Capcana stiintei: Viata familiala insuficienta face oamenii de stiinta sa renunte
Cercetarile au aratat ca oamenii de stiinta care au mai putini copii decat si-au dorit, au mai putina satisfactie in viata si cariera lor, aceasta ducand la marirea sanselor de renuntare la cariera lor stiintifica.
In cadrul studiului, cercetatorii au realizat studii pe tinerii absolventi de facultati, pe colegii post-doctorali si pe studentii inscrisi in programe de doctorat.
Intrebarile sondajului au inclus factori de familie, influente semnificative in urmarea unei cariere stiintifice, experiente si impedimente in cariera, echilibru intre locul de munca si familie, satisfactie in cariera si viata, precum si calea de urmat in cariera.
Impactul unei cariere in stiinta asupra familiei nu se refera numai la femei; efectul de a avea copii mai putini decat si-au dorit, efectul asupra satisfactiei vietii se dovedeste a fi mai mare la barbati decat la femeile care au cariere in stiinta.
"Faptul ca au mai putini copii decat si-au dorit are un impact mai mare asupra satisfactiei in viata a barbatilor; aceasta este o constatare importanta, deoarece cele mai multe cercetari cu privire la relatia dintre viata de familie si a urma o cariera in domeniul stiintei s-au concentrat aproape exclusiv pe viata femeilor", a declarat intr-un comunicat de presa Elaine Howard Ecklund, sociolog la Universitatea Rice.
Este o problema faptul ca o proportie mare din barbatii si femei care merg la universitati de cercetare de top din SUA au in vedere renuntarea la cariera din cauza impactului asupra vietii lor de familie.
"Acest studiu are implicatii deosebit de importante pentru oamenii de stiinta care sunt la inceput de cariera in universitati de cercetare de top, ei fiind cei care vor ghida viitorul stiintei in SUA", a adaugat Ecklund. "Avand in vedere aceste constatari, universitatile ar face bine sa isi reevalueze politicile legate de viata de familie."