Locuitori din Hong Kong încep să fugă în Taiwan cu barca. China îi arestează

“Nu vor fi învingători la sfârşitul acestei revoluţii dar vă rugăm să fiţi martori la ea” (May James/HKFP)
Eva Fu
27.08.2020

Autorităţile chineze au reţinut mai mult de 10 locuitori din Hong Kong care încercau să fugă în Taiwan cu o barcă, potrivit rapoartelor mass-media locale.

Într-o postare din 26 august pe media socială chineză, paza de coastă a regimului chinez a confirmat că forţele sale din Guangdong au interceptat o barcă şi au arestat un grup de peste 10 persoane „suspectate de trecerea ilegală a frontierei” pe 23 august şi a deschis o anchetă.

Cei 10 ar putea primi o pedeapsă de până la un an de închisoare şi amenzi, conform dreptului penal comunist chinez.

Mass-media din Hong Kong, citând surse anonime, a declarat că grupul este format din 12 tineri din Hong Kong, care navigau spre Taiwan, înconjurând Marea Chinei de Sud, în încercarea de a obţine azil politic acolo.

Rapoartele mass-media din Hong Kong au identificat, de asemenea, o persoană de la bord ca fiind activistul pro-democraţie, Andy Li, despre care mass-media a spus că a colaborat la elaborarea unui raport care detaliază abuzurile poliţiei din Hong Kong. Raportul a fost publicat la începutul acestei luni.

Poliţia din Hong Kong l-a arestat pe Li, împreună cu alţi nouă militanţi pro-democraţie pe 10 august, pentru că ar fi încălcat legea de aşa-zisă securitate naţională impusă recent de Beijing.

Poliţia a susţinut că Li ar fi colaborat cu forţele străine şi a spălat bani. De atunci a fost eliberat pe cauţiune.

Legea de aşa-zisă securitate naţională, care a intrat în vigoare în iulie, incriminează acţiunile pe care Beijingul le consideră secesiune, subversiune, terorism şi coluziune cu forţe străine. Pedepsele maxime sunt de închisoare pe viaţă.

Comisarul de poliţie din Hong Kong, Chris Tang Ping-keung, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, joi, că are cunoştinţă de confiscarea bărcii, dar nu are detalii suplimentare, întrucât forţele de ordine ale oraşului nu au fost implicate în operaţiune.

Întrebat despre incident, ministrul adjunct al Consiliului Afacerilor Continentale din Taiwan, Chiu Chui-Cheng, a declarat că statul insular sprijină libertatea şi democraţia din Hong Kong, dar, de asemenea, nu ar încuraja pe nimeni să intre prin mijloace ilegale, notând riscuri semnificative de siguranţă şi potenţiale acuzaţii penale.

El a reiterat angajamentul guvernului Taiwanului de a furniza „asistenţă umanitară” locuitorilor oraşului Hong Kong care fug din motive politice.

În ceea ce criticii de la Beijing au descris a fi o încercare de „rescriere a istoriei”, autorităţile din Hong Kong au arestat 16 activişti pro-democraţie în 26 august, inclusiv doi lideri ai opoziţiei, pentru rolul lor în protestele pro-democraţie din iulie anul trecut, aplicând, practic legea retroactiv.

Treisprezece dintre arestări au fost legate de un cunoscut atac al mafiei locale în gara locală Yuen Long din 21 iulie 2019, când o mulţime de bărbaţi în cămăşi albe au bătut civili, jurnalişti şi parlamentari cu bastoane de lemn şi bare de metal, rănind zeci de persoane. În momentul în care poliţia a ajuns la faţa locului, atacatorii fugiseră, atrăgând critici răspândite conform cărora poliţia a lipsit intenţionat în timpul incidentului, colaborând cu membrii Triadelor care au terorizat oamenii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor