Cătălin Predoiu: "Nu e potrivit să negocieze ministrul Nicolescu redevenţele petroliere cu Petrom"

Cătălin  Predoiu
Cătălin Predoiu (Epoch Times România)

Acuzat de către ministrul Energiei, Razvan Nicolescu că, înainte de a deveni ministru al Justiţiei, ar fi desfăşurat, prin intermediul firmei sale de avocatură un contract cu un client din domeniul energiei, Cătălin Predoiu, prezidenţiabilul ACL vine cu un răspuns "în forţă."

Acuzându-l pe Nicolescu că "s-a molipsit de slăbiciunea aroganţei guvernamentale" şi că "a căzut în păcatul trufiei", Predoiu afirmă că în contextul renegocierii redevenţelor cu Petrom, "nu e potrivit să negocieze ministrul Nicolescu redevenţele petroliere cu Petrom."

"Motivaţia: a lucrat câţiva ani buni la Petrom, iar la Guvern e angajat de mai puţin de un an. Mă gândesc că nu poate fi complet obiectiv. Ce răspunde domnul Nicolescu? Că dânsul nu se bagă în jocuri politicianiste, rămâne la înălţimea marilor chestii guvernamentale, sugerează aluziv că aş fi ipocrit şi fără caracter. Motivul: în 2007 lucram ca avocat şi aveam client în industria energiei.", scrie Predoiu într-un comunicat de presă remis Epoch Times.

"Domnul Nicolescu probează, pe lângă lipsa de politeţe (recte educaţie) şi o lipsă de logică. Dacă lumea politică e atât de scârbavnică, de ce s-a amestecat domnul Nicolescu în ea şi de ce dă răspunsuri din vârful buzelor privind cu dispreţ peste pervazul balconului guvernamental?”, se întreabă Cătălin Predoiu.

În ceea ce priveşte acuzele pe care i le-a adresat Ministrul Energiei, prim-vicepreşedintele PDL consideră că atacul lui Răzvan Nicolescu la adresa sa este unul nefondat.

„În 2007, eram managerul unei firme de avocatură cu 45 de angajaţi, cu sute de clienţi, printre care şi companii din energie. Care e problema? Am negociat eu cumva în 2008 redevenţe petroliere cu acei clienţi?

Domnul Nicolescu avea un singur patron înainte de a fi ministru, iar acum, după un an de zile, negociază cu acel patron redevenţele petroliere. Nu comparaţi situaţiile, domnule Nicolescu, deoarece pe acest subiect nici nu încape comparaţia.", scrie Predoiu.

Opinând că atacul lui Nicolescu asupra sa arată, o dată în plus, că acesta nu este de bună credinţă, Predoiu cere "încă o dată" Premierului să nu-l lase pe ministrul Energiei să negocieze redevenţele petroliere cu fostul său angajator.

"Se supără domnul Nicolescu? Se supără angajatorul? Sau se supără nişte domni de la Viena, care i-au aranjat domnului Ponta, în urma lobby-ului dlui Nicolescu, o importantă vizită de stat?

Sunteţi mici domnilor, mici de tot, şi n-aveţi nicio legătură cu adevăratele interese ale României, indiferent la ce mare proiecte lucraţi. Voi lucraţi pentru străini, mi-e limpede acest lucru”, încheie Cătălin Predoiu

Redevenţele Petrom au fost stabilite prin contractul de privatizare din 2004, semnat în timpul Guvernării Năstase şi sunt printre cele mai mici redevenţe din lume la extracţia hidrocarburilor, fiind cuprinse între 3,5% şi 13,5% din producţie, în funcţie de tipul zăcămintelor de hidrocarburi.

OMV Petrom, considerată cea mai profitabilă companie din România, a plătit, potrivit ANRM, în primele 9 luni ale anului 2013, redevenţe în valoare de 589,6 milioane de lei (134 milioane de euro) în condiţiile în care a avut anul trecut un profit de peste un miliard de euro. Compania face un lobby puternic pentru ca redevenţele să nu îi fie mărite. Răzvan Nicolescu, actualul ministru al energiei, a fost director de afaceri publice în cadrul OMV Petrom.