Beijingul fumegă după apelul ambasadorului Zuckerman pentru excluderea Huawei din reţeaua 5G a României
alte articole
Guvernul comunist de la Beijing a acuzat, joi, SUA de calomnie, hegemonie şi reprimare a gigantului în telecomunicaţii Huawei şi a altor companii chineze, după ce reprezentantul Washingtonului la Bucureşti, Adrian Zuckerman, a susţinut într-un editorial că securitatea României nu trebuie încredinţată unei companii inculpate pentru furt de proprietate intelectuală, conspiraţii, fraudă cibernetică, fraudă bancară, afaceri necinstite, făcând referire la Huawei.
“China se opune ferm calomniei din partea SUA şi reprimării intenţionate a Huawei şi a altor companii chineze. SUA a luat tot felul de măsuri restrictive şi represive împotriva Huawei şi a altor companii chineze, fără nicio dovadă reală, ceea ce este în întregime hegemonie”, a afirmat un purtător de cuvânt al ambasadei Chinei la Bucureşti, citat de Hotnews.ro.
În plus, Ambasada Chinei a precizat că Huawei nu a fost implicată în “niciun incident de securitate cibernetică precum cele dezvăluite de Edward Snowden sau WikiLeaks”.
“Nu a existat nicio operaţiune de interceptare sau supraveghere precum PRISM, Equation Group sau ECHELON şi nicio ţară nu a putut prezenta dovezi cu privire la ‘uşa din spate’ în produsele Huawei”, a adăugat purtătorul de cuvânt.
La rândul său, Huawei România a susţinut, într-un comunicat, că aşteaptă ca ambasadorul SUA la Bucureşti să aducă “dovezi pentru acuzaţiile de furt de proprietate, conspiraţie, fraude etc., pe care le împrăştie periodic în spaţiul public”.
“Până în acest moment, nimeni nu a văzut astfel de dovezi şi nimeni nu a putut identifica elementele reale din legendele perpetuate de oficialii americani”, a adăugat compania.
Remarcile dure ale regimului comunist de la Beijing vin în contextul în care, ambasadorul Adrian Zuckerman a declarat, într-un editorial publicat pe pagina de internet a Ambasadei SUA în România, că nu există loc pentru companiile chineze necinstite într-o Românie liberă şi democrată.
Mai exact, editorialul abordează problema Huawei, gigantul chinez care şi-ar dori să implementeze 5G în România. Însă, arată ambasadorul, Huawei ar fi alegerea greşită căci securitatea unei ţări nu trebuie încredinţată unei companii inculpate pentru furt de proprietate intelectuală, conspiraţii, fraudă cibernetică, fraudă bancară, afaceri necinstite.
Zuckerman mai atrage atenţia că Huawei nu reuşeşte să îndeplinească standardele unor ţări democrate, pentru că este controlată total de la Beijing, or lagărele de concentrare pentru uiguri, comportamentul Chinei în Tibet şi încălcarea drepturilor omului în Hong Kong arată cu cine avem de a face. Detalii aici.
Reamintim că Huawei, unul dintre cei mai cunoscuţi şi controversaţi producători de echipamente de comunicaţii din lume, a avut o ascensiune presărată cu scandaluri, primul de talie internaţională având loc în 2003, când compania Cisco a dat în judecată concernul chinez pentru că i-a furat tehnologia. De atunci, Huawei a fost bănuită în nenumărate rânduri de spionaj în favoarea regimului comunist chinez, primind interdicţii de participare la licitaţii guvernamentale în mai multe ţări anglo-saxone, pe motiv de securitate.