Lotul 3, autostrada Lugoj - Deva: 43 de km de autostradă funcţionali, de "muzeu" / API: "Orgoliul stupid şi incompetenţa"
alte articole
În contextul în care România stă foarte prost la capitolul infrastructură rutieră, etapa de recepţie a lotului 3 din Autostrada A1 Lugoj - Deva pare să fie greu de atins întrucât Compania de Drumuri invocă probleme la lucrările executate de firma spaniolă Comsa.
Pe de altă parte, Asociaţia Pro Infrastructură (API) susţine că pe lotul 3 se poate circula în siguranţă şi acuză Compania de Drumuri că blochează inutil recepţia acestui segment de drum. API adaugă chiar că eventualele probleme de execuţie ar putea fi remediate fie şi sub trafic, şi a publicat chiar fotografii care să demonstreze că traseul Lotului 3 este deja practicabil.
În aceste condiţii, deşi lotul 4 al aceleaşi autostrăzi a fost recepţionat luni, cei 22 de km utilizabili deja nu pot fi oferiţi traficului întrucât nodul rutier de la Ilia ţine de Lotul 3 nerecepţionat încă, informează Hotnews.ro.
“Ieri, raţiunea şi buna credinţă au fost învinse, din nou! "Responsabilii" din Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere au REFUZAT recepţia lucrărilor pe lotul 3 al Autostrăzii A1 Lugoj-Deva, invocând probleme tehnice de execuţie.
Prostia, nemernicia, orgoliul stupid şi incompetenţa criminală au creat un uriaş muzeu de autostradă de 43 de km în România, ţara cu şoselele cele mai periculoase din UE (96 morţi la 1 milion locuitori în fiecare an). Pe toţi cei 21 km ai sectorului Holdea-Ilia SE POATE CIRCULA ÎN DEPLINĂ SIGURANŢĂ, aşa cum puteţi vedea şi din imaginile ataşate surprinse astăzi din teren.
Eventualele lucrări nefinalizate şi neînţelegeri între constructor şi CNAIR pot fi soluţionate în perioada următoare, sub trafic. În mod evident, autostrada este mult mai sigură decât DN68A: un drum cu gropi cârpite, foarte îngust şi plin de viraje strânse. Da, aveţi dreptate, am mai trăit un episod similar din acelaşi film prost: lotul 3 al Autostrăzii A10 Sebeş Turda a stat închis degeaba 8 luni de zile, tot din cauza disputelor surde dintre CNAIR şi antreprenor.
Culmea ironiei, recepţia pe lotul 4 a fost acceptată, dar tronsonul de 22 km dintre Ilia şi Deva nu poate fi deschis pentru că nodul Ilia se află pe lotul 3! Dacă vreţi să dezbateţi şi să fiţi la curent cu tot ce se întâmplă în timp real, vă invităm pe forum.peundemerg.ro!”, au scris marţi pe pagina de Facebook a ONG-ului cei de la API.
Şi deputatul USR Cătălin Drulă, membru în Comisia de Transporturi din Camera Deputaţilor, a reacţionat faţă de situaţia dată, acuzând Ministerul Transporturilor de circ şi avertizează că „întârzierea deschiderii circulaţiei este cel puţin iresponsabilitate”. Drulă adaugă că “recepţia lucrărilor fusese programată pentru luni, 12.08.2019, însă ministrul Cuc împreună cu cei din CNAIR au început un nou circ mediatic, refuzând să facă recepţia lotului 3”.
“La 6 ani de la debutul lucrărilor la Autostrada Lugoj - Deva loturile 3 şi 4, am ajuns la momentul deschiderii circulaţiei, după nenumărate întârzieri, cauzate de indolenţa şi incompetenţa autorităţilor (nu de urşi sau lilieci). Nu e prima dată. În 2018 au ţinut închis 8 luni lotul 3 al Autostrăzii Sebeş-Turda după care l-au deschis fără nicio problemă, după un circ similar. Cei care urmăresc ştirile din infrastructură, îşi aduc aminte de asfaltul pe care se ‘alunecă ca pe gresia din baie’ şi alte gogomănii.
Aceşti 43 de kilometri de autostradă sunt extrem de importanţi pentru România, ca parte din coridorul european Constanţa-Nădlac. Practic, după deschidere am avea autostradă continuă de la Sibiu la Nădlac cu excepţia unui sector de 9km din Lugoj-Deva lot 2 (cel cu vestitele tuneluri) care abia de o lună este în relicitare”, a scris deputatul USR, marţi, pe pagina sa de Facebook.
Drulă aminteşte de situaţia existentă pe drumul naţional paralel DN7 şi apoi DN68, unde “se circulă îngrozitor în perioadele aglomerate şi sunt numeroase accidente cu victime”.
“Avem numeroase filmări de la sol şi din drone care arată că autostrada este perfect circulabilă şi sigură. Orice lipsuri şi probleme ar exista (şi întotdeauna există la o construcţie de asemenea amploare), se rezolvă în lunile de după deschiderea traficului, de altfel există şi un mecanism tehnic prevăzut special pentru asta - anexa la procesul-verbal de recepţie a lucrărilor. Întârzierea deschiderii circulaţiei este cel puţin iresponsabilitate. Dar mai degrabă corupţie. Toată povestea miroase a şantaj şi spăgi. Probabil nedate (cât/cui trebuie). La fel ca la Sebeş-Turda lot 3 unde autostrada a fost ţinută 8 luni închisă, ca apoi (cu minime remedieri, mai mult de ochii lumii) să fie deschisă fără probleme.
Cetăţenii sunt pe ultimul loc în această mascaradă, deşi din banii lor e construită autostrada. Îl întreb pe ministrul Cuc: cine răspunde de eventualele accidente de pe ultra-aglomeratul şi nesigurul drum naţional în timp ce autostrada perfect folosibilă stă închisă? Din păcate, dispreţul faţă de cetăţeni e regulă în guvernarea PSD, iar în CNAIR sunt destule unelte politice care se fac utile. O instituţie viciată care trebuie reformată din temelii şi toţi servanţii politici să dispară. Asta vom face la guvernare”, a argumentat deputatul USR.
Cum justifică ministrul Cuc întârzierea recepţionării lucrărilor
Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a afirmat că autorităţile de la Transporturi au cerut constructorului spaniol Comsa, cel care a realizat Lotul 3 al autostrăzii A1 Lugoj – Deva, să mărească perioada de garanţie a lucrărilor de la 4 ani cât fusese iniţial, la 10. Cuc pomeneşte de "ambiţia constructorului de a refuza această modificare a condiţiilor contractuale" şi acuză că firma Comsa "şantajează".
„Lotul se putea deschide, dar ambiţia acestui constructor de nu prelungi (perioada de garanţie) şi practic de a aplica un şantaj”, a declarat ministrul Transporturilor Răzvan Cuc.
În acest context, ministrul Cuc a anunţat că a cerut o prelungire a garanţiei pentru autostrada Lugoj-Deva, în baza căreia să fie remediate problemele identificate şi ameninţă că, în cazul în care firma nu va accepta, se va ajunge la rezilierea contractului.
„Compania, în urmă cu 2 săptămâni, a înaintat un act adiţional către societatea din Spania care execută lucrările acolo pentru a cere prelungirea termenului de garanţie de la 4 ani la 10 ani. Acest lucru s-a mai întâmplat şi în cazul Lotului 2 de la Lugoj-Deva în 2007, unde la fel au fost mai multe probleme. […] este normal să nu ne batem joc de banii românilor. Şi atunci, dacă ei nu acceptă acest act adiţional care este binevenit, să nu se înţeleagă că dacă se degradează infrastructura, calea de rulare, trebuie să vină cu garanţia, nu. Dar în punctele acelea pe care noi le-am identificat ca fiind cu probleme, ei trebuie să intervină”, a argumentat Răzvan Cuc.
Totodată, ministrul Transporturilor a opinat că „dacă sunt nişte constructori atât de buni cu un palmares atât de mare pe care l-a susţinut, atunci trebuie să îşi asume această garanţie”.
“Dacă nu, în cursul săptămânii trecute am trimis să implementeze probe vis-a-vis de lucrările de la fişa de recepţie, unde sunt anumite nonconformităţi. Compania de autostrăzi va da un termen de remediere pentru aceste probe care au fost identificate, termene rezonabile, 5-10 zile maxim. Dacă nu se vor face aceste remedieri atunci se va intra în procedură de reziliere a contractului”, a conchis ministrul.