Padurile tropicale vechi sunt vitale pentru pastrarea biodiversitatii tropicale
Concluzie: degradarea padurilor este in detrimentul biodiversitatii.
"Unii oameni de stiinta au argumentat recent ca padurile tropicale degradate au nivele ridicate de biodiversitate", a declarat autorul principal al studiului, Luke Gison, cercetator al Universitatii Nationale din Singapore, intr-un comunicat de presa.
"Studiul nostru demonstreaza ca acest lucru este rar intalnit."
In intreaga lume, doar cateva paduri importante au ramas neatinse de oameni. In particular, Asia de Sud Est a suferit gradele cele mai mari de despadurire si cele mai mari pierderi de biodiversitate, ca rezultat al cresterii populatiei si a schimbarii folosirii pamantului in favoarea plantatiilor de palmieri de ulei si plante exotice.
"Asia de Sud Est a devenit un punct fierbinte de conservare si trebuie sa fie una din regiunile noastre cele mai prioritare", a declarat co-autorul studiului Tien Ming Lee de la Universitatea California, San Diego, in comunicat.
Echipa a descoperit ca pamantul despadurit care a fost convertit agriculturii a dus la schimbarile cele mai grave in biodiversitate.
S-a descoperit ca padurile secundare (cele care au aparut dupa distrugerile majore) au nivele notabil mai scazute de biodiversitate decat padurile primare.
"Nu pot fi inlocuite padurile primare", a declarat Gibson. "Toate daunele majore duc invariabil la scaderea biodiversitatii in padurile tropicale".
"Este asadar esential sa se limiteze accesul oamenilor si sa se pastreze padurile stravechi ramase in lume, ata timp cat ele mai exista. Viitorul biodiversitatii tropicale depinde de acest lucru".
Studiul este numit "Padurile primare sunt neinlocuibile in sustinerea biodiversitatii tropicale" si a fost publicat online la 14 septembrie in revista Nature.