incredibil: pe lângă binecunoscutele grupe de sânge I, II, III şi IV, există alte două - Langerays şi Junior. Ultima este întâlnită cel mai des în rândul japonezilor.

Ştiaţi că o persoană obişnuită îşi petrece în medie două săptămâni din viaţă în aşteptarea schimbării culorilor la semafor? Există foarte multe astfel de descoperii incredibile, dar şi inutile în acelaşi timp. Încercaţi să respingeţi, spre exemplu, următoarea afirmaţie: nicio limbă din lume nu dispune de un termen pentru a califica porţiunea din spatele genunchilor.

Totuşi, cele mai fascinante fapte ţin de parcursul istoric. Să luăm, spre exemplu, un eveniment din viaţa scriitorului Jules Verne. În 1863, Jules Verne a scris cartea ”Parisul secolului XX”. Imaginându-şi fantezii pe tema progresului tehnologic, autorul a descris în filele cărţii, cu lux de amănunte, automobilul, scaunul electric şi faxul, care nici nu existau pe acea vreme. Editorul i-a întors manuscrisul autorului, din cauza abundenţei unor idei neverosimile. Astăzi, ne întrebăm dacă şi celelalte idei extraordinare ale scriitorului din cartea cu pricina, îşi vor face apariţia în viaţa noastră?

În lumea animală, de asemenea, există multe lucruri ciudate. Spre exemplu, cei mai pufoşi iepuraşi din lume sunt cei de Angora. În funcţie de rasă, din blana acestui animal poate fi obţinută de la 0,5 la 1,5 kg de lână. Apropo, veţi putea oare crede afirmaţia că iepurii, fără a-şi întoarce capul, pot vedea ce se întâmplă în spatele lor? O astfel de abilitate a acestor animale simpatice se datorează structurii speciale a ochilor. Există informaţii incredibile şi referitor la crocodili. Aceste reptile, ca să se scufunde la adâncime, trebuie să înghită pietre. Şi încă o informaţie: crocodilul nu vă va arăta niciodată limba, pentru ca această parte a corpului său este lipită de partea de jos a cavităţii bucale.

Nu trebuie să vă fie teamă să credeţi în ceea ce este de neconceput la prima vedere, şi cu siguranţă ar fi bine să renunţaţi la anumite stereotipuri. Există o infinitate de lucruri extraordinare în jurul nostru, trebuie doar să privim cu atenţie. Poate că, următoarea descoperire o veţi face chiar voi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor